„În Univers nu există culoare şi sunet“ - interviu cu colonel dr. Constantin MOCANU

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
„În Univers nu există culoare şi sunet“   interviu cu colonel dr  Constantin MOCANU jpeg

Colonel dr. Constantin Mocanu (n. 1950), absolvent al Facultății de Medicină Militară, a susținut peste o sută de lucrări științifice în conferințe/congrese naționale și internaționale și peste douăsprezece mii de intervenții chirurgicale în ORL. Este membru al Academiei Americane de ORL din 2001 şi membru al Academiei Internaționale de ORL. În anul 2008 a fost distins cu titlul de „Omul Anului în Medicină“ de către Institutului Biografic American pentru contribuții remarcabile în domeniul medical. Miercuri, 16 martie, de la ora 18, la ARCUB, în cadrul Săptămînii Sunetului, Constantin Mocanu va susţine o conferinţă despre riscurile poluării sonore urbane pentru sănătatea auditivă.

Ce este sunetul; ce nu ştim despre el?

În general, înțelegem realitatea prin intermediul simțurilor și considerăm reale experiențele noastre. În Univers nu există culoare și sunet. Există vibrație pe care o interpretăm, iar noi reușim să interpretăm prin simțurile noastre doar o fracție minusculă din tot spectrul. Ştiința însă suplinește această limitare.

Sunetul este o undă longitudinală (de compresiune) în materie, ce e transformată în semnal electro-chimic transmis și interpretat în creier. Iar transformarea energiei mecanice în impuls electric o realizează cohleea. Interesant e faptul că pentru creier – iar acest lucru e valabil pentru toate simțurile – nu contează cum vine semnalul pe care îl decodează în impuls electric. Important pentru creier e că are ceva de interpretat; astfel recunoaşte structuri și stabileşte relații.

Există sunete bune şi sunete rele?

În mediul ambient, omul modern e înconjurat permanent de sunete bune, benefice organismului, și sunete rele – zgomote nocive pentru organism. Sunetele bune sînt sunetele naturii: sunetul valurilor mării, foșnetul pădurii, ciripitul păsărilor, sunetul molcom al ploii și altele.

Sunetele muzicii liniștite se folosesc în medicină ca meloterapie. Toate aceste sunete bune elimină stresul cotidian, scad tensiunea arterială, scad pulsul, reduc depresia și anxietatea.

Ultrasunetele (sunete de înaltă frec­ven­ță) au aplicații deosebite în medicină. Astfel, ultrasonoterapia e folosită în bolile reumatice, pentru detartraj în stomatologie, la sterilizarea instrumentelor. Investigația cu ultrasunete (ecografia) este o metodă foarte eficientă și neinvazivă pentru depistarea multor posibile afecțiuni. La fel, eco-doppler-ul permite investigarea întregului aparat circulator sanguin.

Cum ne poate afecta sunetul?

Sunetele rele din mediul înconjurător, zgomotele, au efecte nocive asupra sănătății în funcție de sensibilitatea fiecăruia. După expunerea la un zgomot persistent și de durată, chiar și la intensități de pînă la 50 db, pot apărea dificultăți de adormire, reducerea somnului paradoxal, scăderea duratei totale a somnului profund, modificări ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale, cu senzație de oboseală permanentă matinală. Pot apărea chiar perturbări ale echilibrului hormonal, variații ale catecolaminelor și ale cortizolului ce duc la efecte generale de stres.

Toate cele de mai sus pot determina tulburări de concentrare, izolare, agresiune, creșterea consumului de somnifere și tranchilizante, care duc în final la scăderea performanțelor și randamentului în activitate.

Expunerea la zgomote puternice, explozii de gaze, arme de foc, zgomotele din industrie pot determina simptome de la cefalee, acufene, vertij pînă la leziuni ale urechii medii, cu rupturi ale timpanului și întreruperi de lanț osicular urmate de scăderea marcată a auzului.

Tinerii care participă la concerte de muzică cu amplificarea puternică a sunetelor muzicii peste 80-90 db, în funcție de sensibilitatea fiecăruia, pot avea traumatisme sonore acute cu leziuni definitive, cu acufene persistente și hipoacuzii irecuperabile. De asemenea, folosirea căștilor pentru ascultat muzică la intensități crescute poate să producă leziuni ireversibile care pot determina zgomote permanente în urechi și o scădere marcată a auzului.

pagină realizată de Marius CHIVU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lingouri de aur Foto Magnor png
Interesul pentru aur a atins cel mai înalt nivel, în ciuda creșterii accelerate a prețurilor
Interesul pentru aur a atins anul acesta cote mai înalte ca niciodată, prețul doborând record după record de la o lună la alta, atingând valori istorice, cele mai ridicate de până acum.
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock
Liberalizarea pieței de gaze și electricitate poate fi un dezastru pentru consumatori: Cu cât pot crește prețurile
ANRE a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025.
megan fox rochie visinie profimedia jpg
Megan Fox, într-o rochie foarte transparentă pe covorul roșu. Și-a etalat burtica de gravidă
Megan Fox (38 de ani) și-a etalat burtica tot mai vizibilă într-o rochie complet transparentă, la un eveniment din Los Angeles săptămâna aceasta. Actrița, care a anunțat la începutul lunii că așteaptă un copil cu iubitul ei, Machine Gun Kelly (34 de ani), și-a lăsat la vederia lenjeria intimă, într-
daniel birligea fcsb facebook jpg
FCSB - Olympiakos Pireu, în grupele Ligii Europa. Elenii pleacă cu prima șansă
Clasată pe locul 8 în grupa de Liga Europa, FCSB pornește cu șansa a doua în fața liderului din Grecia, Olympiakos Pireu, astă-seară, de la ora 22.00.
marie helene fabra bratianu stranepoata ion ic bratianu FOTO Denis Grigorescu
Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu: „Cum poate candida Călin Georgescu la alegeri democratice fiind admirator al anti-democraților Ion Antonescu și Zelea Codreanu?“
Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat în exclusivitate pentru „Adevărul“ rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul foarte slab al PNL, partidul care a cunoscut gloria în vremea Brătienilor.
Pregatiri pentru parada militara desfasurata in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei 1 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos George Calin (2) jpg
Programul Paradei de 1 Decembrie din Capitală. Harta cu restricţiile de trafic şi rutele alternative
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie în Bucureşti are loc Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României. Vă prezentăm programul acesteia, dar şi restricţiile de circulaţie, pentru maşini şi pietoni, precum şi rutele alternative.
Charlie Ottley FOTO Facebook
Charlie Ottley, mesaj pentru români: „Ar fi complet de neiertat să nu votați acum când viitorul vostru și al copiilor voștri atârnă în balanță”
Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al ţării noastre peste hotare, a vorbit pentru „Adevărul” despre importanța votului românilor la alegerile prezidențiale și despre „Wild Danube”, documentarul ce va fi prezentat miercuri 27 noiembrie în Parlamentul European.
mircea vulcanescu
28 noiembrie: Ziua când a murit în închisoarea din Aiud filosoful anticomunist Mircea Vulcănescu
Data de 28 noiembrie are semnificații importante pentru mai multe personalități ale vieții culturale, artistice și spirituale ale României.
babasha chefi la cutite instagram jpg
Babasha i-a impresionat pe jurații de la „Chefi la Cuțite”. A primit toate cuțitele și a dezvăluit cum a gestionat huiduielile a 50.000 de oameni: „Cel mai rău a fost..”
În această seară, show-ul culinar „Chefi la cuțite” a adus pe micile ecrane un moment inedit și plin de emoție. Babasha, cunoscut pentru energia și carisma sa, a gătit împreună cu sora sa, Bianca, o „reinterpretare a unui fel de mâncare”.