Disperarea de a fi fericit

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E foarte greu să fii fericit dacă nu trăiești o anumită doză de „quality time“. Unii au chiar scheme întregi referitoare la fiecare minut dintr-o zi. Totul e planificat cu atenție, nimic nu se lasă la voia întîmplării. Pentru că fericirea face parte dintr-un program foarte strict. Nu-l ai, ești în mare pericol. În fiecare secundă, după fiecare colț, pîndește cea mai la modă „Cruellă“ a zilelor noastre. Depresia. Dacă n-ai un program bine stabilit, imediat te-nhață în brațele ei necruțătoare. Problema e că, totuși, nu e suficient doar programul. Trebuie să ai un anumit decor, să folosești un anumit limbaj, să memorezi citate și formule mobilizatoare și să poți cuprinde toate astea în fotografii, în imagini pe care să le „șeruiești“ cu toată lumea. Obligatoriu, conținutul imaginilor și actul „șeruirii“ trebuie să fie naturale, spontane, dezinvolte, multicolore.

Fericirea are un portret din ce în ce mai concret. E o sumă de rubrici. Dacă nu le bifezi pe toate, e de rău. Iar programul fericirii nu e ceva prea la îndemînă. Nu e, pur și simplu, un program. Chiar dacă ființa umană se străduiește, în toate felurile, de la începuturile ei, să-și pună ordine în viață. Nu mai e suficient. Ar fi prea simplu. Acum trebuie să semnalizezi că faci lucrul ăsta. Să-l comunici. Să-l împărtășești prietenilor și lumii întregi. Pentru că dacă strigi primul că ești fericit, nimeni nu-ți mai poate lua strigătul ăsta. E bine s-o faci cît mai devreme, dimineața. Pe urmă, se trezesc ceilalți și, încetul cu încetul, totul se transformă într-un cor. Dirijorul e un standard. Vocea ta se pierde printre vocile altora. Dar e acolo. Contează și asta. Cu ochii la model, strigi ceva conform, să fii acolo. Răspunzi la apelul de dimineață al contingentelor de fericiți. Ești în rîndul lumii.

După care urmează goana. Fuga după „quality time“. El se poate petrece chiar și „la job“. Asta doar dacă „fac ce-mi place la nebunie, și mai sînt și plătit pentru asta“. Dacă nu poți să comunici așa ceva, oricît te-ai opinti, te pregătești pentru „seara cu prieteni“ sau „în familie“. Deși, după oboseala orelor de lucru, vin și alte rubrici obligatorii. Sala de fitness, bazinul de înot, alergarea, drumul cu bicicleta, gîndurile din trafic, lectura din metrou. Comunici asta. Nu scapi momentul. Totul cu gîndul la zilele de week-end. Care și ele, la rîndul lor, nu sînt așa, vrac. Ele sînt împărțite în dimineți de calitate, prînzuri de calitate, după-amieze de calitate, seri de calitate, nopți de calitate. Și toate au o imagerie din care nu lipsesc aburul cafelei sau al ceaiului, fotografiile prin fereastră sau prin ușa întredeschisă, detaliile cu fructe sau cu mîncăruri din care tocmai s-a mușcat, strecurarea unei raze de soare care mîngîie lemnul autentic al blatului de masă sau al mobilei din jur, lucrurile aruncate prin casă într-o dezordine hiperstudiată. Pe măsură ce ziua o ia la vale, urmează peisajele, care din mijlocul naturii, care din spații cît mai rurale sau, dimpotrivă, cît mai urbane. Fericirea trebuie să aibă jocul clar-neclar al profunzimii imaginii, culori cît mai variate, efecte de imagine, fragmente de zîmbet, manifestarea veseliei și spontaneității prin surprinderea unor sărituri și fixarea lor în eternitate, mici gesturi, detalii.

Din toate astea se compune o imagine-model a fericirii. Postînd un mesaj înțelept văzut undeva, un gînd sau o fotografie, punem, fiecare dintre noi, o fărîmă la edificarea standardului. O facem și cu gîndul, mai mult sau mai puțin conștient, că, dacă am aruncat în lume instantaneul nostru de „quality time“, dacă l-am comunicat, intrăm cumva, prin această particulă, în corpul general al ideii de fericire. Așa cum luăm în noi, la rîndul nostru, particulele de model al fericirii proiectate în direcția noastră, dinspre alții, care fac la fel. Validarea stării interioare constă doar în speranța că ceilalți văd postarea, citesc mesajul, văd pozele și imaginile filmate sau ne ascultă direct relatarea. Iar ascultarea în direct trebuie să aibă și ea un decor cît mai conform cu modelul de spațiu din care nu poate lipsi fericirea. Cafenelele și restaurantele mici și decorate cochet, cît mai asemănător cu ce ai acasă sau cu ce-ți visezi să ai acasă, sau cu idealul de „acasă“, terase inundate de vegetație, tîrguri de obiecte „handmade“ sau „vintage“, mici colțuri de natură în care ne aruncăm neglijent bicicletele, un colț de clădire, ușor scorojită, de care ne sprijinim trotineta. În toate imaginile astea, uneori în prim-plan, alteori undeva pe-acolo, trebuie să se vadă sau să se zărească, făcînd ceva anume, animalul casei. Sau al prietenilor. Cîine, pisică, hamster, țestoasă. La mare concurență cu copiii.

Iar tentația de a ironiza modelul de fericire e, după cum se vede și în cazul de față, una uriașă. O facem mulți dintre noi. Și, deși n-ai zice, face parte și ea, la rîndul ei, din modelul contemporan de fericire. Trăiești cu iluzia că, dacă ironizezi standardul, înțelegi mai mult, te poziționezi mai avantajos, vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, și asta îți asigură un plus. Îi vezi pe alții și le comentezi, cu „ironie amară“, gesturile. E și asta o formă de fericire. Dar e la fel de standard ca aceea „tipică“, a celorlalți. Cîtă vreme e vorba de un model, oricare va fi fiind el, există undeva, prin preajma lui – uneori, mult mai aproape decît ne dăm seama –, și o mare disperare. Aceea de a nu reuși să-l imiți întocmai. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.