Cecil Pantazi & Co.

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Cecil Pantazi & Co  jpeg

● Călin Torsan, Ulcele pe uluci, Casa de pariuri literare, 2015.

Călin Torsan (n. 1970) este unul dintre cei mai originali scriitori de la noi. Prozator aşa-zis minimalist, trezorier la Muzeul Ţăranului Român şi muzician experimentalist (activează în trupe precum Einuiea, Nu & Apa Neagră şi Avant’N’Gard), Călin Torsan este un tip deopotrivă harnic şi creativ. La Casa de pariuri literare a publicat două romane, unul mai bun decît altul: O zi. Ultima (2011) şi Plasterca (2013), şi numai în ultima jumătate de an a înregistrat două albume cu două proiecte diferite, altele decît cele obişnuite: o mînă de boabe cu grupul abuabua şi zigzag cu grupul multumult. Ulcele pe uluci este al doilea său volum de proză scurtă (după Şcoala de mucenici, 2005) şi se înscrie în acelaşi univers al prozei punk, absurd-comice, în care ar mai putea fi cuprinşi şi autori precum Alex Tocilescu, Silviu Gherman sau Mitoş Micleuşanu (întîmplător sau nu, şi aceştia implicaţi în proiecte muzicale alternative).

Subintitulat „miniaturi cu smalțul la vedere“, acest volum de 54 de proze scurte şi foarte scurte, omogen prin tematica şi stilistica sa, precum şi prin cele cîteva personaje recurente, pare un roman din mai multe bucăţi şi fragmente. Deşi pare că deţine mijloace modeste (unele proze sînt extreme de scurte, au doar cîteva fraze), cartea cartografiază un spaţiu familiar în stranietatea lui, populat cu personaje de mucava, comice în desfăşurările lor, uneori chiar şi puţin tragice. Cum spune autorul însuşi vorbind despre natura acestei cărţi: „ceva de rîsu-plînsu. Un volum plin de nebuni și ciudați, dar și de copii. Politicieni, artiști, afaceriști, elevi și profesori își dau mîna într-o horă a unirii nu foarte circulară. Mulți scriitori cu idei devin personaje, dar nici textele nu se feresc să o facă“.

Ca şi în celelalte cărţi ale sale, Călin Torsan face literatură din nimic, textele sale fiind mai mult pre-texte, mici naraţiuni în care stilistica e mai importantă decît intriga. Din doar cîteva fraze creează o situaţie, un personaj sau un dialog – secvenţe ale unei umanităţi mărunte pe care deseori o abandonează cu aceeaşi uşurătate. Etichetat drept minimalist, Călin Torsan este, de fapt, un fantast şi un umorist, un scriitor deopotrivă livresc şi absurd, cu un acut simţ al detaliilor neobişnuite. Prozele sale sînt populate cu tot felul de „ciudaţi, dar şi copii“, printre ciudaţi numărîndu-se mai ales scriitorii, personajele predilecte ale cărţii, alături de, aşa cum sugerează autorul însuşi, textele în sine, stranii entităţi autonome, ale căror mecanisme misterioase deopotrivă fascinează şi amuză, indiferent de subiect (care, în cele mai multe cazuri, este derizoriu sau, oricum, greu de aproximat).

Cecil Pantazi, un fel de Monsieur Plume, este unul dintre scriitorii necitiţi de nimeni care revin în aceste proze. Citind o biografie a lui Chopin, are revelaţia aceluiaşi destin de geniu insuficient recunoscut în timpul vieţii; dar toţi ceilalţi scriitori din preajma lui Cecil Pantazi sînt admirabil de rataţi: în căutarea originalităţii, unul dintre ei înlocuieşte fiecare cuvînt cu definiţia de dicționar, un altul reinventează toate cuvintele, altul colează din opere clasice (aşa cum un jurnalist îşi însuşeşte articolele lui Eminescu actualizîndu-i lexicul), manuscrisul altuia trece prin atîtea redactări încît devine ilizibil, un scriitor uitat este readus în discuţie cu prilejul unei descoperiri ştiinţifice care face din el un vizionar, un altul rescrie la infinit, şi tot mai idiot, prima frază a unei cărţi astfel niciodată începute… Se află, poate, în aceste satire-parabole-anecdote, o încercare de demistificare a literaturii – aşa cum proza „Listă de subiecte pentru cîteva posibile cărţi“ este un exerciţiu în siajul lui Mircea Horia Simionescu. Sub aceeaşi influenţă şi poate în aceeaşi notă a persiflării destinului strălucit, multe din pre-textele lui Călin Torsan mizează pe comicul onomastic. Uneori e suficient numele personajului pentru ca proza respectivă să aibă o intrigă derizorie (feminista Ceremónia Futunpic, ministresa Ana Fabet, balabusta Ninette Nucă, criticul Demetrei-Sîmbotin, meteorologul Etereu Juvală, dacologul Stînjenel Roare sau doctorul Atenaid); una dintre proze constînd doar în strigarea catalogului – Cicerone Lăcustă fiind personajul-elev emblematic pentru universul absurd al şcolii.

Fanteziile satirice, farsele, parabolele anecdotice, prozele comic-absurde de limbaj ale lui Călin Torsan sînt scrise impecabil, cu o ştiinţă a frazării care face din fiecare text un spectacol harmsian (unul dintre personaje „pare alcătuit dintr-o neaşteptată întocmire de atomi“). Într-un an din păcate slab pentru proza scurtă, Ulcele pe uluci rămîne un OZN literar.

P.S. În timp ce alţi recenzează Solenoidul, Daniel Cristea-Enache publică în nr. 5 al României literare, pentru a treia oară (după Timpul şi 22), un articol tendenţios despre mine pornind de la dezbaterea „Jurnalismul cultural în epoca new-media“ ţinută la Iaşi în toamna lui 2014 (!). De altfel, numărul mare de publicaţii la care colaborează D.C.-E. este invers proporţional cu ideile sale, dovadă recenziile pe care le republică, cu minime intervenţii, uneori şi de patru ori, sau cărţile sale, majoritatea culegeri de articole şi interviuri. În această a treia reluare a opacităţilor sale de acum doi ani, D.C.-E. continuă să mă citeze trunchiat, eronat şi în afara contextului, îmi răstălmăceşte vorbele încercînd să convingă lumea, în mod stupid, că aş avea „gîndire agresivă, primitivă, aculturală“. Cert e că nu-mi pasă ce scrie, despre mine sau despre oricine altcineva, acest avatar al lui Bogdan Duică, critic de mîna a doua (vezi broşura Lyrica Magna dedicată poeziei lui Nichita Stănescu, Curtea Veche, 2010), traseist publicistic şi troll literar pe Facebook. Nu voi intra niciodată în vreo polemică cu D.C.-E.; e sub standardele mele - aceasta fiind prima şi ultima dată cînd îi acord aproape 200 de cuvinte într-un colţ de revistă.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

*****

Călin TORSAN
Ulcele pe uluci (fragment)

Institutul. Înşir salutări, mătăniile mele de zi cu zi. De mai mulţi ani, cu o fîşie de stofă atîrnîndu-mi de gît şi cu un porc prelucrat sub formă de geantă, mă prezint la slujbă ca un butuc pregătit pentru gura sobei. Am ajuns la birou. Ca nou venit, primul lucru ce te întîmpină aici este mirosul. Puţinii vizitatori ne întreabă cum de putem trăi într-o asemenea hazna. Ne-am obişnuit. Cu ce nu se obişnuieşte omul? Al doilea amănunt izbitor pentru un străin sînt rafturile cu eprubete, cred că sînt vreo două mii. Cele mai multe goale. În cîteva aşteaptă suspensii colorate sau cianuri otrăvitoare. Orga cu două mii de tuburi naşte muzica orelor noastre de muncă. După un deceniu de Institut, chiar şi oamenii mi se par eprubete.

În urmă cu trei ani activitatea m-a transformat în erou. Totul a pornit într-o seară, după ce îmi adormisem copiii în faţa televizorului. Se uitaseră la Tom şi Jerry. Era episodul cînd sorbeau alternativ dintr-o licoare stranie care le micşora dimensiunile. Mi-a intrat atunci cuiul realizării unei poţiuni asemănătoare, capabilă să restrîngă substanţele organice indiferent de starea lor de agregare. Visam ca forma fizică şi proporţiile să nu fie modificate. Asta vrea să spună că, dacă i s-ar fi administrat unei vaci bălţate cîteva picături în nutreţ, ea urma să se micşoreze într-un fel ce-i păstra petele în aceleaşi locuri şi coarnele tocite la fel. M-am chinuit mult atunci. Pierdusem nopţi, slăbisem ca dracu’, ajunsesem în pragul divorţului…

În sfîrşit, a sosit şi ziua cea mare! Eforturile fuseseră uitate… Conta numai faptul că exista acidul eutrapolideic beta-carbonatat prin dubla nitrare a acetilsulfatului de magneziu impur 2%. Mai mult, că era ingerabil şi reuşea să diminueze tot ce întîlnea în cale. Primele fiinţe micşorate au fost cîteva balene, pentru a fi studiate mai uşor în laborator… Dar se putea ajunge foarte repede la abuzuri asupra omului. Ţi-ai fi micşorat duşmanii după bunul plac, fără posibilitatea de a le oferi antidot. Pe ăsta nu-l descoperisem încă. Aşa că utilizarea acidului a fost restricţionată printr-o legislaţie adoptată în regim de urgenţă. Repercusiunile puteau fi dramatice: cum ar fi arătat, în plin conflict, armata americană stropită cu asemenea agheasmă?

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.