Imagini care au schimbat lumea

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Imagini care au schimbat lumea jpeg

La un moment dat circula un banc cu un fotoreporter care s-a trezit într-o situație contradictorie. A văzut cum, în rîul tumultuos de pe marginea unei șosele, președintele Americii, care făcea rafting, era pe cale să se înece. Omul avea nevoie de ajutor. Fotograful avea aparatul pregătit. Ce scenă perfectă pentru imortalizare, ce subiect! Dar ce tragedie posibilă! Ce dilemă! Cum să facă așa o poză? Alb-negru sau color?

Adică dilema nu era nici măcar dacă să fie uman și să-l ajute pe cel aflat în primejdie de moarte ori să-și cîștige gloria profesională pozîndu-l în acea situație. Singura întrebare pe care și-o punea fotograful era dacă imaginea aceea s-ar fi pretat mai bine la un cadru color sau la unul alb-negru. Anecdota spune ceva despre presa zilelor noastre. Ne ajung la urechi și tot felul de povești, potrivit cărora unii fotoreporteri de război, și nu numai, apelează la trucuri de genul plasării ursulețului de pluș într-o casă bombardată, pentru ca fotografia să fie mai emoționantă și să aibă un impact mai mare. Iar impactul asupra publicului și efectele unei imagini pot depăși cu mult granițele unei simple poze și toate așteptările celui care a făcut o. Pe de altă parte, cinismul asociat uneori acestei profesii nu exclude neapărat profesionalismul și nici chiar eroismul, în unele situații. În numărul trecut al revistei Time e o colecție a celor mai influente fotografii din toate timpurile. Ideea a fost strîngerea într-un album a celor mai importante 100 de fotografii care au produs schimbări semnificative în lume. Un proiect gazetăresc de invidiat și care vine din partea unei reviste recunoscute în lumea întreagă și prin aceea că acordă imaginii un loc privilegiat. Numai arhiva copertelor ei constituie o adevărată oglindă a istoriei ultimului secol pe care l-a parcurs omenirea.

Procesul de adunare și selectare a acestor fotografii, spun cei de la Time, a fost extrem de laborios. Trăim în epoca imaginilor, iar numărul de poze care se fac pe tot globul, numai într-o singură zi, îl depășește cu mult pe cel al tablourilor aflate în toate muzeele lumii. În revistă n-au apărut toate cele 100 de poze, ci doar cîteva. Printre ele, cea destul de recentă a trupului copilului de trei ani, al unei familii de refugiați din Siria, adus de valuri pe o plajă din Turcia. „Fotografia care a deschis granițele“ Europei pentru refugiați, cum o consideră cei de la Time. Autoarea, fotojurnalista Nilüfer Demir, a explicat că băiețelul era deja mort cînd l-a văzut și că nu se mai putea face absolut nimic pentru el, motiv pentru care s-a hotărît să-l fotografieze, ca unic mod de a aduce la cunoștință lumii tragedia lui și a celor ca el. În același registru tragic se înscrie și fotografia unei femei somaleze afectate de inaniție, în criza din 1992, care era dusă într-o roabă la un centru unde putea fi hrănită. Imaginea ei difuzată în întreaga lume a contribuit hotărîtor la declanșarea celei mai mari operațiuni a Crucii Roșii Internaționale de după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru ajutorarea năpăstuiților din regiune. Crucea Roșie estimează că, grație acelei campanii, au fost salvate un milion și jumătate de vieți omenești.

Selecția conține și alte fotografii care au schimbat percepția publică în privința unor chestiuni dramatice. De exemplu, imaginea care „a umanizat SIDA“ prin surprinderea deznădejdii unei familii care tocmai își pierduse un membru din cauza acestei boli, fotografia care i-a conștientizat pe americani că și viața unui om de culoare e importantă sau aceea care a scos la lumină grozăvia violenței casnice. Mai e și celebra imagine a omului care stă singur în fața unei întregi coloane de tancuri, în timpul represiunii manifestației din piața Tiananmen, din China anului 1989. Dar nu numai despre asemenea fotografii este vorba.

O imagine, captată de fotograful german Salomon, care s-a strecurat în 1930 la o importantă întrunire de la Haga a miniștrilor de Externe ai marilor puteri de atunci, a stîrnit mare vîlvă în epocă, pentru că a dezvăluit pentru prima oară culisele scenei politice majore, înfățișîndu-i pe diplomați într un moment de relaxare, tolăniți în jurul unei mese pline de pahare și cești de cafea. Dar prima fotografie care a creat stilul paparazzi, așa cum îl știm astăzi, este însă considerată cea în care Ron Galella a surprins-o pe Jacqueline Kennedy Onassis, într-un moment privat, pe o stradă din New York, în 1971. Fotografia a fost numită de autor „Mona Lisa mea“ fiindcă Jaqueline zîmbește ușor și enigmatic.

O adevărată emblemă a firmei Nike este, de fapt, un cadru incredibil, care pare trucat, în care e prins un salt al celebrului baschetbalist american Michael Jordan, în 1984. Autorul fotografiei, Go Reentmester, a primit din partea firmei 150 de dolari pentru folosința temporară a imaginii. Ea apare și astăzi pe produsele Air Jordan de la Nike, un brand de pe urma căruia, pînă în 2014, s-au cîștigat 3,2 miliarde de dolari. În selecția făcută de Time, nu scăpăm nici de celebra poză cu figura lui Che Guevara, cu bereta cu steaua în cinci colțuri. În fine, o fotografie cu mult mai veche, făcută în 1861 de Carleton Watkins, unei stînci numite Cathedral Rock din Yosemite, l-a determinat pe președintele Lincoln să creeze sistemul de parcuri naturale care protejează astăzi o suprafață de 34 de milioane de hectare.

Dar fotografia care m-a impresionat cel mai tare, nu doar pentru că ne privește chiar pe toți, e cea intitulată Earthrise, avîndu-l pe astronautul William Anders drept autor. Este cea dintîi poză color făcută din spațiu planetei noastre albastre, prima imagine care dezvăluie „frumusețea, fragilitatea și singurătatea lumii noastre“, așa cum o caracterizează cei de la Time. E greu totuși să explici imaginile în cuvinte, așa că vă recomand să le căutați pe Internet. Și cred că, mai ales în era Facebook, ar trebui să fim mai atenți cînd facem o fotografie. Niciodată nu se știe ce poate declanșa o simplă imagine.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Mark Higgins primul din dreapta jos dupa stabilirea recordului mondial pe Transfagarasan foto arhiva personala jpeg
Mark Higgins, recordmenul mondial de viteză pe Transfăgărășan: „E un drum fantastic” EXCLUSIV
Pilotul britanic Mark Higgins, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan din 2018, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre experiența sa din România.
sistem de monitorizare cu bratara electronica Foto: IGPR
Primul caz de folosire a brățării electronice de supraveghere: o femeie a fost agresată de partener
Poliţia Capitalei anunţă, duminică, primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere, dispozitivul fiind montat asupra unui bărbat care şi-a agresat concubina.
Hamutovski2 jpg
Hamutovski, victima dictaturii de Belarus: Cazul fostului portar al Stelei a ajuns în presa mondială
Trăim vremuri teribile în care în țări precum Rusia, Belarus sau Iran oamenii sunt călcați în picioare din cauza unor opinii exprimate.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.