Un non-caz de lipsă de umor

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Ce înseamnă libertatea de exprimare şi de unde încep ofensa, insulta, calomnia? Există limite ale umorului – fie că vorbim de scrieri satirice, de caricaturi, de numere de cabaret, de sketch-uri TV? Există o deontologie a umoriştilor? Rîdem oricum, de oricine, în orice situaţie? Cîteva cazuri recente arată că e nevoie de autoreglementare.

Acum trei săptămîni, revista satirică Charlie Hebdo publica o caricatură care‑l înfăţişează pe cîntăreţul belgian Stromae întrebînd „Tată, unde eşti?“, înconjurat de fragmente dintr-un corp uman care răspund: „ici“, „acolo“, „şi acolo“; caricatura era o aluzie la tatăl solistului, care a murit în genocidul din Rwanda, cu corpul tăiat în bucăţi. Aceeaşi gazetă a publicat acum vreo două luni o caricatură în care apărea micul Aylan, copilul găsit înecat pe o plajă, lăsat în urmă de refugiaţi – o imagine care a devenit emblematică pentru mizeria şi durerea celor care vin în Europa împinşi de sărăcie şi de războaie. Desenul avea următorul comentariu: „Ce ar fi devenit Aylan dacă se făcea mare? Violator în Germania!“

Dreptul la exprimare liberă e considerat, în Franţa, cel puţin, mai presus de dreptul la intimitate, la demnitate, la memorie. Pare că dreptul la umor e chiar superior bunului-simţ. Sigur, nu există nici o lege care să tempereze prostul gust. Şi nici pe publicul larg nu te poţi baza că va sancţiona asemenea derapaje.

În Germania, mai ales pe fondul înţelegerii (mediate de Angela Merkel) cu privire la preluarea, de către Turcia, a unui număr importat de refugiaţi sirieni, dar şi datorită tendinţelor autocratice tot mai evidente ale puterii de la Ankara, preşedintele Recep Erdogan e tot mai ridiculizat în ştiri şi comentarii. Recent, realizatorul emisiunii satirice Neo Magazin de la ZDF i-a dedicat preşedintelui turc un „poem“ în care spune că lui Erdogan „îi place să sodomizeze capre, să discrimineze minorităţi, să bată kurzi, să lovească în creştini şi să se uite la pornografie infantilă“, că „o are mică“ etc. O emisiune de umor, încă una, dintr-o lungă serie. Nu e clar cine a rîs la glumele lui Jan Böhmermann. Ştim însă cu siguranţă că Recep Erdogan n-a rîs deloc. Şi că acum vrea să-i dea o lecţie umoristului.

Sesizat printr-o notă verbală, guvernul german trebuie acum să răspundă solicitării primite din partea Ambasadei Turciei. Conform dreptului german, şefii de stat şi de guvern străini, membrii guvernelor şi reprezentanţii misiunilor diplomatice se bucură de protecţie specială inclusiv în ceea ce priveşte atingerea adusă demnităţii. Insulta adusă unui şef de stat străin se pedepseşte conform Codului Penal (art. 103) cu amendă şi pînă la trei ani de închisoare, plus despăgubiri, dacă aşa cere petentul. Dacă va fi acţionat în judecată pentru calomnie, Böhmermann riscă pînă la 5 ani de închisoare. În cazul de faţă, procedura e însă mai complicată: pentru ca Justiţia să se sesizeze, e nevoie nu doar de o plîngere din partea părţii vătămate (şeful statului turc), ci şi de o împuternicire din partea guvernului german.

Pînă la verdict, în caz că va exista vreunul în acest caz, emisiunea va fi transmisă în continuare, în acelaşi format – a spus producătorul. La ora la care şefii postului de televiziune dădeau aceste asigurări, emisiunea nu apăruse încă pe site. O formă de (auto)cenzură? O măsură de precauţie pe Internet? E, oricum, inutil: în urma scandalului, „poemul“ lui Jan Böhmermann a fost oricum citat & redifuzat, integral sau prescurtat, pe mai toate posturile de televiziune.

Emisiunea satirică ar putea produce şi efecte serioase: există partide care se folosesc de acest caz pentru a încerca eliminarea acestor paragrafe din Codul Penal. Crima de lezmajestate nu mai e de actualitate – e argumentul lor. Aşa este! „Cazul“ Böhmermann e, de fapt, un non-caz. Iar umoristul ar trebui sancţionat, în cel mai rău caz, cu nişte bile negre pentru non-umor.

Şi, pînă la urmă, rîdem oricum, de orice? Îmi amintesc totuşi răspunsul unuia dintre caricaturiştii de la The New Yorker atunci cînd a fost întrebat ce înseamnă o caricatură bună: umorul de calitate? E greu de definit – a explicat el. Pot însă să vă spun că prefer caricaturile care ne oferă şansa să rîdem de noi înşine. Să rîzi de alţii e prea facil – a spus el. Şi cîtă dreptate are. Mai ales cînd „alţii“ e Erdogan.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.