La Ministerul Culturii, porţile s-au deschis – dialog cu Corina ŞUTEU

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
La Ministerul Culturii, porţile s au deschis – dialog cu Corina ŞUTEU jpeg

Se ocupă de peste două de­ce­nii de managementul cultu­ral și politicile culturale. A fost directoare la UNITER, apoi la Mastère Spécialisé Européen en Management des entreprises culturelles (Dijon) și președintă a Forumului rețelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociația ECUMEST. A fost directoare a ICR New York (2006-2012). Acum, Corina Șuteu este secretar de stat în Ministerul Culturii.

Ai lucrat și în instituții publice, și în sectorul independent, și ca expert internațional. Cum vezi domeniul cultural acum, de cînd ai devenit secretar de stat la Ministerul Culturii?

Văd la fel domeniul cultural. Probabil că văd diferit Ministerul Culturii din anul 2016. În anul 2000, cînd am lansat proiectul „Policies for Culture“, împreună cu Fundația Europeană pentru Cultură, ideea noastră era să construim un soi de conștiință participativă între Parlament, Guvern și sectorul cultural independent pentru realizarea unor politici culturale independente în zona sud-estului european. Atunci am lucrat mult cu parlamentele, guvernele și sectoarele independente din România, Bulgaria, Albania și altele. Anumite lucruri au evoluat în sensul preconizat de noi, acela de a participa la realizarea de politici publice pentru cultură. E pentru prima dată cînd această nevoie e resimțită ca atare la toate nivelurile – al legislativului, al executivului și al sectorului cultural independent. Pe de altă parte, constat că instrumentele pe care le avem la dispoziție sînt încă deficitare: ele n-au ținut cont de evoluția globală. În ultimii zece ani, sistemul cultural din Europa și sistemul cultural global au evoluat cu o viteză extraordinară și au luat-o înaintea legislației și regulilor. Europa a trebuit să adapteze rapid un sistem tradițional, uneori centralist, alteori nu. România a moștenit sistemul centralist comunist, au fost dificultăți în a-l repune în funcțiune. Continuă să existe o neîncredere în administrație, inclusiv în administrația culturală. Or, poate că ar trebui relansată o discuție despre asta, căci administrația, pentru a funcționa, are nevoie de încredere.

În spațiul public predomină refrenul „nu sînt bani pentru cultură“, cetățeanul mediu cam asta a înțeles. Totuși, care sînt problemele și care sînt schimbările care se petrec?

Noi am găsit ministerul într-o stare în care e deosebit de slăbit. Nu poți avea o administrație solidă dacă ai salarii foarte mici (pe scara salarizării ministeriale, cea mai mică e la Ministerul Culturii). Nu poți să ai o administrație credibilă cînd, în direcțiile de specialitate ale ministerului, nu ai oameni suficienți. Îmi amintesc de primii ani de după căderea comunismului, cînd trebuia să facem de toate. A rămas din această idee moștenirea de mentalitate că va veni un om providențial care să rezolve totul. Dar orice om providențial are nevoie de un aparat, de instrumente cu care să lucreze, de oameni competenți lîngă el. Există, apoi, o mare deficiență în reglementări. Există legi care ar trebui modificate sau amendate: unele pentru că timpul a trecut și ceea ce părea o măsură justă la un moment dat acum e mai degrabă un obstacol. Sînt și alte reglementări care pur și simplu nu au fost bine gîndite. Eu cred ca în mandatul pe care îl are ministrul Vlad Alexandrescu putem să înaintăm cu strategia sectorială în domeniul culturii. Dacă ajungem să avem un document care să pună măcar bazele unei politici culturale aprobate de guvern, apoi ar putea fi gîndite corectări în legislație care să ofere instrumente eficiente sectorului cultural. E o lipsă de eficiență în sistem, îmi vine în minte cuvîntul ­glitch: disfuncționalitățile din sistem produc ineficiență. Oricît de vizionar ai fi și oricît de bun administrator, ai nevoie de eficiența măsurilor pe care vrei să le iei.

Am moștenit sistemul centralist din comunism. Dar, între timp, consiliile județene și primăriile și-au croit propriile strategii și planuri, se întîmplă peste tot evenimente culturale organizate pe plan local. Nu e o formă de presiune firească pentru descentralizarea sistemului?

De fapt, descentralizarea s-a produs. Dar descentralizarea tehnică n-a fost imediat urmată de o descentralizare simbolică realizată de orașe. Eu sînt foarte încrezătoare în competiția pentru Capitala Europeană a Culturii, pentru că ea a obligat un număr de orașe să își pună cu adevărat problema unei strategii culturale pe termen lung, să angajeze toată rețeaua existentă și să facă legături între instituții și sectorul cultural independent, între cultură și social, între cultură și educație. Fiind un asemenea proiect integrator, a stabilit un soi de exigență pentru orașe. Revitalizarea la nivel local a fost accelerată în ultimii ani și ea nu făcea decît să umple o responsabilitate pe care primăriile și-au asumat-o, încet-încet. De altfel, la Ministerul Culturii, printr-o inițiativă lansată de premier și preluată de ministrul Vlad Alexandrescu, am creat un program special, „Orașe europene“, pentru orașele care nu s-au calificat în etapa a doua pentru Capitala Europeană a Culturii, pentru a le face să meargă mai departe și să fie convinse că e important să aibă o strategie culturală. Am citit recent un studiu care arăta că în Cluj intră 7,5 milioane de euro datorită TIFF-ului. Orașele trebuie să își dorească să dezvolte astfel de proiecte și să creadă în ele, pentru că de fapt sînt proiecte de dezvoltare ale orașului. Cred că, în următorii zece ani, grație competiției pentru Capitala Culturală, multe alte orașe își vor asuma sprijinirea tuturor sectoarelor care fac un oraș interesant. Căci, fără cultură, un oraș nu e interesant, e mort. La noi încă nu s-a înțeles că impresia tradițională pe care o avem – „cultura consumă“ – e falsă. Cultura a devenit o resursă fundamentală – economică, socială, de dezvoltare.

La minister au apărut programe de finanțare pentru sectorul cultural independent, ceea ce reprezintă o noutate…

Vlad Alexandrescu este inițiatorul acestei orientări foarte precise către sectorul independent. Am lansat programele de susținere financiară pentru industriile creative. Unul dintre ele – „CultIN“ – e un program-pilot, deocamdată încurcat de metodologiile vechi. Apoi, programul „Acces“, care acordă sprijin unor evenimente culturale evaluate de un juriu pe niște criterii valide. Sprijinim și programele consolidate – precum TIFF, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și altele – programe reprezentative, al căror succes de-a lungul timpului a fost evident și care au produs o participare masivă, așa încît ministerul consideră că trebuie să le susțină în continuare. În ceea ce privește legăturile cu societatea culturală civilă (eu așa aș numi-o), ministrul folosește formula „cultura vie“, care preia termenul francez la culture vivante. Este cultura emergentă, care devine mult mai prezentă acum. Există din ce în ce mai multe grupuri care creează în mod inedit, prin colaborări interdisciplinare, în afara instituțiilor culturale tradiționale și în afara instituțiilor publice. Trebuie găsită o pasarelă de comunicare între instituțiile publice (care altfel îngheață în proiectul lor) și aceste grupuri care la un moment dat se pot legitima; în acest fel se creează o respirație a sistemului. De altfel, „Platforma Cultura Vie“, creată de Minister, lucrează acum foarte articulat, cu cîțiva moderatori de grup, pentru a ne da reacții pe strategia sectorială. Noi avem deja, din 2013, un document strategic de vreo 500 de pagini, care conține toate măsurile posibile de politici culturale. Acum încercăm să restructurăm acest document, să‑i dăm o linie conceptuală și să-l transformăm într-un document programatic prin consultări succesive cu sectorul independent, cu instituțiile, cu Guvernul. Pe baza acestui document, vom expune un punct de vedere generic despre care sînt politicile culturale în România.

Cinematografia a intrat în atenția unui public mai numeros, datorită succeselor de la festivalurile internaționale. Totuși, în ultimii ani au fost tot felul de nemulțumiri legate de concursurile de la CNC, de starea proastă a sălilor… Ce se schimbă?

Dintr-o experiență directă, pot spune că filmul românesc a devenit foarte vizibil, a atras atenția asupra restului domeniilor culturale și creative din România. A fost o energie inspirațională extrem de puternică și de pozitivă. Și a atras atenția asupra României în ansamblu. Toată dezbaterea despre „imaginea României care e reprezentată prost în filmul românesc“ e complet falsă. Oamenii au reacționat la opera de artă și au vrut să cunoască creatorii și climatul în care trăiesc. A fost un motor uriaș de curiozitate pentru toată lumea. Văzînd efectul atît de pozitiv, ar fi fost normal ca administrația din România și instituțiile abilitate să aibă o reacție mai responsabilă față de modalitatea prin care să pună la dispoziția acestor creatori instrumentele de care au nevoie. În ultimii ani însă am asistat la o atitudine prin care li se cerea tot artiștilor să facă propunerile necesare. E un fenomen incestuos. Am abordat deja problema sălilor de cinema. Mai sînt doar 17 săli funcționale în țară. Dar ne-am angajat în acest proces herculean de a rezolva problema. Avem o situație clară a sălilor care au fost redate administrațiilor locale, printr-un dialog cu autoritățile locale. Evaluăm și situația de la RADEF și vom încerca să găsim soluții pe termen lung. Pentru asta, încercăm să gîndim solu­ții‑pi­lot: încurajăm acele orașe în care există săli funcționale pentru a crea modalități de colaborare care să le dea posibilitatea să-și construiască programe de cinema. Deja Centrul Național al Cinematografiei lucrează la un nou regulament pentru concursuri, iar noi avem un grup de lucru care elaborează o nouă lege a cinematografiei și un altul care propune modificări la legislația actuală. Participarea industriei este extrem de pozitivă și activă: am fost impresionată să văd cum oamenii au venit la grupul de lucru și au lucrat intens, de două ori pe săptămînă. Și apoi, aș vrea să precizez că sînt în minister doar de două luni și 20 de zile… Ministrul Vlad Alexandrescu este foarte prezent și comunică foarte mult. Cred că senzația că Ministerul e dinamic este lucrul cel mai bun care s-a întîmplat. Și al doilea lucru important este că s-a creat un dialog, s-au creat consultări cu sectorul independent, ceea ce a creat un sentiment de încredere, combinat cu surpriza plăcută că porțile s-au deschis și că ceea ce nu părea posibil cu cîtva timp înainte acum este posibil.

Foto: E. Enea

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.