Migrena, anxietatea şi nevroza de sărbătoare

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

De cînd Moșul de la Coca-Cola – deși, după echipament, poate fi și de la Dinamo sau de la Liverpool – conduce festivitățile de la final de decembrie, sunetul de clopoței se așterne, o dată pe an, peste toată planeta. La noi, lucrurile stau un pic altfel în ultimii ani. Pentru că ideea de clopoțel face parte dintr-un trecut tehnologic spre care nu mai putem privi în urmă, marcăm venirea sărbătorilor cu ce avem la dispoziție acum, cu lucrurile care nu lipsesc nici unuia dintre noi. Elementele care ne unesc și ne fac mîndri de comunitatea în care trăim. Ele sînt, pe rînd, în ordinea puterilor de convingere: gura, bormașina, claxonul. Nu continuitatea pe aceste meleaguri, tradițiile venite de la părinții noștri, Decebal și Traian, și nu legendarele toponime ale dăinuirii noastre ne unesc la finalul fiecărui an, ci puterea de a face zgomot și capacitatea de a rezista la cele mai teribile tensiuni arteriale generate de participarea nervoasă la bucuria sărbătorilor.

Dacă nu urlăm ca din gură de șarpe înseamnă că nu e sărbătoare. Cum să se bucure omul dacă nu strigă? Cum să te simți bine dacă nu te poți raporta la ceva cu care să te compari? E vecinul mai zgomotos? Înseamnă că e și mai fericit. Păi, așa ceva nu se poate. Noi trebuie să arătăm că fericirea noastră e mai mare decît a lui, deci trebuie să și urlăm pe măsură. Dacă nu se știe că ești fericit de venirea sărbătorilor, cum să simți tu însuți fericirea asta? Așa că mergi la hipermarket, incubatorul absolut al fericirii, ca să iei muniție pentru stările de grație. Aici, trebuie să urli cît te țin plămînii, să te înghesui, să pufnești, să bagi capul în piept și să umbli ca hipopotamul speriat de elicopterul cu turiști. Umpli bine coșurile alea gigantice, pentru că ai văzut la alții că se poate și mai mult. La coadă la casă începi să te enervezi, pentru că nu e sărbătoare dacă nu urăști pe toată lumea din jur, care s-a trezit și ea să vină la cumpărături, tocmai cînd tu te grăbești. Odată ieșit de-aici, iei mașina pe care ai parcat-o pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități și te avînți entuziast în singura manifestare umană care te face să te simți bine: traficul. Aici lucrezi pe două voci, cîntînd la instrumentele muzicale pe care le-am studiat cu toții, de mici: gura și claxonul. Cu gura intonezi cîntece de slavă pentru Divinitate și pentru semenii pe care ți i-a dat cu atîta generozitate, iar cu claxonul te acompaniezi. Ajuns acasă – pentru că ți-ai cumpărat și a opta bormașină, că era la reducere și nu puteai s-o lași acolo –, dacă tot e sărbătoare, dai niște găuri în pereți și-n mobilă. Să fie, nu se știe cînd e nevoie de ele. Nu contează că lumea doarme. Ești la tine, faci ce vrei. Și e sărbătoare! Tre’ să fie activitate, zgomot, că doar nu e zi de lucru.

Pe urmă, trebuie să faci o faptă bună, să ajuți cumva niște nenorociți, chiar dacă ți-e scîrbă de ei și zici mereu cu năduf, în timpul anului, că ăștia ar trebui exterminați. Cobori și tu la boschetarii ăia și le dai ce-a rămas din salata „de“ boeuf de-aseară. Trebuie să fii bun zilele astea și de Paște, pentru că asta se contabilizează undeva, sus de tot. Și dacă ești drăguț în perioadele astea, ai noroc în chestiile pe care le faci dup-aia. Așaaa! Buuun! Pentru că ai răgușit la cumpărături, în trafic, și vorbind la telefon cu niște prieteni în timp ce dădeai găurile alea, îți pui o bere rece și dai drumul la computer să vezi ce mai e pe Facebook. Hopaaa! A crăpat ăla… George Michael. Normal c-a crăpat, dacă era homosexual. Și te-apuci să scrii niște „comenturi“, să se vadă c-ai mai și citit ceva la viața ta. De preferință începi cu un citat, fără nici o legătură, din Iorga. Să înțeleagă toți că noi, românii iubitori de tradiție și de istorie adevărată, nu punem botu’ la toate mizeriile astea cu „politicalcorecnes“. Și să-și ia „gheii“ lor, să și-i ducă la Soros sau unde vor ei, dar nu aici, unde să emită pretenții că ei vor să fie familie și cutare. Așa ceva trebuie interzis, să nu ajungă la școală să ne racoleze copiii, să-i facă de-ai lor. Că asta urmăresc. Nu respecți legea, domnule? Pac, pluton de execuție! Nu stăm la discuții!

În „comenturile“ astea, ai grijă să fii și cît mai porcos cu putință. Faci cele mai scabroase asociații de cuvinte și demonizezi cu toată puterea ființei tale. Doar e sărbătoare, nu?! Trebuie să te simți bine în zilele astea. Îți iei un pseudonim măreț, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Decebal, ceva care să te reprezinte și sub formă de statuie prin centrele orașelor. Încărcat cu muniția asta identitară, dai iama în cetele de hipsteri. Te distrezi pînă și tu de ce poate să-ți iasă din tastatură. Ăsta-i aerul de sărbătoare! Deși, dacă stai bine să te gîndești, zilele astea parcă n-a mai fost ca-n anii trecuți. Te-a durut capul mai tot timpul, ți-a fost rău de la ce-ai mîncat, parcă nu te mai bucuri de nimic și aștepți cumva, fără să-ți mărturisești nici măcar ție, să treacă zilele astea mai repede. Nu mai e atmosfera aia de sărbătoare. S-a stricat tot. Și-n primul rînd, oamenii. S-au înrăit sau așa ceva. Asta e. S-a făcut ora unu noaptea. Și n-ai somn, de la durerea de cap, de la senzația asta că nimic nu mai merge. Iei bormașina și, slavă Domnului că ai prins un pic de timp liber, te apuci să mai dai niște găuri. Poate o să fie odată nevoie de ele. Și cînd mai prinzi tu un pic de timp liber pentru așa ceva? 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

vagner jpg
Un fost fotbalist din Liga I a făcut infarct pe teren la numai 33 de ani! E în stare gravă la spital
Fost jucător al Bistriței, FC Brașov, Concordia sau Petrolul, Alexandru Vagner, retras în 2018, plănuia să revină în fotbal, dorind să joace din iarnă la formația Inter Cristian, din Liga a 4-a.
egipt harta foto brobins1.vwh.net
Egiptul a finalizat lucrările la fundația primei unități a centralei nucleare Ed-Dabaa
Egiptul a finalizat deja lucrările la fundația primei unități de putere a centralei nucleare Ed-Dabaa, care este construită cu participarea corporației de stat ruse Rosatom.
sorin cimpeanu campeanu
Sorin Cîmpeanu, acuzat că a plagiat un curs universitar. Reacția ministrului
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar fi plagiat un curs universitar, potrivit PressOne. În replică, demnitarul susține că este vorba despre „o încercare de a bloca legile educației”.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.