„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“ jpeg

● Cui îi place Picasso poate vizita expoziţia „Que Viva Picasso“, de litografii şi gravuri ale pictorului spaniol, de la Castelul Cantacuzino din Buşteni (e deschisă pînă pe 27 martie). Castelul merită şi el o vizită, chiar dacă urmele trecerii prin comunism sînt încă apăsătoare. Ghizii sînt buni, restaurantul e cam scump, dar peisajul din faţa castelului, adică felul în care se văd munţii de acolo, mai ales primăvara, face toţi banii. Şi n-aş îndrăzni să compar peisajul cu lucrările lui Picasso. (Andrei Manolescu)

● Joi, 10 martie, de la ora 21,30, în Cluj Pasaj, concert Sarmalele Reci. O să aflați ce fel de cocktailuri serveau Molotov și Ribbentrop, cine l-a ucis pe Bulă, unde a ajuns Violeta, cine face tantra și unde merge trenul tău. Totodată, vom vedea dacă mai sună telefonul, ce fel de firmă mi-a făcut tata și unde naufragiază maniacii care navighează și surfează pe net. Mi-a stîrnit nostalgii. (Adina Popescu)

● Pentru că tot sărbătorim 100 de ani de Dada: duminică, 13 martie, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţio­nal Bucureşti, o întîlnire cu profesorul Ion Pop: „Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească“. (Matei Martin)

● Chiar dacă se face frumos afară, nu uitați de festivaluri. Mai e puțin și începe „One World Romania“, ediția cu numărul 9, care va aduce la București, în perioada 21-27 martie, 53 de filme documentare. Cele nouă secțiuni vorbesc de­spre teme fierbinți ale momentului: refugiați, criză, violență domestică, sănătate mintală, muncă etc. Mai multe informații găsiți pe site-ul festivalului: oneworld.ro. (Ana Maria Sandu)

● Despre expoziția „Terenul de joacă“ s-ar putea spune că înseamnă, pentru Felicia Simion, sfîrșitul copilăriei și începutul maturității. Tînăra l-a surprins în fotografiile sale pe Felix, verișorul ei, petrecîndu și copilăria într-un sat din România. Aveți timp să vedeți toate imaginile pînă pe 27 martie 2016, la Muzeul Țăranului Român, Sala Acvariu. (Cristina Ștefan)

● Dacă vă place pe Facebook şi căutaţi umor postmodern, care mixează istoria, cultura populară şi limbajul vechi, daţi like contului numit „Daraveri de boieri“, asociat site-ului utopiabalcanica.net. Rar aveţi ocazia să rîdeţi cu asemenea folos intelectual. (Marius Chivu)

● „…am căutat prin marea de literatură luminițele de la Orizont. Acele gînduri și scrieri care te scot pentru o clipă din cenușiul zilei. Ceva trebuie să sclipească undeva în clepsidre, în vulcanii lui Exupéry, în scoicile ronțăite la un bistro parizian, în ochii unui copil încîntat de zborul unui fluture sau de saltul unui delfin la Orizont. Acolo să privim, cititorule, schimbările încep la Orizont, țintindu-te doar pe tine.“ – Adrian Grauenfels, „Privire spre Orizont“, editorial, Alchimia, No. 2, martie 2016, Editura Aglaia. În sumarul bogat și extrem de variat semnează Șerban Foarță, Emil Brumaru, Nichita, Nora Iuga. Adăugînd secțiunile de Proză, Traduceri sau Artă Vizuală, Experiment, dar și Proză, Eseuri, Critică, bogat ilustrată, această recentă apariție își adjudecă pe deplin titulatura de revistă „altfel“ în peisajul literar online. Bucurați-vă de acest mărțișor alchimic aici: http://en.calameo.com/read/001073787f571f42fc26b. (Ruxan­dra Mihăilă)

● Joi, 10 martie, de la ora 19, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea cărții Eminescu – versuri din manuscrise, ediție coordonată de Ioana Bot și Cătălin Cioabă. (Stela Giurgeanu)

● A Bigger splash (Pasiuni periculoase, 2015, Luca Guadgnino), un film interesant și îngrozitor de­spre cupluri și pasiuni, în care Tilda Swinton face un rol remarcabil. (Iaromira Popovici)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.