Civilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus
● Astă-vară am căutat peste tot Jurnalul unei fete greu de mulțumit al lui Jeni Acterian. Nu l-am mai găsit. A apărut, însă, de curînd, o ediție integrală (Editura Humanitas, ediție îngrijită, traduceri, prefață și note de S. Skultety), care m-a bucurat nespus. La fiecare pagină mă gîndesc ce mare noroc aș fi avut dacă aș fi putut să-l citesc cînd eram în liceu. Adolescența mea ar fi fost un pic altfel. Dar Jeni mi-e dragă și acum, așa că vă invit s-o cunoașteți. (Ana Maria Sandu)
● Dacă vă plac aricii, hîrciogii şi cîrtiţele, să citiţi neapărat cartea Veronicăi D. Niculescu Hibernalia (Editura Casa de Pariuri Literare). E continuarea gravă, poate tristă, a Simfoniei animaliere. (Matei Martin)
● Cartea lui Mihai Nadin, Civilizația analfabetismului (Editura Spandugino). A apărut inițial în limba engleză, în 1997. Iar Umberto Eco scria despre ea așa: „Nu ne aflăm în fața uneia dintre obișnuitele lamentații pe tema declinului alfabetizării. Cartea de față (care ne vorbește despre sex, mîncare, mărfuri, Dumnezeu, supermarket-uri, calculatoare, sport, TV, realitate virtuală, filozofie, știință – ca și despre scris cărți) nu se ocupă doar de Fața Întunecată a Galaxiei Gutenberg; li se adresează cu precădere celor care cred că trăiesc pe fața ei luminoasă. Nu este pentru ei, nu este doar despre ei, ci este și pentru, și despre noi.“ (Mircea Vasilescu)
● Vinil, noua miniserie care a avut recent premiera pe HBO, un serial scris, regizat şi produs de o echipă extinsă condusă de Martin Scorsese şi Mick Jagger, despre scena muzicală a New York-ului anilor ’70 prin ochii unui producător muzical, interpretat de Bobby Canavale. E cu multă muzică – punk, rock, disco, funk –, e cu droguri, sex, crime, deopotrivă comic şi psihedelic. Entertainment pur despre un oraş crescut pe muzică! (Marius Chivu)
● Lansare de carte: Maria-Camelia Ene – Moda în Țara Românească, secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea. Veșminte și accesorii de epocă din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Manifestarea va avea loc joi, 25 februarie, ora 17, la Grand Hotel Continental, sala „Tonitza“. Evenimentul editorial va fi prefațat de Adina Nanu și Adrian-Silvan Ionescu. (Ruxandra Mihăilă)
● O melodie care-mi place pur și simplu și ale cărei cuvinte nu sînt complicate, dar sînt relevante: Passenger, „Let her go“. (Iaromira Popovici)
● În România, de cîte ori recomanzi ceva, rişti să fi suspectat că vrei să faci reclamă. Ei bine, îmi asum riscul ăsta, în ideea pe care am repetat-o de mai multe ori că un jurnalist trebuie să semnaleze şi lucrurile bune care există sau se întîmplă într-un loc... într-o societate. Lucrul bun pe care-l recomand nu a apărut recent şi nici nu s-a întîmplat, ci există de foarte multă vreme. E vechi. E vorba de Librăria Papirus de pe bulevardul Magheru din Bucureşti. Poate că nu e decît o întîmplare, dar de cîte ori caut o carte anume, acolo o găsesc imediat, fără să fie nevoie să apelez la computer, la personal sau să rătăcesc prin nenumărate cotloane cu rafturi, cum se întîmplă în alte părţi. Nu că varianta a doua ar fi ceva rău, dar cînd e vorba de timp şi de eficienţă, eu, cel puţin, am mai mult noroc la vechea librărie amintită. (Andrei Manolescu)
● Dacă treceți prin dreptul unui loc mic și cochet, pe care scrie 5 to go, aflat în Piața Lahovari, intrați cu încredere. Noi de acolo ne luăm în fiecare săptămînă cafelele. Și ședințele de redacție sînt și mai plăcute, și mai animate. (Ana Maria Sandu)