Idealizat

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Idealizat jpeg

Capul sus / La tête haute / Standing tall (Franţa, 2015), de Emmanuelle Bercot.

La tête haute, filmul proiectat anul trecut în deschiderea Festivalului de la Cannes (şi în deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest), ar putea fi privit, într-o anumită măsură, ca un revers al unui film semnat de Cristian Mungiu, unul în care instituţiile, în loc să-i afunde şi mai mult pe cei care au nevoie de ajutorul lor (atît în La tête haute, cît şi în După dealuri – nişte adolescenţi care nu au parte de sprijinul unei familii), lucrează în folosul lor şi îi ajută să găsească cumva o cale de ieşire din si­tua­ţia dramatică în care se află. Emmanuelle Bercot nu inventariază chiar întregul sistem francez care susţine dezvoltarea personajului său (studiul lui Mungiu asupra celui român e mai extins), ci se rezumă la cîteva instituţii responsabile direct de protecţia lui, Tribunalul pentru minori şi serviciile publice de asistenţă socială cu care colaborează.

Malony (Rod Paradot) are 6 ani atunci cînd este lăsat în grija statului de mama sa, care nu mai poate face faţă situaţiei (e dependentă de droguri, singură, cu încă un copil mai mic în grijă), chiar în biroul judecătoarei secţiei pentru minori, Florence Blaque (Catherine Deneuve). Atunci cînd împlineşte 14 ani e din nou adus acolo, pentru furtul unei maşini şi acte de violenţă. Judecătoarea (un amestec de fermitate, răbdare, cu reţinute irizări de căldură) pune în mişcare un sistem de protecţie şi educaţie, desemnînd un supraveghetor şi o asistentă socială şi integrîndu-l, de fiecare dată cînd încalcă legea, într-o structură care să îl ajute, ferindu-l pe cît posibil de închisoare. O mare parte din acţiune constă în întrevederile din biroul acesteia dintre Malony şi responsabilii pentru protecţia sa, completate de secvenţe menite să ne explice (într-un mod oarecum schematic şi repetitiv, prin aceleaşi încălcări ale legii) cauzele care l-au adus acolo. Malony e un urmaş al protagonistului din Cele patru sute de lovituri al lui Truffaut, iar felul în care se deschide filmul, cu camera la nivelul copilului pierdut printre adulţi, invitîndu-ne să empatizăm, e un indicator al vulnerabilităţii sale. Ea va fi accentuată prin izbucnirile viscerale de violenţă şi prin felul în care Paradot, un actor neprofesionist aflat la primul său rol, reuşeşte să o redea prin expresivitate corporală (prin mîinile sale atunci cînd încearcă să scrie sau prin trecerea bruscă de la tandreţe la violenţă în încercarea sa de apropiere faţă de Tess, fata unei profesoare).

Deşi Bercot declară că s-a documentat o perioadă semnificativă de timp în centrele şi tribunalele franceze dedicate minorilor, filmul e total lipsit de orice nuanţă critică faţă de aceste sisteme. Nu doar portretele angajaţilor apar într-o lumină complet benefică (unul dintre scopurile declarate ale filmului fiind acela de a le omagia munca), ci şi centrul de recuperare în care sînt ţinuţi adolescenţii (aflat în mijlocul unui peisaj idilic), ba chiar şi închisoarea. Ajuns acolo pentru scurt timp, Malony e întîmpinat de director, care îl roagă să ia parte la masa de Crăciun dedicată deţinuţilor. Toate eforturile bine intenţionate ale angajaţilor nu sînt contracarate de alte obstacole – de exemplu, de cele de ordin legislativ, administrativ etc. – în afară de îndărătnicia şi violenţa adolescentului. Discuţia despre faptul că statul francez nu menţine învăţămîntul obligatoriu decît pînă la vîrsta de 16 ani, iar Malony nu mai e primit la şcoală din cauza problemelor sale, e atenuată, iar critica e adresată mai degrabă adultului care ia decizia să nu îl primească înapoi (deci unei individualităţi), decît unei structuri mai extinse. Singura agresiune pe care o suferă Malony în acest sistem e cea care vine din partea supraveghetorului său, însă efectul e diminuat – e interpretat de judecătoare ca un act de disperare, un semn al cedării în faţa unei presiuni prea mari, şi rămîne neamendat. E drept că se poate distinge şi un comentariu asupra formelor de exercitare a puterii – judecătoarea îl pune pe Malony să se ridice sau să se aşeze, fără un alt scop decît acela de control, iar pe pajiştile din jurul centrului de recuperare apare, pe lîngă şirul băieţilor care aleargă, aranjamentul exact al unor baloţi. Însă, în final, comentariul nu e dezvoltat, iar sistemul rămîne necercetat din perspectiva deficienţelor sale.

Cu toate că e lipsit de orice critică faţă de instituţiile pe care le înfăţişează, filmul lui Bercot e mult mai puţin optimist în ceea ce priveşte efectele pe care acest sistem le poate produce. Victoriile obţinute sînt parţiale (spre exemplu, eforturile de a-l face acceptat de o instituţie de învăţămînt nu dau roade), eşecurile sînt numeroase (accesele de violenţă, furturile sînt repetate), iar victoria din final e moderată. Filmul nu ajunge la reuşite la fel de extreme precum eşecurile din filmul lui Mungiu. Însă ele există şi sînt vizibile, de exemplu, atunci cînd explozia de emoţii caracteristică lui Malony, care ia de obicei forma violenţei, se transformă într-o revoltă pentru salvarea unei vieţi, cea a viitorului său copil.

Ancuța Proca este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

lingouri-shutterstock_2017414307
Un stat european își aduce acasă întreaga rezervă de aur
Banca centrală a unui stat european intenţionează să readucă pe teritoriul naţional întreaga rezervă de aur, care are o valoare de aproximativ şase miliarde de dolari. Motivul: asigurarea securității rezervei în perioade de criză.
Posta romana jpg
Culmea afacerii la stat. Poșta Română produce timbre, pe care tot ea le cumpără. „Un exemplu de așa nu”
Situație paradoxală la Poșta Română. Compania plătește pentru timbrele pe care le produce chiar în propria tipografie, printr-un sistem birocratic întreținut de stat. Ministrul Economiei, Radu Miruță, anunță că această structură nu se justifică și anunță o posibilă reorganizare.
image png
CSM susține că percepția asupra independenței justiției din România este în media europeană
Potrivit măsurătorilor europene (2025 EU Justice Scoreboard), realizate pentru anul 2025, CSM susține că încrederea în justiție în România continuă să se încadreze în media țărilor europene.
CASETA Juan Bauza, Sportpictures (SITE)â jpg
De la Craiova lui Mititelu scapă cine poate. Juan Bauza și caută fericirea în America de Sud
Adrian Mititelu (57 de ani), patronul FCU Craiova, a negociat transferul lui Juan Buza cu o formație puternică din Columbia.
atac soci FOTO Captura video jpg
Ucrainenii au atacat cu drone un depozit de petrol din Rusia. O persoană a murit, iar alta a fost rănită
O persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma unui atac cu dronă, atribuit Ucrainei, care a vizat un depozit de petrol din regiunea Krasnodar, Rusia, în dimineața zilei de joi, 24 iulie. Explozii au fost semnalate și în orașul Soci.
Elena Udrea momentul revederii cu fetita sa FOTO Captură video
Imagini emoționante cu momentul în care Udrea și-a reîntâlnit fetița: Eva a căzut în genunchi. „Nimic nu ne va mai despărți!”
Elena Udrea a postat momentul întâlnirii cu fetița sa, Eva, după ce a fost eliberată din închisoare și a ajuns acasă. Copleșită de emoție, copila cade din picioare.
bucuresti capitala romania istock jpg
Guvernul recalculează chiria locuințelor de serviciu, după 18 ani în care preţurile au rămas neschimbate
Guvernul are în lucru o hotărâre prin care va recalcula chiriile pentru locuințele de serviciu, care au rămas neschimbate din 2007, și va stabili reguli clare privind utilizarea acestora de către foștii beneficiari, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nadina-Ioana Dogioiu.
Piața agroalimentară recent renovată din zona Valea Pașcani FOTO BIT24
Cum a rezolvat Primăria Pașcani problema toaletei transparente: „Geamurile sunt acum complet opace”
Toaleta din orașul Pașcani, recent construită într-o piață, nu mai are geamuri transparente. Pentru a rezolva problema, autoritățile au pus o folie colantată. „Geamurile sunt acum complet opace”, a transmis administratorul instituției.
rosii tomate istock jpg
Cum puteți obține roșii mari și gustoase chiar și în septembrie. Trucurile pe care le folosesc grădinarii cu experiență
Pentru cei mai mulți dintre români, finalul lunii iulie nu este deloc un eveniment special.