De-ale zăpezii în Vail, Colorado

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
De ale zăpezii în Vail, Colorado jpeg

Despre Vail se spune că e „ca nimic altceva pe Pămînt“. Spun chiar ei, de altfel, în sloganul stațiunii, mizînd pe wow-ul ieșit din gura schiorilor și a boarderilor, pe sub cască, atunci cînd dau cu nasul de zăpadă, se pierd pe sutele de pîrtii sau ajung în bowls cînd pică soarele în acel fel. Una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase stațiuni de ski din SUA și din lume, Vail își duce nu prea greu pentru el povara celebrității: aglomerație mare, mai ales în week-end, și prețuri pe măsura vîrfurilor mult peste 3000 de metri. Apropo de altitudine, pentru că doar stațiunea se află la 2500 de metri și vîrfurile unde schiezi sînt mult mai sus, la toate magazinele găsești butelii cu oxigen, în caz că te ia nepermis amețeala de la înălțime. Amețeli n-am avut, dar ce vise!...

În rest, ai acolo tot ce vrea placa ta de snowboard: pîrtii lungi și line prin pădure, văi deschise, diverse și spectaculoase, instalații cît vezi cu ochii, cabane unde te retragi la o supă fierbinte și un burger „epic“, și o stațiune în care, cel puțin pînă la miezul nopții, cînd se închid multe localuri, nu prea ai cum să te plictisești. Mai ai și celebrii „moguli“, de care doar auzisem și pe care de data asta i-am experimentat fără să-mi doresc, mai precis pîrtii făcute special cu dîmburi și denivelări, un coșmar pentru snowboarderii fără prea mare precizie, ca mine, și o ocazie să-și arate eleganța pentru schiorii experimentați. Mantra mea era, în schimb, „ferește-te de moguli“, dar nu-mi ieșea întotdeauna incantația și mă mai trezeam în mijlocul lor pe cîte o neagră. Cu ocazia asta, am învățat că micile dureri ale vieții, cum ar fi gheața, pîrtiile negre, ceața deasă sau coborîtul din telescaun cu placa în picioare sînt nimic pe lîngă bălăngănitul pe moguli.

Cu un peisaj muntos atît de spectaculos și cu o istorie ce se duce înapoi în anii ’60, Vail-ul a dat și dă un număr impresionant de sportivi profesioniști. Intri într-un restaurant, vezi că e al unui fost campion olimpic care-și expune trofeele acolo, te duci să închiriezi placă de snow și proprietarul spune că a fost și el în Europa, cu fata lui, campioană olimpică, prinzi cupa Statelor Unite la snowboard, vezi cele mai spectaculoase sărituri pe halfpipe-uri și pe lîngă tine trec schiori care par să fi depășit de mult limita legală de viteză.

Cînd se termină distracția pe pîrtie, începe în oraș, la après-ski-uri, la baruri și restaurante, cu muzică, dans în clăpari, mormane de mîncare și un playlist cam îndoielnic, de multe ori inspirat din „frumoșii“ ani ’90. Cert e că pînă pe la 9-10 seara, lumea e obosită și merge la culcare, petrecerea continuînd doar în cîteva dintre barurile din oraș. În mod simpatic, unele dintre fast food-urile de peste zi dau sandviciurile pe cocktailuri și storcătorul de fructe pe mixerul unui DJ și se transformă noaptea în cluburi.

Ziceam la începutul articolului și de wow-ul în ceea ce privește prețurile. Cu ski pass-ul undeva între 120 și 170 de dolari pe zi (în funcție de perioadă), cu cazări sub 400 de dolari greu de găsit (doar cîte un homestay pe la 2-300 de dolari, dacă aveți noroc), cu 60-70 de dolari închirierea echipamentului pe zi și cu berile fără număr de după, Vail nu e deloc o opțiune ieftină atunci cînd vrei să schiezi în SUA. Dar, cum spune și sloganul, e like nothing on Earth și asta, vrei, nu vrei, costă mult. Ca să nu zic dacă vrei și-un masaj la spa, că ai mușchii încordați după o zi pe negre și moguli.

Oamenii sînt foarte prietenoși în ­Vail, îți faci amici la tot pasul, care stau la povești, rîd tare și zgomotos și se bagă în vorbă cu tine imediat, mai ales cînd te aud că vorbești o limbă „exotică“. E frumos în Vail, cu soarele prin bowls, cu ieșirile de pe pîrtie și mersul pe coclauri doar pentru că poți vedea că pînă la urmă dai în pîrtie, cu oamenii binedispuși și cu atmosfera faină, cu terasele de la cabane (una avea palmieri!) și cu schimbul de experiență pe trasee mai puțin aglomerate.

Foto: C. Foarfă

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Profesoara care a creat un Silicon Valey în Prahova. Foştii ei elevi lucrează la marile companii IT din lume
Daniela Lica, profesoară de informatică în Ploieşti, a câştigat cu elevii săi aproape 100 de medalii la olimpiadele naţionale şi cele internaţionale de informatică. Secretul succesului său stă în încrederea pe care le-o dă că pot face orice îşi propun, munca în echipă şi exerciţiul permanent care le menţine vie pasiunea.
image
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos
Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.