Economie politică pop

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Economie politică pop jpeg

● Brokerii apocalipsei / The Big Short (SUA, 2015), de Adam McKay.

Miza filmului The Big Short, o comedie neagră incitantă, adaptare a cărţii non-ficţionale cu acelaşi titlu semnate de Michael Lewis, e, pe de o parte, popularizarea şi problematizarea prin mijloace extrem de atractive pentru spectator (genuri cinematografice şi stiluri diferite, de la videoclipuri şi reclame la documentar) a unor informaţii economico-politice referitoare la procesul căderii pieţei imobiliare americane şi la criza globală care i-a urmat, precum şi corelarea acestor informaţii la problemele contextului prezent. Pe de altă parte, prin autoreflexivitatea sa formală şi politică, filmul pune în discuţie însăşi ideea de convenţie – de la cea a limbajului documentarului de care se foloseşte, la convenţiile sistemului financiar – şi felul în care aceste convenţii sînt în general acceptate fără a fi în vreun fel investigate.

Adam McKay se foloseşte de o intrigă de tip heist movie (care prezintă în forma sa clasică jafuri de bănci) cu ajutorul căreia, în mod ironic, ne introduce în de­zas­trul economic printr-un proiect de îmbogăţire: personajele care jefuiesc bănci sînt înlocuite aici de cîţiva bancheri care descoperă existenţa unei bule în piaţa imobiliară şi, înţelegînd prăbuşirea ei iminentă, hotărăsc să profite, pariind împotriva sistemului financiar din care fac parte şi îmbogăţindu-se (spre deosebire de personajele unui heist movie, în mod legal).  Cei care reuşesc să vadă ceea ce la momentul respectiv nu era clar pentru nimeni sînt nişte personaje neconvenţionale, prezentate ca fiind mereu în opoziţie faţă de tendinţele din jurul lor. Dr. Michael Burry (un neurochirurg în viaţa reală, preocupat de finanţe şi interpretat de Christian Bale) e cel care reuşeşte să descopere, în urma unei cercetări statistice, existenţa unei probleme, pe cînd Mark Baum (Steve Carell), o persoană care, după cum aflăm pe parcurs, şi-a pierdut încrederea în orice sistem, e cel care, ajutat de echipa sa, realizează o investigaţie aproape detectivistică pe teren, adunînd mărturii ale angajaţilor băncilor şi ale clienţilor, cerce­tînd un oraş în care descoperă o bulă imobiliară şi discutînd direct cu cei împotriva cărora pariază. Al treilea fir narativ e format din doi afacerişti care încearcă să se îmbogăţească şi pe care un trader de pe Wall Street care nu mai activează (Brad Pitt), preocupat acum de alte lucruri mai utile, precum grădinăritul, îi ajută să reuşească. Personajele nu sînt întîmplător antieroi şi, în ciuda structurii lor de antagonişti ai marilor bănci (şi, de asemenea, în ciuda dilemelor morale ale lui Baum), ar putea fi interpretate ca reprezentînd acea parte a lumii financiare care se aştepta la dezastrul economic, dar nu a acţionat decît în scopul propriei îmbogăţiri.

Cele trei fire narative sînt legate, dincolo de scopul declarat, de un personaj narator, care ne aminteşte din cînd în cînd de lipsa de moralitate a întregului proces şi de artificialitatea naraţiunii propriu-zise. Spărgînd „cel de-al patrulea perete“ (adresîndu-ni-se direct), acesta corectează evenimentele narative prezentate, adăugînd informaţii sau contrazicîndu-le pe cele existente, făcînd astfel naraţiunea (care nu fusese lipsită de efecte de real, precum mişcările tremurate ale camerei, specifice documentarului, sau efectele de stop-cadru folosite de emisiunile de ştiri) necreditabilă. Evenimentele narative prezentate, ni se sugerează, nu sînt reale, sînt puse în slujba explicării unui proces. Explicaţile suplimentare vor fi livrate şi de interludii în care personaje celebre, precum Selena Gomez, Anthony Bourdain şi Margot Robbie, explică concepte financiare compexe la o ruletă, în mijlocul unei bucătării sau într-o cadă de baie cu spumă. Aceste interludii facilitează transmiterea informaţiilor, dar sînt şi o atenţionare asupra convenţiei folosite de documentar, de apel la autorităţi: mărturiile „experţilor“ pot fi la rîndul lor greşite. Astfel de atenţionări asupra propriilor convenţii sînt frecvente: desenele şi definiţiile serioase sînt puse alături de desenul unui testicul şi de citate fără sursă. Dar cea mai puternică demascare a unei convenţii rămîne reuşita transformării unor concepte din limbajul economic în limbajul pe deplin accesibil al unei comedii cu elemente pop.

Deşi victimele crizei financiare nu apar ca personaje în film, ele sînt prezente prin fotografiile intercalate în intriga ficţională: de pildă, prin suprapunerea imaginilor cu cifre din statisticile lui Burry cu imaginile oamenilor şi caselor cumpărate sau cu corturile celor care au rămas fără ele. Pe lîngă bilanţul pe care îl face în final Ben, care atrage atenţia asupra faptului că ceea ce stă sub convenţia unui eveniment financiar e, de fapt, o crimă, McKay atenţionează asupra faptului că lucrurile nu au avut, în final, o rezolvare, vinovaţii nu au fost pedepsiţi, iar practicile de ieri au fost reluate, sub un alt nume, astăzi.

Ancuța Proca este critic de film.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.