Două variante

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

În prima o să fie iniţial mai bine. Vechii meşteri or să îşi reia poziţiile, iar aparatul administrativ obişnuit să răspundă ameninţărilor politicianului mîrlan şi ale baronului local deja ales va reacţiona rapid. Mai toţi sînt flămînzi rău după un an de pauză de şpăgi de la guvern, aşa că deschiderea robinetului cu bani publici va ajuta potolirea foamei baronilor. Bani vor fi imediat promişi votanţilor captivi, lucru care va răsplăti votul acestora şi va întări reflexul răspunsului la mita electorală. Televiziunile penale şi patronii lor vor avea din nou acces la finanţările generoase (inclusiv din fonduri europene) date cu dedicaţie, lucru care va ajuta creşterea discrepanţei dintre realitate şi imaginea publică a acţiunilor partidelor. Va creşte numărul licitaţiilor cu un singur participant şi al vilelor pe numele rudelor şi amantelor baronilor loiali.

Pe termen mediu o să fie din ce în ce mai prost, iar pe termen lung poate fi catastrofal. Administraţia publică va deveni şi mai dependentă de politic şi, automat, mai ineptă decît este acum. În patru ani probabil o să fie clar dezastrul guvernării, lucru care poate va permite înnoirea clasei politice dacă pînă atunci vor mai fi oameni dispuşi să creadă în aşa ceva.

Varianta a doua este aceea în care va fi iniţial mai prost. Reforma sistemelor IT şi a administraţiei publice va duce la numeroase acte de sabotaj din interior. Mafioţii care au supt cît s-a putut de mult de la stat, cît şi diverşii directori, secretari generali şi alţii care au fost numiţi în ministere prin fraudă şi cu scopul de a se îmbogăţi pe ei înşişi, precum şi pe diverşii şmecheri din partid, vor reacţiona disperat, încercînd să provoace un colaps administrativ. Din ce în ce mai lipsite de banul public, televiziunile vor exploda cu tot felul de teorii conspiraţioniste demne de securiştii sau penalii care le controlează şi vor încerca să manipuleze opinia publică împotriva unei guvernări cinstite, prezentînd-o ca fiind incompetentă.

De ce avem încă probleme după un an de tehnocraţie? E complicat şi aici încerc să explic doar problemele legate de IT. Sistemele informaţionale sînt varză şi mai toate platformele sînt făcute nu cu scopul de a rezolva lucrurile, ci cu scopul de a ţine captive ministerele. În mod intenţionat sau inept, salariile pentru programatori sînt de la 3 (cazul cel mai bun) pînă la de 12 ori mai mici pentru nivelul lor de competenţă. Să schimbi în întregime servere, platforme, baze de date şi modele de securitate este imposibil pe termen scurt din cauza felului în care au fost gîndite procedurile de achiziţie publică. Timpul minim de a schimba ceva, în condiţiile în care este nevoie de o echipă de programatori buni şi foarte buni (vreo sută de oameni), măcar douăzeci de manageri de proiect specializaţi pe IT de top şi cel puţin zece arhitecţi cu experienţă, este cam de doi ani (aşa au gîndit politicienii noştri cei minunaţi sistemul). Asta este aşa, pe super-scurt, fără să mai detaliez problemele cu rivalitatea dintre diverse servicii care, de fapt, ar trebui să tragă în aceeaşi direcţie. În timpul în care am fost în minister am adus doi dintre cei mai buni IT-işti români cu specializare pe sisteme mari şi ei sînt, din păcate, de aceeaşi părere. Un guvern politic corupt poate să „rezolve“ mai repede problema asta, dar pe o perioadă scurtă şi foarte scump, prin consultanţa de care o să fie nevoie ciclic. Procesul va fi foarte vulnerabil la corupţie. Un guvern transparent şi cinstit poate să o rezolve în cîţiva ani.

La Ministerul Muncii aveam doi ITişti (în acte sînt trei), nici unul capabil să facă programare. Unul dintre ei cu un salariu sub salariul femeii de serviciu de la o bancă din Bucureşti. Asta în condiţiile în care serveam cîteva milioane bune de cetăţeni. STS-ul şi SRI ul, serviciile de la care mulţi aşteaptă salvarea informatică, nu pot să producă lucruri de calitate atîta timp cît sînt servicii opace, aproape imposibil de responsabilizat şi cu programatori prost plătiţi. În plus, şi ele sînt penetrate politic. În Ministerul Fondurilor Europene nu avem, practic, o echipă de IT-işti, iar rezultatul este cel pe care îl vedem. Este imposibil să evaluezi un produs super-complicat de IT a­tî­ta timp cît tu nu ai nici măcar un tester în interiorul instituţiei. Pe de o parte, noi vrem un aparat administrativ performant şi pe de altă parte nu avem cum să plătim oamenii de care avem nevoie.

De ce se întîmplă asta? Pentru că legislaţia protejează funcţionarul public angajat acolo pentru a satisface interesul şobolanului politic care a fost „ales“ ca să producă bani şi pentru mafiotul care deţine televiziunea care spală pe creier omul care votează politicianul mai sus men­ţio­nat de care depinde postul funcţionarului public.

Ca secretar de stat la Ministerul Muncii, ştiam cinci-șase oameni care ar fi fost mai buni decît mine pentru poziţia respectivă. Din păcate, nici unul nu îşi dorea să fie plătit la un nivel de cîteva ori mai prost decît  cîştigau, cu beneficiul unor responsabilităţi mult mai mari şi un program de lucru care depăşeşte lejer programul din corporaţiile cele mai afurisite. Marea noastră majoritate, a puţinilor tehnocraţi de-adevăratelea care am venit în guvern, am învăţat cum funcţionează sistemul din mers. Durează destul de mult pînă să pricepi chichiţele administrative. În condiţiile în care ministerele sînt împotriva reformei pentru că asta va duce la pierderea unor locuri foarte călduţe sau a unor sume mari de bani cenuşii, şi nu prea sînt mecanisme prin care să poţi responsabiliza dinozaurii din ministere, actul decizional este foarte lent. Lipsa de sprijin politic şi cîţiva oameni strategic plasaţi de politicieni în poziţii de decizie în ministere contribuie decisiv la încetinirea procesului.

Ce mă sperie pe mine acum este că, brusc, vrem ca oamenii politici noi să se potrivească unor standarde pe care nici în cele mai bune vise nu le am atinge noi înșine. Pentru că nu corespund acestor standarde, cumva devine acceptabilă lenea/indolenţa de a nu vota şi comparaţiile absolut stupefiante între oameni oneşti cu rezultate fabuloase în mediul privat şi nişte şobolani politici care există numai din cauza relaţiilor mafiote pe care le-au cultivat în partidele lor. Nimeni întreg la cap nu angajează acelaşi beţiv, mîrlan şi hoţ care ţi-a făcut praf apartamentul la un cost pentru care ai fi putut cumpăra întreg blocul numai pentru că meșterul cel nou care este clar mult mai competent nu ţine cu Steaua sau nu e la fel de sexy ca Brad Pitt.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Alla Pugaciova FOTO Twitter
Cel mai mare star pop sovietic, despre susținătorii lui Putin: „Niște lachei care s-au transformat în sclavi”
Artista Alla Pugaciova le-a transmis, marți, un mesaj dur celor care au atacat-o pentru poziția sa față de războiul pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina.
Alexander Lukașenko FOTO AFP
Lukașenko susține că Belarus participă în războiul din Ucraina, dar nu ca parte militară activă
Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a declarat, marți, că țara sa participă la operațiunea militară specială pe care Rusia o desfășoară în Ucraina, dar fără să trimită armata.
teoria conspiratiei shutterstock
Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste conduc țări
Fanteziile paranoice ale lui Vladimir Putin și ale altor lideri sporesc pericolele pentru întreaga lume, scrie „Financial Times“.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.