Tobă de bătaie, tobă de carte

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul tobă a intrat în mai multe locuţiuni, expresii şi proverbe, care dezvoltă asocieri diferite pornind de la sensul său de bază. Lipsa de legătură imediată între scenariile şi imaginile pe care le evocă termenul este singura explicaţie pentru aparenta nemotivare a unor expresii; altminteri, luat în parte, fiecare dintre scenarii e destul de transparent. Cuvîntul apare, popular, şi în forma dobă, mai apropiată de etimon (maghiarul dob). Cele mai multe expresii şi zicători pornesc de la funcţia obiectului şi de la contextele sale istorice de folosire: a bate toba înseamnă „a face public, a vorbi (prea) mult despre ceva“ – cu referire, desigur, la un sistem tradiţional de anunţare a veştilor. Stelian Dumistrăcel, în dicţionarul său de expresii româneşti (Pînă-n pînzele albe, 2001), descrie în detaliu practicile tradiţionale care motivează bătaia tobei în sat şi la moară. Producerea de sunete mai mult sau mai puţin muzicale e relevantă în cele mai multe cazuri: ca acţiune inutilă („a bate toba la urechea surdului“, Zanne, Proverbele românilor, II, 754) sau contraproductivă („cu doba nu prinzi iepuri“, Zanne, IX, 628). În asemenea construcţii, toba poate fi substituită de alte surse de sunete, ca şi în ironica formulă „cearta fără bătaie e ca nunta fără tobă“ (Zanne, VII, 608). Uzul social al tobei – la anunţarea unor veşti oficiale, la scoateri la licitaţie etc. – este prezent în mai multe dintre proverbele adunate de Iordache Golescu, în variaţii pe tema corupţiei din administraţie; e vorba de atribuirea posturilor prin mituire, fără prea multă discreţie: „slujbele să nu le vinzi ca la mezat, cu toba“ (Zanne, VIII, 570); „slujbele pă tobă (cine dă mai mult) să dau“ (ibid., 567); „slujbele cu toba acolo se vînd“ (ibid., 317). La Anton Pann, toba apare şi ca un instrument drăcesc – „Trei lucruri poartă dracul: sulă, ipingea şi tobă“ (Zanne, 6, 579) –, povestioara versificată explicînd rolurile obiectelor: să îmboldească la rău, să ascundă temporar păcatele şi apoi să le dezvăluie public.

Ingenioasă e formula praful de pe tobă („nimic“), care trimite la imaginea instrumentului în plină utilizare, cînd, din pricina lovirii repetate, e clar că praful nu se poate aşterne. De altfel, instrumentul de percuţie evocă în primul rînd, prin modul lui de utilizare, bătaia. Legătura e transparentă în tobă de bătaie sau tobă de buşeli, expresii prezente la Ispirescu, la Zanne (în volumul IV), dar şi în dicţionarul academic al lui Laurian şi Massim: „tobă de bătaie – om bătut de toţi, înţeles împrumutat de la bătaia tobei de către un militar sau altcineva“ (1871).

Asemănarea dintre unele construcţii e înşelătoare: tobă de bătaie se bazează pe alte imagini decît tobă de carte, tot aşa cum a-i face cuiva spinarea (sau pielea) tobă (Zanne, IV, 667; la Creangă, „să-i faci (…) spinarea dobă“) e cu totul altceva decît a i se face burta tobă (Zanne, IV, 667). Dacă în primul caz contează acţiunea, gestul de a bate toba, în cel de al doilea definitorie este forma. În tobă de carte, tobă – „un tub larg şi scurt de lemn, peste ale cărui capete e o piele întinsă“ (Laurian şi Massim, Dicţionarul limbii române) – sugerează saţietatea, pielea întinsă şi forma de butoiaş fiind o imagine metaforică a pîntecelui plin. De altfel, tobă de carte (sau de învăţătură, de cultură etc.) e doar o variantă a expresiei care circulă destul de mult şi în forma burduf de carte. Iorgu Iordan explică această etimologie în Stilistica limbii române. Recipientul umflat, doldora de conţinut, e o metaforă atestată şi în alte combinaţii lexicale: tobă de bani şi chiar, în zilele noastre, tobă de fotbal („Tobă de fotbal. A furat meserie de la Ronaldinho, Beckam, Neville“, prosport.ro). În culegerea lui Zanne, expresia tobă de carte este descrisă ca avînd iniţial un sens ironic: „vrînd să ia în derîdere pre cel ce se laudă că ştie carte pe cînd, la drept vorbind, nu ştie nimic“ (V, 148). E formula comică din teatrul lui Alecsandri, în traducerea Chiriţei: tambour d’instruction. Astăzi, tobă de carte nu mai e foarte transparent pentru vorbitor, sunînd în română aproape la fel de ciudat ca în absurda traducere pseudofranceză. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

p 7 Jame Madison WC jpg
Revenirea antifederalismului
Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane.
640px Empire State Building MET DP106404 jpg
„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa
„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Alte fronturi
Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Tutuiala
Ne scufundăm în omogenitatea lui „tu”, iar „tu” evoluează semantic spre „nimeni”.
Frica lui Putin jpeg
Omul: excepție în excepție în excepție în excepție
Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Mussolini Salsomaggiore Terme 1941 jpg
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
Iconofobie jpeg
Virtuțile fatalismului
„Fatalismul” și „fatalitatea” reprezintă două noțiuni prea puțin agreate de oameni. În termenii filozofiei Facebook de astăzi, sînt genul de „postări” cu slabe șanse de a primi multe like-uri.
„Cu bule“ jpeg
Bulevarde și bulevardiști
Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea.
HCorches prel jpg
Ce boacăne mai fac elevii
Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea.
Un sport la Răsărit jpeg
Thierry Henry crede că VAR-ul omoară bucuria fotbalului. Păi, e mai bine cu VAR sau era mai bine fără VAR?
VAR, cînd funcţionează corect, nu cu sughiţuri, ca la noi, şi cînd nu e lăsat pe mîna unor Bonnie cu fluier şi Clyde cu joystick, e Lumea Nouă a acestei lumi vechi.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Polițiști
Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci.
O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.

Adevarul.ro

Paradiso bar Foto Facebook jpg
Cel mai bun bar din lume e în Barcelona. Intrarea e o ușă de frigider, iar cocktailurile conțin lapte afumat și pastă de susan
Paradiso, un bar din cartierul El Born din Barcelona, a fost desemnat cel mai bun local pentru băuturi din întreaga lume.
Rausor, statiunea din Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (13) JPG
Râușor, stațiunea ascunsă în Munții Retezat, se extinde. Pârtii de schi în mijlocul sălbăticiei VIDEO
Stațiunea Râușor din Masivul Retezat a apărut pe ruinele unei foste colonii muncitorești, înființată în mijlocul sălbăticiei, însă autoritățile vor să o transforme într-un domeniu schiabil.
preschimbare permis de conducere jpeg
Noi reguli pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere
Dacă un proiect de lege pentru modificarea Codului rutier va fi aprobat, se vor schimba regulile după care se vor reduce, la cerere, perioadele de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.