Muzeul Fotografiei, Cele 40 de legi ale iubirii, Dominic Miller & Miles Bould

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Muzeul Fotografiei, Cele 40 de legi ale iubirii, Dominic Miller & Miles Bould jpeg

● Conacul Domniţei Ralu, deschis de curînd într-o fostă casă boierească restaurată, merită o vizită. E construit într-un stil neoromânesc şi aşezat între dealuri cu vii, la marginea satului Chiţorani, în apropiere de Ploieşti. Se poate mînca şi dormi bine acolo, se poate admira peisajul, mai ales, probabil, cînd viile din jur sînt înflorite sau cînd miroase a struguri copţi şi a must. Trebuie spus totuşi că nu are vreo legătură cu celebra domniţă Ralu, fiica lui Caragea Vodă.  (Andrei Manolescu)

● Anul trecut am făcut un Dosar despre uitare. Am rugat-o pe Ruxandra Cesereanu să scrie un text și a povestit despre bunicul său patern, padre Basilio. De curînd am fost la Cluj, unde Ruxandra ne-a fost gazdă la întîlnirea cu studenții de la Facultatea de Litere. Am primit de la ea un plic cu o carte: Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016, Ediție îngrijită, Cuvînt înainte și Notă asupra ediției de Ruxandra Cesereanu). Căutați-o. Veți descoperi un personaj fabulos și arheologia unei istorii mari, absurde și triste, reconstituită din documente redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă corespondența cu familia. (Ana Maria Sandu)

● Elif Shafak, Cele 40 de legi ale iubirii, (Polirom 2014, traducere de Anda Tanasă) – la care tot citesc de ceva timp, fără să mă plictisesc. Pentru că e fermecător scrisă, fără a fi complicată. Iar legile iubirii pe care le tot narează nu se referă strict la iubirea dintre bărbat și femeie, ci pot fi de folos în tot soiul de situații. (Iaromira Popovici)

● Excelent cel mai recent număr (primăvara 2016) al revistei DOR! M-am delectat, printre altele, cu interviul lui Alex Gâlmeanu, un artist care fotografiază mult şi vorbeşte, de regulă, rar şi puţin. Aşa am aflat şi de Muzeul Fotografiei pe care îl tot „construieşte“, de ani buni, pe Internet: www.muzeuldefotografie.ro. (Matei Martin)

● Dominic Miller & Miles Bould vor concerta sîmbătă, 23 aprilie, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, la închiderea seriei de concerte Jazz in the Street. Dominic Miller este cel care, după ce a lucrat cu Phil Collins la albumul …But Seriously, dar şi cu Peter Gabriel, a devenit, din ’90 încoace, chitaristul de studio şi de turnee live al lui Sting. Miles Bould este un percuționist care a lucrat şi el cu mai toată lumea bună a pop-ului, de la Tina Turner, Michael Jackson sau Joe Cocker la Kylie Minogue şi Beyoncé. (Marius Chivu)

● „Sticlarii sînt tăcuți, pricepuți, inspirați și misterioși. Lucrează la incandescență, la propriu și la figurat. Căci la gura cuptorului magmatic trebuie să intuiești tocmai clipa privilegiată cînd îngheți forma. Trebuie să ai o altfel de incandescență în decizie și atunci cînd ataci, sculptural, cristalul. Supui frumusețea intrinsecă a sticlei, cea care are seducția materică  fulgerătoare. Siliciul vitrifiat deține splendorile sale genuine din estetica astrelor: puritate, luminozitate, transparență-opalescență, culoare-lumină.“ – Aurelia Mocanu, în deschiderea dosarului dedicat artei focului, în recent apărutul număr dublu ARTA (16-17/2015): Arta Sticlei / Glass Art, care își propune o reevaluare prin analiza parametrilor definitorii, și nu numai, a acestei nobile arte, nu îndeajuns cunoscute și cu atît mai puțin apreciate, patrimonial. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: