Verbul patruped

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
┼×ir de plec─âri jpeg

Consacr├«nd suprema╚Ťia improviza╚Ťiei, descurcarea aneantizeaz─â orice elan pentru construc╚Ťia sistematic─â ╚Öi exalt─â iluzia dinamismului, frenezia clipei intens colorate. Verb tipic de ╚Öatr─â, de consum pe furi╚Ö, la foc mic ╚Öi cu priviri piezi╚Öe, ÔÇ×a te descurcaÔÇť e semnul impoten╚Ťei deghizate ├«n perversiune, al s─âr─âciei drapate ├«n grandilocven╚Ť─â, al psihologiei de bazar tras─â ├«n costum evropenesc. ├Äi s├«nt specifice viziunea lumii ca snoav─â ╚Öi chiolhan, epicureismul par╚Öiv cu ╚Ťigara-n col╚Ťul gurii, ╚Öapca-ntr-o parte, averi furate ╚Öi toca-te-ntr-o clipit─â la masa de joc, nego╚Ťul f─âr─â scrupule, frecventarea ghidu╚Ö─â a abjec╚Ťiei ╚Öi a viciului ca inocen╚Ť─â.

Ceea ce individual poate s─â par─â ceva amuzant ╚Öi chiar admirabil (Mitic─â, descurc─âre╚Ťul ╚Öarmant, flecarul cochet ╚Öi galant, cel care ├«nv├«rte pe de╚Öte Administra╚Ťia, omul pretutindeni acas─â, cel absolut ╚Öi instantaneu adaptabil etc.), odat─â ajuns psihologie colectiv─â, devine o catastrof─â. Dar o catastrof─âÔÇŽ calm─â, dulce, pitoreasc─â, agreat─â cu savoare de to╚Ťi.

Literar, P─âcal─â, T├«ndal─â ╚Öi Ostap Bender s├«nt spectacolul ├«n stare pur─â. Concret, ├«ns─â, ├«ncercarea de a da nucile jos din pod cu furca ╚Öi fervoarea de a min╚Ťi universul proiecteaz─â fiin╚Ťa spre neant: nu mai tr─âie╚Öti, te descurci! Ei, ce zice╚Ťi de introduc╚Ťiune? E-n orizontul de a╚Öteptare al Dilemei? Sau p─âc─âtuie╚Öte prin exces de sumbru? Dar ├«nal╚Ťe al╚Ťii ode sfintei pehliv─ânii mioritice, sublimat─â politic de Ionel Br─âtianu ÔÇô Trianon ╚Öi literar ÔÇô ├«n necru╚Ť─âtoarea descurcare a lui Agami╚Ť─â, care a ├«ntors-o cu politic─â! Eu ÔÇ×altele am la sufletul meuÔÇťÔÇŽ Nenorocirea face ca dreptatea s─â fie egal ├«mp─âr╚Ťit─â ├«ntre campionii ╚Öi inamicii descurc─ârii. Cei dint├«i au ajuns s─â vad─â, de pild─â, ├«n fatalitatea situ─ârii geografice a Rom├óniei un avantaj strategic: fiind mereu cu un pas (ori cu o mie) ├«n urma tuturor, po╚Ťi sesiza la vreme c─âderea ├«n pr─âpastie, drept care te descurci cum ╚Ötii, adic─â ocole╚Öti sau o apuci pe scurt─âtur─â. Pe de alt─â parte, ├«n istorie descurcarea ÔÇô adic─â politica ╚Öop├«rlo-cameleonic─â ÔÇô r─âm├«ne apanajul ╚Ť─ârilor mici, f─âr─â aripi, etern obligate la duplicitate, f─â╚Ť─ârnicie mercantil─â ╚Öi strecurare amoral─â: ╚Ť─âri invariabil apterofobe, de vreme ce natura le-a h─âr─âzit condi╚Ťia ofidian─âÔÇŽ

De cealalt─â parte, radicalismul etic pune, pe bun─â dreptate, fierul ro╚Öu pe putreziciunea descurc─ârii, acuz├«nd ├«n fibra ei morbul patruped al autoumilin╚Ťei sistematice, frenezia prostitu─ârii istorice, reac╚Ťionarismul jovial, colovial, locvace, ├«ns─â atroce cu drag, la o adic─â. Boicotul istoriei, spun ÔÇ×descurcofobiiÔÇť, e una cu borhotul moraleiÔÇŽ Nenorocirea face, spuneam, c─â ambele perspective ÔÇô minimalismul etic, unde a te descurca ├«nseamn─â pur ╚Öi simplu a supravie╚Ťui, ╚Öi maximalismul, pentru care descurcatul e o auto╚Ťintuire ├«n infamie, s─â aib─â aceea╚Öi energie persuasiv─â. Important e c─â ÔÇ×├«nving─âtorii au ├«ntotdeauna dreptateÔÇť ╚Öi c─â, prin urmare, omul f─âr─â trecut, f─âr─â viitor, ci cu o infailibil─â descurcare ├«n prezent, bi╚Öni╚Ťarul, g─âin─âreala, pung─â╚Öia, jocul la dou─â capete ╚Öi sfidarea tuturor ├«n promiscuitatea general─â ne-au devenit note definitorii. Ne-am descurcat prea mult pentru a nu ne fi ├«ncurcat de-a binelea.

(apărut în Dilema, nr. 202, 22-28 noiembrie 1996)

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.