Temă de casă

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Temă de casă jpeg

În dezbaterile publice purtate în jurul unui ordin emis recent de Ministerul Educaţiei Naţionale s-au înfruntat explicit viziuni diferite asupra şcolii şi asupra timpului liber al elevilor. Diferenţe (neexplicitate) s-au manifestat şi în modul în care cei care au intervenit în discuţie numeau obiectul legiferării şi al controverselor. Textul oficial a folosit sintagma bine cunoscută şi de largă circulaţie temă pentru acasă: „Prezentul ordin reglementează rolul temei pentru acasă“ (28.11.2016); „aprobarea ordinului care reglementează rolul temelor pentru acasă“ (edu.ro). În discuţii a apărut însă şi sintagma temă de casă – folosită, de exemplu, în mod sistematic într-un text cu titlul: „Dincolo de păreri: Ce spune ştiinţa legat de utilitatea temei de casă?“ (contributors.ro). Alte atestări ale acestei din urmă formule, anterioare discuţiei actuale, se găsesc pretutindeni în Internet: în texte jurnalistice – „Prima ţară din lume care ar putea interzice temele de casă“ (stirileprotv.ro), în comentarii în registru colocvial – „Hai că îţi dau temă de casă“ (adevarul.ro) –, în pagini de Internet destinate elevilor – „Ai probleme cu tema de casă?“ (brainly.ro); „trimiţi o temă de casă rezolvată“ (temedecasa.ro) – sau în planificări universitare – „evaluare şi notare tema de casă“ (uoradea.ro).

Desigur, în limbajul elevilor şi al profesorilor se foloseşte cel mai des substantivul teme, fără alte precizări, pentru că sensul său e lămurit de context (Ţi ai făcut temele? Avem teme pentru mîine?). Cînd este însă nevoie de dezambiguizare, apar diferenţele – surprinzător de persistente.

În vreme ce temă pentru acasă este o construcţie perfect transparentă, în spiritul limbii române (temă pentru făcut acasă), varianta temă de casă sună destul de ciudat: o casă oarecare nu e acelaşi lucru cu acasă, iar prepoziţia de nu reuşeşte să indice clar în acest context destinaţia sau locul. Pentru existenţa unei asemenea îmbinări explicaţia cea mai probabilă este calcul lingvistic, traducerea şi imitarea unei structuri din altă limbă. Formula e mai veche şi în răspîndirea ei nu a jucat nici un rol termenul englezesc homework (din care, de altfel, home ar fi fost tradus în mod normal prin acasă). Nici franceza nu intră în discuţie ca sursă a sintagmei: devoir à la maison sugerează tot un echivalent care să conţină cuvîntul acasă. Cel mai probabil, calcul temă de casă urmează tiparul din germană, din compusul Hausaufgaben. Ipoteza este confirmată de frecvenţa cu care sintagma apare în vorbirea ardelenilor: cele mai multe dintre exemplele de mai sus au o asemenea origine regională (aparţin unor profesori din Cluj, Oradea etc.).

O minimă investigaţie istorică întăreşte impresia diferenţierii regionale: temă de casă apare frecvent în secolele al XIX-lea şi al XX-lea în presa din Transilvania şi Banat. Sintagma este folosită curent încă din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea: „în fiecare lună cîte o temă de casă şi una în clasă“ (în revista Transilvania, Sibiu, 1-15.07.1887); „chiar şi temele de casă le scriu pur şi simplu unii de la alţii“ (Foaia diecesană, Caransebeş, 19.06.1894). Formula apare consecvent şi în secolul al XX-lea, în numeroasele periodice ardeleneşti consacrate învăţămîntului: „caietul pentru temele de casă“ (Amicul Şcoalei, Aiud, 8.06.1929); „uşurarea rezolvării problemelor şi exerciţiilor de casă“ (Satul şi şcoala, Cluj, noiembrie-decembrie1934) etc.

Lectura textelor mai vechi produce şi surpriza regăsirii unor dezbateri similare celor de azi. Se pare că îngrijorarea în privinţa numărului prea mare de teme e veche şi recurentă. Criticile actuale se regăsesc, în forme asemănătoare, în perioade diferite: „Una din greşelile cardinale ale planului actual este încărcarea colosală la care sînt supuşi şcolarii. (…) Temele de casă sînt în multe cazuri exorbitante“ (Revista economică, Sibiu, 2.01.1904); „Dacă copilul nu-şi termină lecţiile chiar cînd învaţă pînă noaptea tîrziu, să se cerceteze motivul. Nu este exclus ca profesorii neştiind unii de alţii să fi dat prea multe teme de casă“ (Ştiu, Deva, decembrie 1941).

Frecvenţa sintagmei temă de casă indică persistenţa unor diferenţe regionale în limbajul cultivat şi de specialitate – explicabile, în cazul de faţă, prin cantitatea şi calitatea contribuţiilor pedagogice transilvănene. Circulaţia în paralel a formulelor temă pentru acasă şi temă de casă nu pare a-i supăra pe vorbitori; diferenţele sintactice şi frazeologice sînt în genere mai uşor acceptate decît cele care privesc forma cuvintelor simple. Chiar dacă temă de casă ni se poate părea o formulă inutilă şi nefericit construită, trebuie să-i recunoaştem tradiţia respectabilă. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

edi iordanescu selectioner jpg
Edward Iordănescu, făcut praf: Gică Popescu a dat un verdict devastator după campania din Liga Națiunilor
În ianuarie, selecționerul vorbea despre promovarea în Liga A. În septembrie, a dus România în Liga C. De pe ultimul loc în grupă!
Soldati ucraineni elibereaza orasul Liman FOTO Twitter jpg
Înfrângere grea pentru Putin: Armata ucraineană a intrat în orașul Lîman
Soldaţii ucraineni au intrat în oraşul Lîman, un important nord feroviar din estul Ucrainei care se afla din luna mai sub ocupația trupelor ruse, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Kiev.
Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia
Kadîrov îi cere lui Putin să recurgă la arme nucleare tactice în Ucraina
Liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a transmis sâmbătă lui Vladimir Putin să folosească „arme nucleare tactice” în Ucraina, unde trupele Moscovei se află în dificultate în unele zone.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.