Ci­vilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Ci­vilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus png

● Astă-vară am căutat peste tot Jurnalul unei fete greu de mulțumit al lui Jeni Acterian. Nu l-am mai găsit. A apărut, însă, de curînd, o ediție integrală (Editura Humanitas, edi­ție îngrijită, traduceri, prefață și note de S. Skultety), care m-a bucurat nespus. La fiecare pagină mă gîn­desc ce mare noroc aș fi avut dacă aș fi putut să-l citesc cînd eram în liceu. Adolescența mea ar fi fost un pic altfel. Dar Jeni mi-e dragă și a­cum, așa că vă invit s-o cunoașteți. (Ana Maria Sandu)

● Dacă vă plac aricii, hîrciogii şi cîr­tiţele, să citiţi neapărat cartea Ve­ronicăi D. Niculescu Hibernalia (Editura Casa de Pariuri Literare). E continuarea gravă, poate tristă, a Simfoniei animaliere. (Matei Martin)

● Cartea lui Mihai Nadin, Ci­vilizația analfabetismului (Editura Spandugino). A apărut inițial în limba engleză, în 1997. Iar Umberto Eco scria despre ea așa: „Nu ne aflăm în fața uneia dintre obiș­nui­tele lamentații pe tema declinului alfabetizării. Cartea de față (care ne vorbește despre sex, mîncare, mărfuri, Dumnezeu, supermarket-uri, calculatoare, sport, TV, realitate virtuală, filozofie, știință – ca și despre scris cărți) nu se ocupă doar de Fața Întunecată a Galaxiei Gutenberg; li se adresează cu precădere celor care cred că trăiesc pe fața ei luminoasă. Nu este pentru ei, nu este doar despre ei, ci este și pentru, și despre noi.“ (Mircea Vasilescu)

● Vinil, noua miniserie care a avut recent premiera pe HBO, un serial scris, regizat şi produs de o echipă extinsă condusă de Martin Scorsese şi Mick Jagger, despre scena muzicală a New York-ului anilor ’70 prin ochii unui producător muzical, interpretat de Bobby Canavale. E cu multă muzică – punk, rock, disco, funk –, e cu droguri, sex, crime, deopotrivă comic şi psihedelic. Entertainment pur despre un oraş crescut pe muzică! (Marius Chivu)

● Lansare de carte: Maria-Camelia Ene – Moda în Țara Românească, secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea. Veșminte și accesorii de epocă din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Manifestarea va avea loc joi, 25 februarie, ora 17, la Grand Hotel Continental, sala „Tonitza“. Evenimentul editorial va fi prefațat de Adina Nanu și Adrian-Silvan Ionescu. (Ruxandra Mihăilă)

● O melodie care-mi place pur și simplu și ale cărei cuvinte nu sînt complicate, dar sînt relevante: Passenger, „Let her go“. (Iaromira Popovici)

● În România, de cîte ori recomanzi ceva, rişti să fi suspectat că vrei să faci reclamă. Ei bine, îmi asum riscul ăsta, în ideea pe care am repetat-o de mai multe ori că un jurnalist trebuie să semnaleze şi lucrurile bune care există sau se în­tîmplă într-un loc... într-o societate. Lucrul bun pe care-l recomand nu a apărut recent şi nici nu s-a întîmplat, ci există de foarte multă vreme. E vechi. E vorba de Librăria Papirus de pe bulevardul Magheru din Bucureşti. Poate că nu e decît o în­tîmplare, dar de cîte ori caut o carte anume, acolo o găsesc imediat, fără să fie nevoie să apelez la computer, la personal sau să rătăcesc prin nenumărate cotloane cu rafturi, cum se întîmplă în alte părţi. Nu că varianta a doua ar fi ceva rău, dar cînd e vorba de timp şi de eficienţă, eu, cel puţin, am mai mult noroc la vechea librărie amintită. (Andrei Manolescu)  

● Dacă treceți prin dreptul unui loc mic și cochet, pe care scrie 5 to go, aflat în Piața Lahovari, intrați cu încredere. Noi de acolo ne luăm în fiecare săptămînă cafelele. Și ședințele de redacție sînt și mai plăcute, și mai animate. (Ana Maria Sandu)

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.