„De-a faţa“

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
„De a faţa“ jpeg

Denumirile jocurilor de copii circulă în multe variante: unul dintre cele mai cunoscute jocuri (cu echivalente în numeroase culturi) e desemnat prin formule construite, pe un tipar caracteristic, de la verbul a (se) ascunde: de-a ascunselea (ca de-a prinselea), de-a ascunsul sau de-a ascunsa. Alte variante, şi mai frecvente, sînt contaminate cu o replică de joc (v-aţi ascuns?), prinsă în tiparul denumirii: de-a v-aţi ascunselea, de-a v-aţi ascuns (ca în titlul unei foarte cunoscute poezii a lui Arghezi), de-a v-aţi ascunsa. Evident, jocurile pot fi numite şi fără „de-a“: a juca v-aţi ascunselea. Formulele au fost consemnate începînd din secolul al XIX-lea în literatură (de Nicolae Filimon, Delavrancea, Sadoveanu etc.), în opere filologice (de B.P. Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, la cuvîntul ascunsele) şi folcloristice (de Tudor Pamfile, în Jocuri de copii).

În vorbirea copiilor, în circulaţia orală a formulei, s-a produs o transformare fonetică sprijinită de o remotivare semantică. A apărut astfel varianta de-a faţa ascunselea, în care trecerea de la v (v-aţ) la f (faţ-) nu e surprinzătoare (fiind vorba de o pereche de consoane foarte asemănătoare, diferenţiate doar de sonoritate). Probabil că schimbarea a fost uşor acceptată de vorbitorii care au reinterpretat denumirea, legînd-o de un detaliu al jocului: întoarcerea cu spatele a unui jucător, care stă deci cu faţa ascunsă în timp ce ceilalţi se risipesc prin ascunzători. Forma prescurtată a denumirii a putut întări remotivarea: de-a faţa pare oarecum mai de înţeles decît de-a vaţea („Ne jucam de-a vaţea, colindam şantiere“, tabulaturi.ro).

Apelurile infantile din Internet nu pun în discuţie legitimitatea cuvîntului faţa, concentrîndu-se asupra altor dificultăţi ortografice: „Cum este corect: dea faţa ascunselea sau de-a faţa ascunselea?“ (cum-se-scrie.ro). Deformarea s-a răspîndit foarte mult, apărînd adesea în articole jurnalistice: „Ce frumos se joacă de-a faţa ascunselea ursuleţii aceştia“ (click.ro); „De-a faţa ascunselea cu animalele de companie“ (gandul.info); „A fost ca un joc de-a faţa-ascunselea o vreme“ (zf.ro); „E un soi de joacă de-a faţa ascunselea. De orbire voluntară“ (revistacultura.ro) – sau în mesajele publicitare: „Sînt foarte multe lucruri pe care le poţi face cu frunzele căzătoare – de la aruncarea, la lovirea lor şi pînă la joaca de-a faţa ascunselea“ (vanish.ro).

În vreme ce denumirea principală a jocului a suferit o asemenea radicală transformare, e interesant că alte nume – regionale, populare – s-au păstrat destul de bine. Există o serie întreagă de desemnări care au la bază un sinonim popular al verbului a se ascunde: a se piti. Jocul este cunoscut şi sub denumirile pitita, de-a pititul, de-a pitulatul şi chiar pituluşul: „de exemplu de-a v-aţi ascunsulea (pituluşul) este un joc interesant, interactiv şi distractiv“ (brainly.ro); „la mine în oraş îi ziceam pituluşul, alţii îi spuneau de-a v-aţi ascunselea“ (out.ro). În Jocuri de copii (1909), Tudor Pamfile consemna pentru de-a ascunsul sinonimul regional chituluşul.

O altă serie de desemnări regionale cuprinde de-a mija şi de-a mijoarca (celebră prin prezenţa în Amintirile lui Creangă: „ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca“), de-a mijitul, de-a mijita, de-a mijitele – toate formate de la verbul de origine slavă a miji şi asemănătoare cu unele denumiri slave ale jocului. Varianta mijotcă era deja înregistrată în Lexiconul de la Buda (1825), cu explicaţia „un joc pruncesc“ şi exemplul mă joc de-a mijotca. E interesant că descrierea jocului de-a v-aţi ascunselea pe Wikipedia recurge intens la verbul a miji, care pare să-şi fi păstrat în acest context sensul etimologic („a închide ochii“): „Toţi jucătorii se aşează în cerc şi se numără cine urmează să mijească (a miji = a închide ochii şi a număra pînă la un număr)“; „Misiunea celui care a mijit este să se plimbe şi să îi găsească pe ceilalţi“; „Cel care va miji tura următoare este cel care a fost scuipat primul de cel care a mijit“.

În ciuda instabilităţii lor, a uşurinţei cu care cad victimă unor deformări de tipul faţa-ascunselea, numele de jocuri se dovedesc destul de rezistente şi deloc lipsite de interes lingvistic şi cultural. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Simona Radiș foto: Facebook Federatia Romana De Canotaj
Multipla campioană Simona Radiș, despre comparația cu David Popovici: Sunt mai mult de atât
Campioanele olimpice, mondiale și europene Simona Radiș (23 de ani) și Ancuța Bodnar (24 de ani) au fost primite astăzi la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, s-au întors luni de la Racice, acolo unde a obținut 4 medalii mondiale de aur.
catalin chereches primar baia mare facebook jpg
Scandal în Baia Mare din cauza colacilor secuiești. Primarul a retras atribuţiile viceprimarului UDMR. Reacţia UDMR
Primarul din Baia Mare i-a retras atribuțiile viceprimarului UDMR, după ce a înlăturat tricolorul României de pe standurile de la un eveniment, relatează publicația locală PresaSM.
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban, despre sancțiunile împotriva Rusiei: Europa s-a împușcat singură în picior
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, despre care el a spus că „s-au inversat”, ducând la creșterea prețurilor la energie.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.