A da rasol

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
A da rasol jpeg

Expresia a da rasol („a face un lucru în grabă, superficial, de mîntuială“, DEX) nu se poate explica foarte bine pornind de la sensul culinar curent al termenului rasol (fel de mîncare avînd la bază carnea fiartă). O explicaţie ingenioasă a sensului şi a originii construcţiei a fost avansată, cu prudenţă, de Vasile Bogrea, în Dacoromania, IV, din 1927: autorul considera că expresia nu ar porni de la preparatul culinar, ci de la un omonim: „rasol mai înseamnă, în graiul bărbierilor ardeleni, un anumit preparat chimic, cu ajutorul căruia barba se poate «da jos» fără brici, în cîteva minute“ (p. 902). Forma cuvîntului este considerată de Bogrea, pe baza unor informaţii orale, o creaţie expresivă românească: „numele însuşi are la bază – după cum mi s-a explicat – pe ras (de la rade), fiind format prin asemănare cu alte numiri de preparate uzuale în -ol: odol, lysol, menthol etc.“ (p. 903). Tot în Dacoromania (VII, 1934), Ştefan Paşca descria, cu citate din presa vremii, argoul bărbierilor, observînd prezenţa termenului rasol în respectivul limbaj, cu un sens care sprijinea ipoteza lui Bogrea („Cînd auzi termenul «rasol» e mult de lucru şi frizerul trebuie să termine repede“). Explicaţia lui Bogrea a fost reluată de Theodor Hristea, în Probleme de etimologie (1968) şi de Stelian Dumistrăcel, în Pînă-n pînzele albe – Dicţionar de expresii româneşti (2001). Theodor Hristea lega cazul rasolului de fenomenul etimologiei populare, constatînd că din confuzia între două cuvinte omonime se produce o nouă motivare, vorbitorii presupunînd că sensul expresiei a da rasol s-ar explica prin ideea că rasolul e o mîncare uşor de preparat.

Cum se vede, lingviştii au considerat că explicaţia propusă de Vasile Bogrea e suficient de convingătoare. Din jargonul bărbierilor, expresia – desemnînd o depilare chimică rapidă – putea ajunge uşor în limbajul colocvial, într-o vreme cînd mersul la frizerie era o experienţă masculină cotidiană. Dicţionarele noastre au continuat totuşi să includă expresia a da rasol în articolul tratînd produsul culinar rasol (cuvînt de origine slavă).

Uriaşa bază de date din Internet ne permite acum să verificăm ipoteza etimologică a lui Bogrea. Se confirmă astfel existenţa unui al doilea cuvînt rasol, independent de denumirea culinară; acesta nu este însă o creaţie spontană, glumeaţă, aşa cum s-a crezut – ci pur şi simplu o denumire comercială. Un anunţ publicitar repetat de mai multe ori în cursul anului 1906 în ziarul Tribuna (din Arad) recomanda produsul fabricat la Budapesta: „Raderea de prisos! Cine voeşte să economisească banii, cine voeşte să cruţe timpul, cine nu voeşte să fie expus la vreo boală de piele, acela se rade cu «Rasol» – sănătos! plăcut! ieftin!“. Exista şi produsul „Rasolin“: „cel mai bun mijloc pentru stîrpirea părului“, „foarte recomandat damelor“. Echivalentul perfect al reclamei româneşti (şi probabil originalul ei) se găseşte în Internet în ziare maghiare din aceeaşi perioadă şi chiar într-o serie de imagini ulterioare, din anii 1920 (ale Muzeului maghiar al comerţului şi turismului); o altă variantă a reclamei (Rasol – „rasiert ohne Messer“; „Rasierpulver“) sugerează că originea denumirii comerciale e de căutat, cel mai probabil, în limba germană.

Expresia a fost înregistrată de Iuliu Zanne în Proverbele românilor, vol. IV, 1900, pe baza unei comunicări din Vaslui („lucru făcut repede şi, prin urmare, rău“) şi circula deja în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea; apare, de exemplu, într-o povestire publicată în Convorbiri literare – „dar ce face Colonelul? Sînt ceasurile nouă şi n-o să mai aibă vreme să inspecteze. – Atît mai bine! o să-i dea rasol!“ (Inspecţie, de I.A. Brătescu, 1 mai 1893).

Dacă nu putem (deocamdată?) fixa cronologia exactă a apariţiei şi răspîndirii expresiei (cu micile ei variaţii de construcţie – a da rasol, a o da rasol, a-i da rasol), sînt destule indicii care confirmă asocierea ei cu jargonul bărbierilor: de la simple juxtapuneri cu alte expresii provenind din aceeaşi zonă – „Pun rămăşag că deputaţii / Vor da rasol, vor da perdaf / În parlament“ (Furnica, 27 februarie 1814) – pînă la jocul de cuvinte bazat pe confuzia omonimică. Tot în revista umoristică Furnica, o scenetă cuprindea dialogul echivoc dintre personajul Şmekerson, care, ţinîndu-se cu o mînă de falcă, se văita că i s-a dat rasol – şi amicul său nemulţumit că nu i s-a dat rasolul comandat. Poanta finală dezvăluia faptul că primul venea de la bărbier, celălalt de la birt. Textul arată destul de clar că, indiferent de legătura cu produsul Rasol, expresia a da rasol însemna a rade repede şi prost, cu posibile urme pe faţa clientului. Un exemplu şi mai interesant se găseşte în corespondenţa lui Caragiale, într-o scrisoare din 1896 care pare să facă în final aceeaşi trecere glumeaţă (metaforică, în cazul dat) între limbajul culinar şi cel al bărbierilor şi al frizerilor: „Înţelegi că, după ciorbă, aştept cu nerăbdare rasolul (…). Numai nu-l da rasol – fă-mi-l îngrijit“ (Opere, VII, p. 358).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.
Charalambous jpg
FCSB, ca mielul la tăiere în Germania? Probleme mari de lot pentru campioana României
FCSB merge în Germania pentru meciul de mâine, din Liga Europa, cu Hoffenheim, având mari probleme de lot.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, iar BNR estimează o scădere treptată până în 2025
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, cea mai mare valoare din acest an, pe fondul scumpirii alimentelor, produselor nealimentare și serviciilor.