„Nici un latră nu mă cîine“

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
„Cu bule“ jpeg

Jocul de cuvinte numit în franceză contrepet şi în engleză spoonerism, constînd în permutarea sunetelor iniţiale dintr-un grup de cuvinte, nu este foarte răspîndit în română. Cîteva exemple din limba vorbită (mai greu de reprodus aici) au rol glumeţ-eufemistic, mascînd în mod imperfect un cuvînt vulgar dintr-o formulă injurioasă şi deformînd numele propriu al destinatarului acesteia. Jocul de cuvinte cu efect comic seamănă într-o anumită măsură cu fenomenul fonetic al metatezei (în care două sunete dintr-un cuvînt, alăturate sau nu, îşi schimbă între ele poziţia).

Un joc de cuvinte similar, bazat pe permutarea a două cuvinte dintr-un enunţ, are o oarecare tradiţie în româna populară. Schimbîndu-şi între ele locurile, cuvintele destructurează sensul iniţial al enunţului şi produc un efect absurd-umoristic. G. Baronzi, în Limba română şi tradiţiunile ei (1872), oferea, într-o listă de Păcăliri (p. 85-86), două exemple de acest fel: „S-a rupt drumul în mijlocul carului“ şi „De la beat cîrciumă vin, cu partea într-o căciulă“. Primul exemplu este reluat în Proverbele românilor, I, 1895 (p. 159) de Iuliu Zanne, care îi alătură o variantă folosită de Creangă, în Moş Nichifor Coţcariul (1877). Un trecător i se adresează harabagiului oprit în pădure cu întrebarea ironică „Aşa-i că s-a stricat drumul în mijlocul căruţei?“; e imediat invitat de personajul principal al povestirii să lase şaga.

Cel de-al doilea exemplu s-a bucurat de o lungă supravieţuire orală, mai ales dezvoltat într-o poezioară comică anonimă, circulînd în multe variante. O versiune în formă de catren apărea în revista Albina din 1-5 mai 1923, cu titlul Din iuţeală: „De la beat cîrciumă vin / Cu la o parte căciula, / Nici un proptă nu mă gard, / Nici un latră nu mă cîine“ (p. 215). Inversările absurde pot fi explicate în mai multe feluri: cauza lor ar putea fi, aşa cum o sugerează titlul citat, rapiditatea rostirii neatente, dar şi, mult mai des, starea de confuzie provocată de beţie. O altă variantă a textului e consemnată, tot în perioada interbelică, într-o revistă a elevilor: „De la beat cîrciumă viu / Cu partea-ntr o căciulă, / Merg pe gard, de drum mă ţiu, / Dau cu cîinii-n bolovani, / Nici un latră nu mă cîine, / Nici un punge nu mă bou“ („Ştiu“, Revista Liceului „Decebal“, Deva, 15 iulie 1938).

În aceeaşi perioadă, o cronică literară cita o variantă redusă a poezioarei, culeasă din romanul lui Ion Iovescu, Nuntă cu bucluc: „De la beat cîrciumă viu, / Merg pe gard, de drum mă ţiu, / Nici un latră nu mă cîine“. Autorul cronicii folosea versurile ca ilustrare pentru un reproş destul de des întîlnit în epocă: „folclorul lui Iovescu nu se poate integra satului, nu e o expresie a lui, ci a mahalalei“; ar fi, deci, un „pretins folclor“, cu „elemente orăşeneşti stîlcite, impurităţi lingvistice“ (G. Popa, în Lanuri, mai 1936, p. 179). O zonă a expresivităţii populare era astfel exclusă din sfera de interes a cercetătorilor şi chiar a cititorilor, pentru că nu corespundea unei imagini idealizate a folclorului tradiţional, mitic, obligatoriu grav şi pudic. Echivocurile, violenţele de limbaj, umorul absurd, interferenţele şi contaminările între cultura rurală şi cea urbană au fost de multe ori condamnate şi marginalizate de această viziune reductivă.

Dincolo de judecăţile estetice şi de canonul „folclorului autentic tradiţional“, jocul de cuvinte e foarte interesant din punct de vedere lingvistic: pentru că dovedeşte conştientizarea structurilor lingvistice şi plăcerea de a le încălca intenţionat. Surpriza cea mai mare o produc, desigur, inversările unor cuvinte diferite din punct de vedere gramatical, cum e cazul substantivului cîine şi al formei verbale latră, al substantivului bou şi al formei verbale populare punge, al adjectivului beat şi al substantivului cîrciumă etc. În alte enunţuri, doar semantica e obiectul unor răsturnări spectaculoase de situaţie, în enunţuri perfect corecte gramatical (cu gardul de mîini mă ţiu).

Tiparul permutărilor ludice cu efect absurd supravieţuieşte şi azi, atestat de diferite pagini din Internet (cu denumiri improvizate: „versuri haioase“, „imnul beţivilor“, „folclor de mahala“ etc.); unele versuri sînt actualizate, de pildă, în titluri de ştiri, fără prea mult adaos de umor sau de inteligenţă: „«Cînd de la beat cîrciumă vin, pe gard merg, de drum mă ţin». Cetăţeanul turmentat în acţiune…“ (stirileprotv.ro); „Cîtă inconștiență! De la beat cîrciumă vin, merg pe gard, de drum mă țin, la volanul unui tir!“ (cronica-gaestiului.ro); „«Cînd de la beat cîrciumă vin, merg prin șanț, de drum mă țin»: Cu ce alcoolemie s-a aventurat un șofer în trafic“ (botosaneanul.ro).

Unele diferenţe faţă de textele înregistrate acum cîteva decenii indică fie existenţa mai multor variante la fel de vechi şi populare, fie uşurinţa cu care tiparul poate fi dezvoltat. Totuşi, deşi supravieţuieşte în memoria colectivă, tiparul permutărilor comice de cuvinte nu pare să mai fie productiv. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.