Mineriada contemporană! Mumia se întoarce!

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În timp ce concretețea istorică a isprăvilor violente din timpul Mineriadei încă se mai odihnește la umbra unui proces – unul proaspăt reluat, dar care va dura mult și bine –, ideea de Mineriadă revine spectaculos. Într-o prezentare cu totul nouă, dar și cu lecțiile de democrație făcute temeinic. Nu mai poți aduce acum minerii la București, să-i schilodească pe „hipsterii“ care ies la protest. Nici nu mai ai cum. În primul rînd, nu prea mai sînt mineri. Minele s-au închis sau sînt în curs de închidere. În al doilea rînd, bunicii de la Bruxelles ar face icter mecanic în fața reluării unor asemenea priveliști, pline de rîvnă frăgezitoare la adresa dorinței de a-ți spune păsul în piața publică. Iar în al treilea rînd, or fi „hipsterii“ ăștia mai efeminați și mai naivi, dar au început să meargă și ei pe la „sală“, pe la cursuri de „autoapărare“, știu să se facă văzuți în întreaga lume, nu poți să-i iei de păr și să-i tîrăști, direct de pe stradă, la beci.

Ei bine, ce faci în situația asta? Cum îi mai strunești? Cum mai pui capacul, măcar un pic, pe oala asta plină de elan cetățenesc postmodern? Ăștia de pe la proteste s-au cam înmulțit, au o „imagine externă“ de invidiat, știu ce să spună pe la interviuri, vorbesc limbi străine, au scăpat la scris pancarte haioase și nu-i mai opresc nici măcar codurile colorate de pe la buletinele meteo. Plus că, de fapt, ce e mai urîțel în treaba asta e că devine trendy. Și, dacă e așa, s-ar putea ca din ce în ce mai multă lume să ceară socoteală pentru orice. Păi, după revenirea din stupoarea de a vedea sute de mii de oameni ieșind la protest pe străzile marilor orașe, e clar că trebuie luate niște măsuri. Cu cît mai fine, cu atît mai bine. Mai întîi, lansezi niște zvonuri. Că ăia sînt plătiți, că e treabă de servicii secrete, că e chestie de manipulare. Merge. O să meargă întotdeauna. Dar parcă nu e suficient. „Hipsterii“ ăștia încep să-și convingă și familiile că e mișto să ieși la protest, să arăți că nu mai poți fi prostit atît de ușor. Și, odată intrați în starea de vigilență, sînt gata mereu să iasă și să urle cît îi țin plămînii. Au descoperit o jucărie și n-ai cum să le-o iei. Țin și cu dinții de chestia asta, cu punerea sub observație continuă a celor care îi conduc. Și au învățat și lecția democratică. Nu contestă sub nici o formă rezultatul legitim al unor alegeri libere.

Cum să faci, oare, să-i împrăștii un pic? Cum să-i mai rărești, fără să iasă scandal că dai în ei? Bun, la un moment dat, obosesc să tot iasă. Nu e suficient. Au prins gustul și au văzut că poate să conteze foarte mult faptul că se adună în grupuri mari și cer același lucru. Data viitoare pot să fie și mai mulți. Cum faci să i pui într-o lumină proastă, chiar printre ai lor, acasă, în propriile lor familii? Dar chiar și printre ei. Cum faci ca, brusc, să se privească ostil, să nu-și mai vorbească, să se acuze unii pe alții de ceva? Și cum faci ca o eventuală poveste cu un referendum – în urma căruia lumea se poate pronunța categoric, în număr mare, împotriva corupției la nivel înalt – să nu se poată organiza sau să pară o problemă secundară? Da, anticorupția poate deveni foarte ușor un moft. Ți se poate spune că e mizilic pe lîngă o adevărată problemă, care subminează stabilitatea, esența însăși a societății românești.

Domnul primar Falcă, de la Arad, liberal de mare angajament, rezumă clar acest „pericol“, infinit mai mare decît corupția: „Familia nu se discută în lumea aceasta din cine este formată. Nu cred că va exista vreodată vreun român să spună că familia este formată din Ion și Gheorghe. Nu cred ca vreodată să trebuiască ca noi, primarii, care stăm cu tricolorul pe piept, să mergem să îi căsătorim pe acei oameni“. Exprimarea îi aparține domnului primar. Și totul devine limpede ca lumina zilei. Există un pericol mult mai mare decît corupția la nivel înalt. Mai mare decît ideea însăși de corupție. „Pericolul“ homosexual. Acceptarea ideii că o familie poate fi alcătuită din două persoane de același sex. Aruncă subiectul ăsta în spațiul public. Amintește, apăsat, faptul că la protestele împotriva Ordonanței 13 au ieșit două-trei sute de mii de oameni. Spune că respecți democrația și că e dreptul lor să protesteze.

Dar drege-ți glasul, compune o figură foarte îngrijorată și pronunță ferm: „Da, dar aici, la noi, în țara noastră, peste trei milioane de cetățeni au semnat o petiție în care cer ca unica definiție a familiei – căsătoria între un bărbat și o femeie – să fie limpede exprimată în Constituția țării. Ce interese se ascund în spatele celor care nu sînt de acord cu această definiție? Ce e mai important decît tradiția profundă a poporului nostru? Cine sînt cei care vin să ne deturneze din grija noastră de a păstra integritatea acestei țări? Cine sînt, de fapt, cei care aduc în discuție corupția? Nu cumva sînt susținători ai familiei alcătuite din persoane de același sex?“ Ei, abia atunci să vedem cum mai stăm cu cetățeanul responsabil. Niște milioane de români nu ies în stradă, azi, pentru un partid. Dar eventuala ieșire a celor care cred că pericolul real e distrugerea fibrei noastre tradiționale s-ar putea să producă mari surprize numerice. După care, calm, perfect democratic, se va spune: „E firesc. Majoritatea învinge mereu“. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.