TÎLC SHOW

Pagina 43
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Es fehlen die Zierzeilen!
La finalul multor teme de casă apărea enunțul enigmatic, scris cu cerneala roșie rezervată educatorului, „Es fehlen die Zierzeilen“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lumea în 2017
Devine iar importantă a­me­nin­ța­rea armelor nucleare, chiar dacă altfel decît pe vremea Războiului Rece. Pînă a­cum, un asemenea arsenal n-a ajuns în mîinile teroriștilor, dar înfrîngerea teritorială a organizației Statul Islamic le poate readuce în minte ideea de a provoca un act major de sfidare.
Copiii statului jpeg
Arheologie nazistă
O directivă a Ministerului Educației din Bavaria, din 1933, zice că, pentru cercetători și oameni de știință, „este de-acum esențial nu să afle dacă ceva este adevărat, ci dacă este în interesul revoluției național-socialiste“.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Migrena, anxietatea şi nevroza de sărbătoare
Aici lucrezi pe două voci, cîntînd la instrumentele muzicale pe care le-am studiat cu toții, de mici: gura și claxonul. Cu gura intonezi cîntece de slavă pentru Divinitate și pentru semenii pe care ți i-a dat cu atîta generozitate, iar cu claxonul te acompaniezi.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Noul stadion Dinamo e ca Moş Crăciun, că tot are aceleaşi culori. Nimeni nu l-a văzut decît în poze. Dar cîte poze!
Căpşune jpeg
Fructe lovite mecanic. Enumerare horror
Suspensii albe insolubile, conserve legume expirate, hrean în oțet cu încărcătură microbiană, bombaj microbiologic, conserve de mazăre cu miros de încins, compot de banane cu sirop filant, ardei capia cu capace metalice ruginite, cartofi mucegăiți, cu textură moale, măsline cu gust de mucegai, fructe cu lovituri mecanice…
Oxford, premierul şi Isaura jpeg
Două variante
La Ministerul Muncii aveam doi IT işti (în acte sînt trei), nici unul capabil să facă programare.
Iconofobie jpeg
Horror neurologic
Ce-ar fi ca liderii României, din prezent şi viitor, să fie supuşi unor mici intervenţii neurologice înainte de a fi aleşi/numiţi în funcţii? Conform logicii simple a teoriei comportamentale, caracterul lor s-ar schimba radical.
Temă de casă jpeg
Temă de casă
Chiar dacă temă de casă ni se poate părea o formulă inutilă şi nefericit construită, trebuie să-i recunoaştem tradiţia respectabilă.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Doamne-ajută!
Au abolit pînă și timpul. În școala finlandeză nu se mai sună nici de ieșire, nici de intrare.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Post-jurnalism
Dacă societatea are tendința să îmbrățișeze post-adevărul, atunci va îmbrățișa și post-jurnalismul. Nu vor mai fi jurnaliști de profesie, ci fiecare va fi propriul său jurnalist pe rețelele de socializare. Poate vom intra și în post-justiție?
Iubirea de moşie e un zid (ruinat) jpeg
Iubirea de moşie e un zid (ruinat)
În ’99, la Adamclisi, revenind seara după săpături pe sit, am avut o în­tîlnire romantică.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Ce ne place în „societatea post-adevăr“? (III)
Da, știm că zilele trecute au mai murit niște oameni și pe aici, pe la noi, dar ne-am obișnuit și cu partea asta a prețului. E ceva ce vedem la televizor între calupurile de publicitate și teleshopping.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
La Naţională multe voci cer un român „care ştie cum merg lucrurile“. Corect. Păi, cine să ne bată la şmecherie? Adică avem şi noi mîndria noastră…
Iconofobie jpeg
Filozofia precauţiei
A scris, prevăzătoare, un bilețel – pe care l-a dosit în propria-i poștă – cu următorul conținut uluitor: „Ajutor! Am fost răpită. Sunați, vă rog, la poliția interstatală!“
„De a faţa“ jpeg
„De-a faţa“
În ciuda instabilităţii lor, a uşurinţei cu care cad victimă unor deformări de tipul faţa-ascunselea, numele de jocuri se dovedesc destul de rezistente şi deloc lipsite de interes lingvistic şi cultural.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
PISA şi Turnul Babel
Iasă cine-o ieși, numai să așeze un ministru al Educației să poată sta în scaun pînă la capătul mandatului și să-și facă un program de nu mai mult de 10, hai 20 de rînduri.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Marile evadări ale secolului XX
De cîte ori am citit memorii și mărturii ale deținuților politici de la noi, aș fi vrut să descopăr că au existat mai multe evadări sau măcar tentative de evadare din spațiile concentraționar
Canibalism şi Zeitgeist jpeg
Canibalism şi Zeitgeist
Doi omoplați au fost depuși intenționat simetric lîngă zid, ceea ce sună a ritual; dinții prezintă urme de arsură, ceea ce nu sună a gătit.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Ce ne place în „societatea post-adevăr“? (II)
Milioanele de filmări cu telefonul mobil, aceste prezențe, mărturii, relatări „de la fața locului“, un ocean de imagini și sunete în care noțiunea de „adevăr“ se dizolvă complet, transformîndu-se într-o soluție pe care ne-o administrăm cu toții, după o rețetă zilnică.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Steaua părea că se plictiseşte. Nimeni nu se putea pune cu milioanele ei. Ei bine, s-au gîndit unii, cu Steaua nu poate concura decît Steaua!
Observaţii de nuvelist român jpeg
Observaţii de nuvelist român
Toți oamenii devin pentru mine posturi de televiziune. Toți oamenii sînt ziare. Toți oamenii sînt știri. Din cînd în cînd, cîte unul pare om; cînd nu mai emite.
Iconofobie jpeg
O acoladă temporală
Probabil că și lui Thoreau i-ar fi plăcut să trăiască în Români(c)a finalului de veac XX și debutului de secol XXI!
„Piaţa Victoria“ jpeg
„Piaţa Victoria“
În toponimia bucureşteană, schimbări de acest tip s-au produs mai de mult: sînt curente formele Calea Dorobanţi sau Calea Călăraşi în loc de Calea Dorobanţilor, Calea Călăraşilor.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Fabrica
Învățătura aduce a proiect ce seamănă izbitor cu vremurile mașinismului victorios, pe care îl credeam de mult uitat.
Imagini care au schimbat lumea jpeg
Imagini care au schimbat lumea
Omul avea nevoie de ajutor. Fotograful avea aparatul pregătit. Ce scenă perfectă pentru imortalizare, ce subiect! Dar ce tragedie posibilă! Ce dilemă! Cum să facă așa o poză? Alb-negru sau color?
Qin (III): Mă tem de greci chiar şi cînd sînt chinezi jpeg
Qin (III): Mă tem de greci chiar şi cînd sînt chinezi
Războinicii în sine nu par să aibă un naturalism de sorginte greacă. Un sculptor grec n-ar fi lucrat așa; un excelent meșteșugar chinez, da.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Ce ne place în „societatea post-adevăr“?
Marea Instituție Rațională e luată la vale, de multă vreme, de Valul Simțirii.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Sîntem daţi pe modul lunar, unde totul e mai vesel. Ne zbenguim brownian precum Armstrong (ăla care nu s-a dopat) şi compania pe o cîmpie pustie, siguri pe planeta noastră, unde existăm supra-socratian.
Şir de plecări jpeg
Verbul patruped
Important e că „învingătorii au întotdeauna dreptate“ și că, prin urmare, omul fără trecut, fără viitor, ci cu o infailibilă descurcare în prezent, bișnițarul, găinăreala, pungășia, jocul la două capete și sfidarea tuturor în promiscuitatea generală ne-au devenit note definitorii.
Iconofobie jpeg
Shopping şi paideia
„Iarîși ușidiț pochimoni pi tilifon, grijania voastrî di copchii lipsîț di bun-sîmț! Dațî-vî din drum cî vî omor cu mîna me!“
„Cu bule“ jpeg
Tobă de bătaie, tobă de carte
Astăzi, tobă de carte nu mai e foarte transparent pentru vorbitor, sunînd în română aproape la fel de ciudat ca în absurda traducere pseudofranceză.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Taine
Liceul 32, o excelentă unitate școlară cu 12 clase din cartierul în care locuiam, s-a făcut școală de pielărie și blănărie.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Salam prăjit
În plin sezon turistic, în acea stațiune considerată „perla“ Mării Negre, ne-am culcat cu mațele chiorăind. Dincolo de foame, însă, ne chinuia neputința, umilința și revolta. Situația era de un absurd care ne întuneca mințile.
Qin (I): estimp, în China    jpeg
Qin (II): Un amor de teracotă
Nici printre sutele de cai nu sînt doi identici. Foarte discret, la spate, sub pulpanele hainei, soldații sînt ștampilați cu numele meșterului responsabil și al atelierului.
Stima şi consideraţia    jpeg
Stima şi consideraţia...
Elogiul vanității, cea mai recentă carte în românește a lui Andrei Vieru, nu a fost de la început plănuită să fie ce este
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Chiolhanul cuvintelor
Discursurile abundă de „argumente“ și de „dovezi“ de toate felurile. Toată lumea are dreptate, pentru că avem senzația că cel mai nou drept care trebuie trecut pe lista drepturilor fundamentale ale omului e cel de a avea dreptate.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Amici care pricep ceva din oina asta transoceanică zic că baseball-ul începe să piardă teren în faţa celorlalte sporturi made in USA din cauză că dinamica lui nu se mai potriveşte cu viteza vieţii azi.
Oxford, premierul şi Isaura jpeg
Chef de ţaţa Rada
Sînt sătul de coprofagii care se dau gurmanzi experţi în bucătăria democraţiei de Dîmboviţa.
Un duh necurat jpeg
Un duh necurat
Gigi Becali a menționat un detaliu tulburător. A zis că, văzînd triumful lui Trump, a fost vizitat de un soi de revelație. „A simțit“ (din nou!) „un duh de putere“ și, prin asta, s-a confesat dumnealui, umil, celor din studioul TV și, implicit, nouă, telespectatorilor, „a păcătuit“.
A face tapiserie jpeg
A face tapiserie
În franceză, faire tapisserie înseamnă, de fapt, „a fi ca o tapiserie“, deci „a sta de decor“: tînăra neinvitată la dans stă pe lîngă perete, aproape nemişcată, confundîndu-se cu tapiseria.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Globalizare
Acum iarăși vine UE și ne spune să creștem procentul absolvenților de studii superioare, iar noi tresărim ambetați: n-avem destul colecționari de diplome? Poate ne-am gîndi mai degrabă ce-ar fi de așezat în diplomele pe care le dăm la tiparniță. Sau măcar dacă învățătura are vreun rost.
Uscatul nu mai e ce a fost jpeg
Uscatul nu mai e ce-a fost
Din cînd în cînd, pămîntul începea să se clătine sub picioarele noastre. Ne-am gîndit că poate e ceva adevărat în vorba care spune că dintr-un om poți face un marinar, dar dintr-un marinar nu mai poți face om la loc.
Qin (I): estimp, în China    jpeg
Qin (I): estimp, în China...
Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică și la armata de teracotă.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
E ceva putred azi în Basarabia
La noi, dar și dincolo de Prut, se vorbește despre noua „abandonare a basarabenilor în brațele rușilor“. Subiectul e vast și are un repertoriu imens de teorii.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Tenisul de băieţi pare a-şi trăi una dintre cele mai frumoase epoci. Şi-atunci ce mai contează cine e numărul unu?
Oxford, premierul şi Isaura jpeg
O aberaţie statistică
Geta mi-a spus că o să-mi arate cu cine mă căsătoresc într-o verighetă la 12 noaptea şi apoi o să-mi ghicească. Am rîs ca un căpiat şi i-am spus că nu sînt gagiu, aşa că la mine nu are cum să funcţioneze vrăjeala.
Iconofobie jpeg
Din amintirile unui inspector şcolar
Tot ce-mi mai amintesc sînt asistentele de la Urgențe înfigîndu-mi ace prin tot corpul…
„Cu bule“ jpeg
Pus pe tapet
Expresia a pune pe tapet, apărută în română în secolul al XIX-lea, s-a dovedit destul de rezistentă, fiind folosită des şi azi, mai ales în limbajul presei şi al politicii.
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg
Internaţionalizare
Apariția Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic, faimosul DOOM, a venit ca un tsunami peste comunitatea vorbitorilor de română, chiar dacă pentru nevorbitori n-are nici un chichirez să te întrebi dacă e bine să scrii „nici o“ sau „nicio“.