O aberaţie statistică

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

– Cînd aveam 14 ani, Geta mi-a ghicit că o să dau peste tine.

– Cine e Geta?

– Mătușă-mea vrăjitoare.

Rîde uşor şi se uită la el cu neîncredere.

– Serios.

– „Serios“ ăsta e cea mai proastă încercare de a mă agăţa. Şi chiar îmi place de tine.

Au fost o zi şi o seară cam stranii. S-au întîlnit la un eveniment, apoi aşa s-au înlănţuit lucrurile încît au rămas împreună toată ziua. Iar seara s-au reîntîlnit la un prieten comun ca să vadă un meci de fotbal. În total au fost vreo douăzeci de oameni. S-a pariat pe scor şi ei doi au fost singurii care au ghicit scorul. Cumva au fost forţaţi să plece împreună cu alţi doi, dar au rămas rapid singuri şi acum stau pe o bancă într-un parc, în mijlocul Budapestei. Nu e nimeni în jur – e aproape 2 noaptea.

– Pot să îţi dovedesc.

– Cum ai putea să îmi dovedeşti?

– O sun pe maică-mea. A fost şi ea acolo la ghicit.

Se uită curios la el. Pupilele îi sînt dilatate, iar verdele rămas este destul de strident.

– O suni pe maică-ta la 2 noaptea să o întrebi dacă îşi aminteşte că mătușa-ta ţi-a ghicit în cafea că o să te întîlneşti cu mine?

– Da.

El zîmbeşte cu gura pînă la urechi.

– Îmi amintesc bine asta, că doar a fost superciudat. Geta mi-a spus că o să-mi arate cu cine mă căsătoresc într-o verighetă la 12 noaptea şi apoi o să-mi ghicească. Am rîs ca un căpiat şi i-am spus că nu sînt gagiu, aşa că la mine nu are cum să funcţioneze vrăjeala. Geta s-a enervat rău şi în noaptea aia mi-a spus că la 31 de ani, pe 5 mai, o să am o cotitură în viaţă. O să întîlnesc o evreică al cărei nume începe cu litera K, dar în altă ţară, nu în România. La vremea aia, în comunism, a sunat cît se poate de aiuritor. În verighetă nu a apărut nimeni, aşa că e clar că nu mă însor.

Rîde. Numele ei începe cu K, iar K ştie că e rom.

– Sigur nu unguroaică-evreică?

Rîde şi ea.

– Pe bune.

Îi sticlesc ochii.

– Sînt evreică, dar asta nu era chiar greu de ghicit. Hai, sun-o pe maică-ta şi pune-o pe speaker.

Telefonul sună de cîteva ori şi maică-sa răspunde. E adormită şi confuză. Îi spune repede despre ce e vorba şi o roagă să îi confirme ceea ce îşi aminteşte.

– Nu îmi amintesc deloc aşa.

K zîmbeşte sarcastic.

– Cum nu? Eşti sigură?

– Sînt sigură. Ţi-a zis că o să te întîlneşti cu cineva pe care o cheamă Edith. Cu th.

– Edith? Eşti sigură? Ăsta e un nume tare straniu pentru România.

– De asta îmi şi amintesc. Şi a mai spus că o să o recunoşti pentru că o să aibă trei chei: una galbenă, una verde şi una albastră. Şi că nu o să fiţi împreună, dar o să îţi schimbe viaţa aşa cum i s-a schimbat ei la Semenic.

– Sigur nu era cu litera K?

– Sigur nu. Dar de ce te frămîntă asta acum?

– Nimic. Am visat asta şi am vrut să te întreb.

– Aaa! Şi a mai zis ceva.

– Ce?

– Că o să fie evreică.

Închide telefonul şi dă din umeri.

– Eu mi-am amintit diferit. Dar măcar cu evreica am nimerit-o.

Se întoarce spre ea. K e palidă-palidă şi tremură serios.

– Ce dracului e asta? Cum ai făcut asta?

– Cum am făcut ce?

– Asta, spune cu dinţii clănţănind de tremurat.

– Ce anume? Nu prea pricep ce vrei să zici şi mă cam sperii un pic.

Deschide geanta. Îşi scoate cartea de identitate. O cheama şi Edith. Şi are şi o legătură cu trei chei. Una galbenă, una verde şi una albastră.

– Nu poţi să faci glume de felul ăsta. What the fuck is wrong with you?

Engleza suna straniu şi reverberează în parcul gol. Un cîine începe să urle şi în cîteva secunde se aud vreo douăzeci-treizeci de cîini urlînd.

A fost cea mai dură noapte pe care mi o pot aminti. Mi-a fost clar că nu o să pot dormi şi am încercat să construiesc un model matematic pentru a calcula probabilitatea ca toate să fie o coincidență. O serie de minimum cinci coincidenţe relaţionate dau nişte rezultate imense. Data exactă a întîlnirii, originea, ambele nume, cheile şi localul, chiar dacă ambiguă în momentul întîmplării, odată puse într-un model logic practic pulverizează noţiunea de logică. Au trecut cîteva săptămîni bune pînă cînd creierul meu a reuşit să ignore ceea ce s-a întîmplat şi am reuşit cumva să dorm cît de cît normal. După cîteva luni am început să uit. M-am convins cumva că ceea ce mi s-a întîmplat e o aberaţie statistică.

Bărbatul se trezeşte brusc. E clar îmbătrînit. Telefonul se aprinde.

– E 5 mai, 3,10 ora ta. Au trecut zece ani, Val, şi tot nu scap de asta. Poţi să faci să se oprească?

What the fuck is wrong with me?

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Catalin Predoiu si Nicolae Ciuca INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Legile Justiției. Coaliția sfidează Comisia de la Veneția
Coaliția nu va aștepta avizul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției, fiind decisă să le voteze până la sfârșitul acestei luni, în ciuda solicitării venite inclusiv de la Comisia Europeană.
Elevele din Iran s-au alăturat protestelor împotriva guvernului foto captură de ecran
Elevele din Iran s-au alăturat protestelor. „Dacă nu ne unim, ne vor ucide unul câte unul” FOTO VIDEO
Elevele din Iran s-au alăturat protestelor. Ele și-au dat jos vălurile și au scandat împotriva autorităților clericale, într-o demonstrație fără precedent. Înregistrări video verificate de BBC au arătat mai multe demonstrații.
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Ungaria vrea să elimine importurile de gaze ruseşti până în 2050
Ungaria are ca obiectiv eliminarea importurilor de gaze ruseşti până în 2050, a declarat marţi ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, transmite Reuters.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.