Observaţii de nuvelist român

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Observaţii de nuvelist român jpeg

├Än duminica celui de-al doilea tur al alegerilor preziden╚Ťiale (din 1996, c├«╚Ötigate de Emil Constantinescu ÔÇô n. r.), la orele pr├«nzului, patru c├«ini dorm pe paji╚Ötea ur├«t─â din fa╚Ťa fostului CC al PCR, al╚Ťi doi c├«ini, peste drum, dorm l├«ng─â ghereta uneia dintre santinelele fostului palat regal, mai ├«ncolo, dup─â Palatul Telefoanelor, un c├«ine latr─â ÔÇô ├«n mijlocul C─âii Victoriei ÔÇô ma╚Öinile care trec prin fa╚Ťa ÔÇ×Cap╚ÖeiÔÇť; de ce se zice c─â ╚Ťara asta e un sat f─âr─â c├«ini?

Privirea fix─â a unuia dintre candida╚Ťii la pre┬ş╚Öedin╚Ťie c├«nd declar─â c─â va c├«╚Ötiga alegerile din primul tur, ├«╚Öi aduce de acas─â, aici, ├«n studio, bine puse la vedere, trei creioane colorate ├«n ro╚Öu, galben ╚Öi albastru; nu ob╚Ťine nici 2%. Un pre╚Öedinte de partid liberal care cu nici un chip nu-i accept─â ÔÇ×pe unguri la guvernareÔÇť ╚Öi declar─â scurt, scurt, scurt: ÔÇ×C├«t timp vom avea un pre╚Öedinte bol╚Öevic, Europa nu va sta de vorb─â cu noi!ÔÇť Nici un moderator nu-l ├«ntreab─â: ÔÇ×Dar cu un antibol╚Öevic ca dumneavostr─â, Europa va sta de vorb─â?ÔÇť

Cea mai nostim─â imbecilitate dintre ideile presei: ne trebuie Emil Constantinescu ca s─â putem vinde Rusiei ÔÇô ÔÇ×demn, f─âr─â suspiciuniÔÇť ÔÇô marfa noastr─â proast─â ╚Öi necompetitiv─â.

Le Figaro ├«l compar─â pe candidatul Opozi╚Ťiei cu ÔÇ×un personaj cehovian care n-are nimic de gropar al comunismuluiÔÇť; Le Monde ├«l vede ca pe ÔÇ×un institutor al celei de-a treia republiciÔÇť. Domnilor, decide╚Ťi-v─â, s├«ntem mai cul╚Ťi dec├«t v─â ├«nchipui╚Ťi.

To╚Ťi oamenii devin pentru mine posturi de televiziune. To╚Ťi oamenii s├«nt ziare. To╚Ťi oamenii s├«nt ╚Ötiri. Din c├«nd ├«n c├«nd, c├«te unul pare om; c├«nd nu mai emite.

Finalul editorialului scris de cea mai acerb─â ziarist─â a Opozi╚Ťiei, cu 24 de ore ├«naintea votului decisiv: ÔÇ×├Än aceast─â sf├«nt─â duminic─â, s─â nu uit─âm s─â ne rug─âm ╚Öi pentru Ion Iliescu. El trece, poate, prin cel mai greu moment al vie╚Ťii sale. S─â facem pentru el o rug─âciune de iertare. S─â ne rug─âm lui Dumnezeu s─â-i dea puterea de a p─âr─âsi puterea. De a-╚Öi g─âsi lini╚Ötea sufleteasc─â. De a se integra, ca om ╚Öi senator, ├«n societatea rom├óneasc─â. A╚Öa s─â ne ajute Dumnezeu.ÔÇť De pe culmile disper─ârii, urc─âm ╚Öi mai lejer pe acelea ale civiliza╚Ťiei oximoronice. (ÔÇŽ)

Un tip ├«ntotdeauna st├«ngace m─â prinde de nasturele pardesiului, ├«n fa╚Ť─â la ÔÇ×Via╚Ťa dulceÔÇť de pe Mendeleev: ÔÇ×P─âi, dac─â nu-i d─â afar─â pe to╚Ťi pedeseri╚Ötii, ce haz are schimbarea?ÔÇť Vom striga ÔÇ×P─âcat, p─âcat, de tu╚Öul consumat!ÔÇť? (ÔÇŽ)

Adev─ârat─â sau nu, ╚Ötirea c─â alegerile corecte din Rom├ónia s-au bazat pe blocarea unui computer fraudulos, de c─âtre ╚Öeful serviciilor secrete, ├«l va l─âsa pe John Le Carr├ę r├¬veur. Eu r─âm├«n ce am fost ÔÇô romantic: nici o corectitudine nu se poate asigura la Bucure╚Öti dac─â nu are loc o ╚Ömecherie, o tragere pe sfoar─â, o tragere ├«n piept? 

(apărut în Dilema, nr. 204, 6 decembrie 1996)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.