„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“ jpeg

● Cui îi place Picasso poate vizita expoziţia „Que Viva Picasso“, de litografii şi gravuri ale pictorului spaniol, de la Castelul Cantacuzino din Buşteni (e deschisă pînă pe 27 martie). Castelul merită şi el o vizită, chiar dacă urmele trecerii prin comunism sînt încă apăsătoare. Ghizii sînt buni, restaurantul e cam scump, dar peisajul din faţa castelului, adică felul în care se văd munţii de acolo, mai ales primăvara, face toţi banii. Şi n-aş îndrăzni să compar peisajul cu lucrările lui Picasso. (Andrei Manolescu)

● Joi, 10 martie, de la ora 21,30, în Cluj Pasaj, concert Sarmalele Reci. O să aflați ce fel de cocktailuri serveau Molotov și Ribbentrop, cine l-a ucis pe Bulă, unde a ajuns Violeta, cine face tantra și unde merge trenul tău. Totodată, vom vedea dacă mai sună telefonul, ce fel de firmă mi-a făcut tata și unde naufragiază maniacii care navighează și surfează pe net. Mi-a stîrnit nostalgii. (Adina Popescu)

● Pentru că tot sărbătorim 100 de ani de Dada: duminică, 13 martie, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţio­nal Bucureşti, o întîlnire cu profesorul Ion Pop: „Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească“. (Matei Martin)

● Chiar dacă se face frumos afară, nu uitați de festivaluri. Mai e puțin și începe „One World Romania“, ediția cu numărul 9, care va aduce la București, în perioada 21-27 martie, 53 de filme documentare. Cele nouă secțiuni vorbesc de­spre teme fierbinți ale momentului: refugiați, criză, violență domestică, sănătate mintală, muncă etc. Mai multe informații găsiți pe site-ul festivalului: oneworld.ro. (Ana Maria Sandu)

● Despre expoziția „Terenul de joacă“ s-ar putea spune că înseamnă, pentru Felicia Simion, sfîrșitul copilăriei și începutul maturității. Tînăra l-a surprins în fotografiile sale pe Felix, verișorul ei, petrecîndu și copilăria într-un sat din România. Aveți timp să vedeți toate imaginile pînă pe 27 martie 2016, la Muzeul Țăranului Român, Sala Acvariu. (Cristina Ștefan)

● Dacă vă place pe Facebook şi căutaţi umor postmodern, care mixează istoria, cultura populară şi limbajul vechi, daţi like contului numit „Daraveri de boieri“, asociat site-ului utopiabalcanica.net. Rar aveţi ocazia să rîdeţi cu asemenea folos intelectual. (Marius Chivu)

● „…am căutat prin marea de literatură luminițele de la Orizont. Acele gînduri și scrieri care te scot pentru o clipă din cenușiul zilei. Ceva trebuie să sclipească undeva în clepsidre, în vulcanii lui Exupéry, în scoicile ronțăite la un bistro parizian, în ochii unui copil încîntat de zborul unui fluture sau de saltul unui delfin la Orizont. Acolo să privim, cititorule, schimbările încep la Orizont, țintindu-te doar pe tine.“ – Adrian Grauenfels, „Privire spre Orizont“, editorial, Alchimia, No. 2, martie 2016, Editura Aglaia. În sumarul bogat și extrem de variat semnează Șerban Foarță, Emil Brumaru, Nichita, Nora Iuga. Adăugînd secțiunile de Proză, Traduceri sau Artă Vizuală, Experiment, dar și Proză, Eseuri, Critică, bogat ilustrată, această recentă apariție își adjudecă pe deplin titulatura de revistă „altfel“ în peisajul literar online. Bucurați-vă de acest mărțișor alchimic aici: http://en.calameo.com/read/001073787f571f42fc26b. (Ruxan­dra Mihăilă)

● Joi, 10 martie, de la ora 19, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea cărții Eminescu – versuri din manuscrise, ediție coordonată de Ioana Bot și Cătălin Cioabă. (Stela Giurgeanu)

● A Bigger splash (Pasiuni periculoase, 2015, Luca Guadgnino), un film interesant și îngrozitor de­spre cupluri și pasiuni, în care Tilda Swinton face un rol remarcabil. (Iaromira Popovici)

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când pot fi puși arborii chiar pe hotar
Copacii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți stârnesc dispute aprige între vecini, iar de multe ori se ajunge în justiție pentru tranșarea lor.
image
Orașele cu cele mai mari salarii și domeniile cu cele mai multe locuri de muncă
Valorile sunt corelate cu numărul de joburi disponibile în aceste orașe, însă depind și de distribuția candidaților pe niveluri de experiență.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.