Iubirea în 111 poeme

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Nu faci nimic pentru mine jpeg

● 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, argument şi selecţie de Marius Chivu & Radu Vancu, Editura Nemira, 2016.

Cînd ne-am apucat, eu şi Radu Vancu, să lucrăm la această antologie, am căutat mai întîi să vedem cum arătau precedentele şi am dat peste acestea patru (or mai fi şi altele): Cîntecul iubirii, selecţie de Vasile Nicolescu (Editura pentru literatură, Bucureşti, 1966); Mare-i ziua fără tine, selecţie de Eugen Lungu (Editura Hyperion, Chişinău, 1990); Antologia poeziei românești de dragoste, selecție de Florentin Popescu (Editura Ex Ponto, Constanța, 2004) şi Compania amorului în cele mai frumoase 100 de poeme românești, selecție de Petru Romoșan (Editura Compania, 2007). În primul rînd, avantajul nostru din start (lucru care însă ne făcea munca şi mai grea) era faptul că dispuneam de o perioadă de selecţie mai mare. Spre exemplu, faţă de Vasile Nicolescu, aveam la dispoziţie un secol de poezie mai mult. În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit de la sine: realizate în alte epoci, fiecare după alte criterii şi conform gustului cîte unui singur antologator, selecţia noastră nu are aproape nimic în comun cu celelalte. Într-o bună măsură, am şi intenţionat să iasă aşa.

În primul rînd, spre deosebire de majoritatea antologatorilor care ne-au precedat, noi am decis să nu selectăm mai mult de un poem din opera unui scriitor – chiar dacă în cazul unor nume precum Eminescu, Minulescu, Arghezi, Voiculescu, Ivănescu, Brumaru sau Cărtărescu, de pildă, am fi putut şi ne-ar fi plăcut să alegem mai multe titluri. Asta ne-a îngreunat şi mai mult procesul de selecţie, dar am încercat, astfel, să profităm de diversitatea limbajului, a curentelor, formulelor poetice şi tonurilor lirice întinse pe o durată de exact 230 de ani: cel mai vechi poem datează din anul 1785 (îi aparţine lui Ienăchiţă Văcărescu), cele mai noi (căci sînt mai multe) din 2015.

În cele din urmă, antologia noastră a căpătat şi o bună reprezentativitate. Puţini poeţi importanţi din literatura română nu se află aici, aceasta fiind şi una dintre revelaţiile antologiei: plus-minus, cam atîţia poeţi are tînăra noastră literatură! Lipsesc clasici (Bolintineanu, Alecsandri, Coşbuc, Goga – a cărora operă poetică, în opinia mea, nu rezistă; ar trebui chiar scoşi din manuale), dar am selectat destui poeţi „căzuţi în uitare“ sau consideraţi minori. Din acest punct de vedere, antologia de faţă oferă multe surprize, punînd laolaltă, în premieră, nume de scriitori care, altfel, n-ar avea cum să stea împreună: clasici şi contemporani, genii şi minori, populari şi obscuri, de dincoace şi de dincolo de Prut. (Motiv pentru care am preferat, pentru plăcerea nebănuită oferită de hazard, şi dispunerea poemelor în ordinea alfabetică a numelor scriitorilor. Cele trei secţiuni ale cărţii nu sînt o împărţire tematică absolută – „Începuturi, împliniri, înălţări“, „Îndoieli, însingurări, încheieri“ şi „Întrebări, întoarceri, însemnări“ – , dar ne-au ajutat să organizăm mai bine poemele selectate.) Cititorii de ocazie ai literaturii române vor descoperi, astfel, nume peste care nu ar fi dat niciodată. Noi înşine, eu şi Radu Vancu, am recitit, după foarte multă vreme, anumiţi poeţi; în timp ce pe alţii i-am citit, poate, pentru prima dată.

Un al doilea criteriu important al selecţiei a fost să alegem, pe cît posibil, poeme mai puţin cunoscute. Am evitat „capodoperele“ tocite de manuale (spre exemplu, din Arghezi am selectat un poem „de bătrîneţe“, iar de la Eminescu, am preferat un poem din manuscrise). Ne-am dorit, astfel, să aducem un omagiu poeţilor şi totodată să-i surprindem pe cititori. De asemenea, am evitat să decupăm fragmente din poeme foarte lungi, preferînd textele de sine stătătoare. În cazul clasicilor, am selectat, fireşte, acele poezii care mai pot fi citite şi astăzi, versuri în a căror sensibilitate ne-am putea regăsi, care ne-ar mai putea emoţiona, pune pe gînduri sau amuza şi astăzi.

Împreună cu Radu Vancu am (re)citit, vreme de cîteva luni, cîteva sute de volume de poezie. În ceea ce mă priveşte, am avut cîteva mici-mari revelaţii. Cărţile de poezie apărute în anii ’60-’70 arătau, grafic vorbind, extraordinar – calitatea hîrtiei, ilustraţiile, fotografiile, totul este impecabil (inclusiv redactarea; nu mi-a sărit în ochi o singură greşeală!). Răspîndite prin bibliotecile de cartier, aceste cărţi de poezie, cele mai multe necitite de zeci de ani, par abia scoase din tipografie. Unele poartă dedicaţiile autorilor, semn că multe biblioteci personale au fost „revărsate“ în cele publice – uneori poţi avea surprize majore, cum ar fi, spre exemplu, să dai peste o dedicaţie a Anei Blandiana pentru Maria Banuş. Alte cărţi poartă încă ştampilele vechi ale unor biblioteci care astăzi nu mai sînt, precum „Parcul de Cultură şi Odihnă Herăstrău“. Cum colofonul multora dintre volume menţiona şi tirajul, am constatat cum cărţile de poezie apăreau, în perioada comunistă, cu tiraje între 5-25.000 de exemplare. Gîndul că odinioară exista în Herăstrău o bibliotecă publică unde găseai cărţi de poezie tipărite în 25.000 de exemplare m-a lăsat visător!

Pentru cei pasionaţi de cifre şi detalii legate de această antologie, iată cîteva pe care le-am descoperit eu însumi după încheierea selecţiei. Din cei 111 scriitori selectaţi, 50 sînt în viaţă – un omagiu adus, involuntar, poeziei contemporane; însă doar 22 sînt femei – literatura română este predominant masculină şi acesta este adevărul. Cele mai multe poeme selectate aparţin perioadelor anilor ’60-’70-’80 şi anilor 2000. Din „obsedantul deceniu“ al anilor ’50 n-am selectat nici măcar o singură poezie, acesta fiind singurul deceniu literar românesc nereprezentat în antologia de faţă.

„Le meilleur choix de poèmes est celui que l’on fait pour soi!“, scria undeva Paul Eluard; aşa că acestea sînt cele 111 poeme care ne-au plăcut, în primul rînd, nouă, mie şi lui Radu Vancu. Acum nu ne mai rămîne decît să aşteptăm confirmarea gusturilor cititorilor de poezie românească.

Citiţi aici un poem de dragoste de Radu Cosaşu şi aici un poem de dragoste de Tristan Tzara.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

*****

Ştefan ROLL (1903 - 1974)

Etc.

Iubita mea dezarticulată și perpendiculară
privirea ta e o mașină de cusut nori,
glasurile orașului, ce deflație monetară
de ce agenții de circulație stau pe loc?

Stelele cîteodată îmi par greșeli de gramatică,
caii de curse alergînd să le prindă, nechează în gînd,
laptele alb nu e el mugetul ierbii verzi
cînd becurile-și pun seara mănuși de lac la tîmple?

În parcul uimit vîntul stă o clipă pe bancă
să asculte idila tăiată cu ferăstraiele mici ale
greierilor
dar îndrăgostiții s-au ascuns într-un singur sărut
lîngă pomii așteptîndu-i cu mîinile-n buzunar.
………………………………………………………………
………………………………………………………………
…Ieri te-am căutat toată ziua la mica publicitate.     

Ospățul de aur, 1968

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.