⬆
TÎLC SHOW
Pagina 41
Un sport la Răsărit
Mănîncă tineri necopţi. Şi bătrîni răscopţi. Federer e genul de campion care rezistă timpului.
Fete care fac curat
Lia era o fire sensibilă. Cînd îți permiteai să-i atragi atenția că n-a făcut sau n-a terminat ceva, îți replica irefutabil: „Dacă aveți nemulțumiri, să știți că nu mai vin.“
Arheologia Războiului Rece
Care ar fi (puținele) vestigii arheologice ale Războiului Rece? Printre ele, neapărat zona rezervată testelor nucleare din Nevada, la 100 km N-V de Las Vegas. Americanii au făcut cam o mie de teste în total aici. Rușii aproape tot atîtea, la Semipalatinsk (în Kazahstan) și în Novaia Zemlea.
Disperarea de a fi fericit
E foarte greu să fii fericit dacă nu trăiești o anumită doză de „quality time“. Unii au chiar scheme întregi referitoare la fiecare minut dintr-o zi. Totul e planificat cu atenție, nimic nu se lasă la voia întîmplării. Pentru că fericirea face parte dintr-un program foarte strict.
Ciolanu’ prin lobodă
E tare bine să fii rom, mai ales prin ţările alea nordice, unde te umple lumea de respect una-două. Orice control de graniţă prin care treci şi menţionezi că eşti rom (sînt şi masochişti printre noi) sau unde eşti suspect că ai fi rom creează bucurii neaşteptate.
Ticăitul unei cariere de excepţie
Voi fi un șef de scară autentic!… Prima măsură, Codrine, va fi să-ți deleg ție problemele parcării, salubrității și contractelor cu regiile. După aia mai vedem!
Îmbunătăţiri dramatice şi reduceri epice
În acest proces de transformare a genurilor literare în mijloace persuasive de vînzare, doar liricul pare să nu-şi fi găsit o întrebuinţare.
Flori de primăvară
Ar trebui să ne scoatem din cap, cel puțin pentru ciclul gimnazial, ideea de „studiu“ al limbii și al literaturii și să punem în loc ceva de genul „aproprierea“ limbii și, respectiv, „explorarea“ literaturii. Nu vrem să „producem“, la 14-15 ani, nici minilingviști, nici critici literari in spe.
Un sport la Răsărit
Era prea de tot ca Barcelona să-i întoarcă pe cei de la PSG după aşa o ruşine suferită de flăcăii lui Luis Enrique la Paris.
Profesorul Theodor Neagu
Îl comparam cu faimoșii și simpaticii savanți din cărțile lui Jules Verne. Scriam că asemeni lor, în călătoriile de studiu pe care le făcea cu studenții prin țară, profesorul Neagu îi fascina cu nesfîrșitele sale cunoștințe despre animalele și plantele care au trăit sau trăiesc încă pe Pămînt.
Ierusalimul subpămîntesc (II)
Oare la ce se gîndea rabinul? Că pe strada aflată pe zidul „5006“ al lui Irod, a cărei suprafață o expuneam, poate să fi trecut Iisus în drum spre templu? Sau la baia rituală iudaică (mikvah) săpată în același zid? La depunerile islamice din cavitățile viaductului roman?
Cum e posibil, mă, aşa ceva?
Ce să faci? Să ieși la protest în oraș, în timpul săptămînii, rupt de oboseală după o zi de lucru, pentru ca apoi să fugi în week-end, să te legi cu lanțuri de vreun copac de pe la Vidraru?
Ziua Femeii și lumea pe dos
Sîcîită de replica: „Gîndiți cutare lucru pentru că sînteți femeie“, Simone de Beauvoir nu răspundea niciodată: „Iar dvs. gîndiți contrariul pentru că sînteți bărbat“, ci: „Îl gîndesc pentru că e adevărat“…
Taxă pentru democraţie
„Tactica proiecţiei“: să acuzi rivalii de infracţiunile pe care le faci tu.
Facebook
S-a cocoțat, înnebunit, pe mese, strigînd că este urmărit de toxina ucigașă, că Bin Laden și-a trimis aghiotanții la Universitatea noastră.
A da rasol
„Înţelegi că, după ciorbă, aştept cu nerăbdare rasolul (…). Numai nu-l da rasol – fă-mi-l îngrijit“
Peisaj cu ministere şi miniştri
În aceste două decenii, cu duzina lor de reorganizări, s-au perindat la cîrma ministerului de resort nu mai puțin de 19 miniștri ai Educaţiei.
Un sport la Răsărit
Pentru el, pînă acum, Becali a marcat mereu, dovadă că rezistă, îi merge.
Ierusalimul subpămîntesc (I)
E greu să vezi piațeta Zidului de Apus (numit – doar de către creștini – și al Plîngerii) și să uiți fața zidului de 19 m din meleke, calcar de Ierusalim, pe care soarele îl face cu timpul galben ca untul.
De ce pierdem interesul comun?
Dacă vorbești despre complicitate, lașitate, contribuția voită sau, dimpotrivă, complet inconștientă la edificarea răului, ți-ai dat foc la valiză imediat.
„Mai sus, mă“
A fost anul Brexit-ului, al lui Trump şi al lui Dragnea. Anul în care am lucrat cu cîţiva oameni absolut excepţionali. Anul în care am citit cel mai puţin şi am învăţat cel mai mult.
O dilemă ştiinţifico-fantastică
Adolescenții din anii ’70-’80, oricît de credincioși s-ar fi arătat spațiului science-fiction, dezvăluiau limite în conceperea rațională a ideii de voiaj temporal.
De la „cîrpe de nas“ la „batiste nazale“
Ar fi normal ca producătorii să renunţe la precizarea inutilă nazal, iar dicţionarele să includă şi hîrtia, ca material al batistelor.
Un sport la Răsărit
Competiţia e, raportat la numele ei, la fel de adecvată – avînd între participante Armenia, Cipru şi Israel.
Nume verzi
Culiță Tărîță, Triță Făniță, Vasile Fudulică, Gheorghe Boboc, Valeriu Tabără, Doru Ioan Tărăcilă, Toader Clocotici, Mihai Golu, Francisc Tobă, Petre Baniță, Marin Jugravu, Ioan Bivolaru sau Vasile Văcaru. Atunci cînd guvernul era păstorit de Nicolae Văcăroiu.
500 de ani în laborator
Inventarul celui mai bine păstrat laborator de alchimie din Renaștere a fost descoperit de arheologi în 1980 sub sacristia capelei din castelul Oberstockstall.
Mineriada contemporană! Mumia se întoarce!
„Da, dar aici, la noi, în țara noastră, peste trei milioane de cetățeni au semnat o petiție în care cer ca unica definiție a familiei – căsătoria între un bărbat și o femeie – să fie limpede exprimată în Constituția țării.“
Am fost un fotbalist bunişor
Am fost incredibil de fericit ca adolescent. Ultimii doi ani de liceu au fost probabil cei mai duri din timpul comuniştilor, dar pentru mine au fost fantastici.
Omul multiplu
Profesorului începu să-i tremure nebunește bărbia. Ochii i se bulbucară și pomeții i se ascuțiră demonic.
La perfecţie...
„Nu am studiat niciodată engleza, iar după două ore o ştiam la perfecţie“.
Pedagogia protestului
La Cotroceni, un domn în vîrstă se arăta indignat că tinerii din Piața Victoriei nici măcar nu protestează serios. O fac așa, părea să vrea să spună dînsul, mai mult dintr-un teribilism puștănesc, de parcă s-ar juca.
Un sport la Răsărit
Viitorul e contorsionată între azi şi mîine. În ciuda unui succes evident, e victimă a alergatului după doi iepuri.
Bancherii caută pe Facebook
Un articol recent din The Economist se întreabă dacă e bine să fim prieteni pe Facebook cu bancherii.
Un nud în flăcări – Episodul 1450
Dreapta lui David are toate venele umflate (foto), în vreme ce pe stînga nu se văd decît oasele.
Mîndrie şi prejudecată. Fudulie şi precaritate
Dacă ideea de anticorupție e ceva care se pune în calea talentului nostru de a ne descurca, atunci e o idee antinațională, adusă de unii de-afară. Vor s-o-nfigă pe aici, ca să ne fure ceva. Și doar n-o să-i lași pe alții să fure aici. Aici furăm noi.
O vreme nu ne convine, apoi e obligatoriu
În două luni, trecînd prin tot atîtea faze de derută, dezamăgire sau revoltă cîte trăiseră în decenii de comunism, românii au înțeles că nu există alternativă și că odată cu alternanța la putere trebuie să se despartă ei înșiși de umbrela protectoare a subvențiilor, compensărilor, ajutoarelor.
Fashionu’, balet şi alergări
Doamna de la fereastră e atît de siliconată încît îmi trece prin minte că aş dori-o prin preajmă în caz de accident rutier. Şi pentru o amerizare forţată cred că ar fi foarte utilă.
Semnificaţia unui cuvînt
Vina pentru ruptură rămîne, exclusiv, a clasei politice, care nu mai are nimic de oferit în actul electoral – marcat de absenteism grav! – și trebuie, ca atare, asanată civic în mod plenar. Cîtă vreme politicienii vor dialoga cu o populație și nu cu un popor, mă tem că teribila scindare va continua.
„Nici un latră nu mă cîine“
„De la beat cîrciumă viu, / Merg pe gard, de drum mă ţiu, / Nici un latră nu mă cîine“.
Statul sînt eu!
Nu-i frumos, nu-i oportun, dar am strigat și eu, alături de ceilalți manifestanți, „PSD, ciuma roșie!“. Cînd nu voi mai fi nevoit să o fac?
Un sport la Răsărit
Nu avem, zău, puţintică? E important să. Nu să. Nu-i nimic că. Mereu, mereu să credem că. Pentru că în ce domeniu ne? Pe bune, voi chiar? Eu zic să ne luăm seama despre. Să vedem partea plină a. Şi să nu ne mai. Bravo pentru! Capul sus!
Locul cu oameni care latră
Dintr-un telescaun am zărit o siluetă care se plimba printr-o pădure de conifere cu acele căzute, purtînd pe umăr o umbrelă neagră, ca într-un tablou de Monet transpus în iarnă. Aghiuță?
Artefacte rare şi alte fapte de arme
În filmul lui Spielberg, Indiana Jones descoperă în Egipt chivotul legămîntului, un sipet în care se păstrau între altele tablele legii, cu cele zece porunci. De ce în Egipt?
Imnul naţional. Tricolorul. România
În afară de claritatea mesajului, de umor, ironie, revoltă, solidaritate, apare și regăsirea manifestanților pe terenul unor valori simbolice ale comunității.
Arc peste timp
Teribil de „aplicate“ s-au arătat a fi și lozincile cu simțul actualității: „Altă întrebare: pe cînd la închisoare?“, „Altă întrebare, altă guvernare!“, „Cioc, cioc! – Cine e? – Altă întrebare!“ și „Altul între bare: Iordache poreclit Ciordache!“
Dincolo de comunicare
Cei care îşi reproşează inabilităţi de comunicare (pentru care va rămîne emblematic automatismul „Altă întrebare!“) sau caută chichiţe juridice ar trebui să-şi imagineze cum ar fi să dea, deliberat, legi care îi incriminează mai întîi pe ei înşişi, dar care pot contribui la asanarea climatului moral al societăţii şi pot pregăti un viitor îndepărtat mai bun.
Ce va mai urma?
Un comunicat din partea rectorilor celor mai importante patru universități comprehensive din România (București, Cluj, Iași, Timișoara) exprimă la rîndul său „profunda îngrijorare față de modul în care conducerea Ministerului Cercetării și Inovării intenționează să schimbe componența, atribuțiile și modalitatea de funcționare a consiliilor consultative, așa cum anunță în adresele trimise președinților acestora“.
Vremuri şi conducători
România se bucura în ultimii ani de o oarecare liniște și stabilitate pe care cîțiva noi lideri iresponsabili și inabili au tulburat-o complet în doar cîteva zile. Iar ei nu au fost aduși la putere de cine știe ce val de mase, naționalist sau populist, bazat pe cine știe ce uriașă nemulțumire mocnită, un val căruia să nu i te poți opune și care nu poate să scoată la vîrf decît lideri autoritari pe măsură.
O fosilă la banchet
S-a spus că grecii au conceput mitul ciclopilor la vederea craniilor de elefant preistoric (din pleistocen), a căror cavitate nazală modificată pentru trompă poate să pară un fel de orbită unică, uriașă.