Urban Talks, M60, Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului
● Sorin Gherguţ, Trei (Editura Vellant, 2016). O colecţie uluitoare de înţelepciune urbană, de uzat şi abuzat în caz de nevoie. Iată o pildă: „viața e ca să te culci cu femei / viața este să mănînci și să bei / (vs.) / viața e ca să-ți vină idei“. (Matei Martin)
● M60, din zona Amzei, pentru plăcinte, prăjitură fără gluten, cafea, chelnerul prietenos cu barbă și atmosfera comunitară. (Iaromira Popvici).
● Memento: „Acum, în fine, cînd mai sînt spre nu mai sînt, / abia acuma am dreptul să vă mint / și să vă spun despre cuvînt că e cuvînt / și ce presimt chiar simt. / Abia acum o să mă credeți / cînd sînt înspre nu sînt / că viața mea a fost mormînt / iar moartea mea o tinerețe. / Abia acum o să mă credeți / în fine cînd am reușit să mint.“ – Ars poetica. La acest sfîrșit de martie, Nichita ar fi împlinit 83 de ani. (Ruxandra Mihăilă)
● De la Editura Humanitas, două cărţi (foarte) deştepte, dar care se lasă uşor citite: Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului de Martin Bojowald, un relativ tînăr fizician german, iniţiator al cosmologiei cuantice cu bucle; şi Sinele. Construirea creierului conştient de Antonio Damasio, specialist în neuroştiinţe, neurologie şi psihiatrie, director al Brain and Creativity Institute din California. Decît să citiţi, emoţional, cărţi de self-help, gen Inteligenţa emoţională, pline de vorbe goale, mai bine citiţi, inteligent, cum explică ştiinţa naşterea emoţiilor şi ce determină durata sentimentelor, de pildă. (Marius Chivu)
● Știu că sîntem mai mulți. Eu îmi amintesc exact momentele în care i‑am citit fiecare carte. Am cunoscut-o în urmă cu cîțiva ani la Festivalul de Literatură de la București. De curînd a apărut la Polirom un nou roman al ei: Durere. Doamnelor și domnilor, Zeruya Shalev e una dintre scriitoarele mele preferate. (Ana Maria Sandu)
● „Urban Talks: despre oraș, la micul dejun“, în fiecare vineri din aprilie, de la 9,30, la ARCUB. Orașul și multele fațete ale dezvoltării sale sînt teme pentru discuții deschise și matinale. Urban Talks sînt gîndite ca un impuls de inspirație / smart breakfast și nu se adresează specialiștilor, ci tuturor celor interesați de creșterea sănătoasă a orașelor, de felul în care se pot folosi resurse existente. Sînt așteptați locuitori interesați de cultură urbană, antreprenori cu proiecte ce influențează viața orașelor, studenți sau absolvenți de Arhitectură sau Urbanism, membri ai ONG-urilor, autorități și organizații ce contribuie la dinamica urbană. Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile, discuțiile sînt în limba engleză. (Adina Popescu)
● Pentru fanii snooker-ului nu cred că există un alt eveniment care să egaleze Snooker Titans Trophy, pe 2 și 3 aprilie, la Circul Globus din București. Sîmbătă, de la 17,30, are loc meciul dintre Stephen Hendry și Mark Williams, iar de la 19,30, Ronnie O’Sullivan și Jimmy White. Duminică, de la ora 17, finala mică, între cei învinși sîmbătă, iar de la 19,30, finala mare, între cîștigători. Una peste alta, sîmbătă și duminică, meciuri de vis. (Stela Giurgeanu)