„Mai sus, mă“

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Mama ia ouăle umplute de pe masă. Domnul mai vrea, aşa că îi cere farfuria înapoi. Mama are un zîmbet care l-ar face invidios pe Iliescu în perioada lui de glorie. Domnul mănîncă şi toate sarmalele, şi prăjiturile. Mamei îi licăresc ochii şi o şi văd cu cît drag i-ar povesti țaței Rada că a mîncat gagiul de s-a spart. Seara a început cam stresant pentru ea. A venit întîi o maşină cu doi zdrahoni care s-au uitat atent prin curtea noastră şi prin răgăliile de peste gard. De bombe. A cam tremurat. Nu din cauza genei, din cauza emoţiilor. Cam la douăzeci de minute au mai venit două maşini. I s-a plîns lui Dacian că a avut emoţii. A pupat-o repede şi i-a trecut.

Am sfîrşit 2016 la fel ca 2015. Rîzînd cu Dacian şi bucuros tare că reuşesc să îmbrac şi să încalţ, împreună cu el şi alţi oameni tare faini, peste o sută de puşti care au mare nevoie pentru iarnă de așa ceva. 2016 a fost un an greu. Am muncit cît m-au ţinut puterile şi am reuşit mult mai puţin decît mă aşteptam în perioada în care am fost în guvern. Am trecut două concursuri profesionale importante şi am decis, cu greu şi în ultima clipă, să mă duc la Strasbourg.

A fost anul Brexit-ului, al lui Trump şi al lui Dragnea. Anul în care am lucrat cu cîţiva oameni absolut excepţionali. Anul în care am citit cel mai puţin şi am învăţat cel mai mult. La sfîrşitul anului l-am pierdut pe Didi. M am miorlăit într-un avion reamintindu-mi poveştile lui. În memoria lui, la aeroport am cumpărat un Chanel nr. 5 pe care l-am dat şi eu, spunînd serios că e cea mai nouă versiune de Chanel, şi am băut, cînd am ajuns acasă, un pahar de palincă de la el.

Am trăit şi victoria unei prietene care a reuşit să învingă cancerul. Acum doi ani a trebuit să-i spun eu că are cancer. Am primit vestea la telefon de la Vlad. Vlad cel care a fost, în 2016, ministrul Sănătăţii. În 2015 era un bancher ciudat, în Viena, obsedat de a ajuta oamenii să găsească cele mai bune tratamente pentru cancer. Cînd m-a sunat, a fost greu de înţeles. Am auzit cuvintele, dar nu am înţeles sensul lor. I-am spus: „Stai un pic, nu te aud bine.“ Ea era lîngă mine. M am mutat repede într-un hol. Timpul s-a încetinit grozav şi l-am auzit pe Vlad zicînd ceva despre lamele şi contrast. E cancer. Cancer.

Am mai trecut prin asta. Cu puşti şi cu adulţi – oameni pe care îi iubesc sau pe care i-am iubit. Aceeaşi senzaţie de prăbuşire, urmată de furie. M-am gîndit că nu vreau să mai pierd oameni dragi. A trebuit să îi spun că este într-adevăr cancer. Ştiam că o să fie o operaţie foarte complicată, cu probabilitate mică de reuşită. Şi chiar dacă ar fi reuşit, apoi ar fi urmat chimio- sau radioterapie. Ambele sînt cumplite. Am văzut cît de cumplite sînt. Am vrut să nu mai fiu.

Să nu mai simt. Nimic. Am vrut să cedez oboselii şi să fug. Dar a trebuie să îi zic. Şi a fost tare greu să o fac. S-a luptat. Cu furie şi cu o tenacitate de care eu nu aş fi în stare. 2016 a fost anul în care doctorul i-a spus că nu mai sînt semne de cancer.

Am rîs mult. Am fost iexcelență pentru, practic, tot anul 2016 şi m-a amuzat tare felul în care o poziţie trecătoare poate să schimbe aşteptările şi percepţia pe care o au oamenii despre mine. 2016 mi-a amintit tare mult de o poveste. Cu un puşti rom care încerca să cînte la chitară. Deşteptul satului. Trupa de muzicieni de nunţi a rămas fără un om – o victimă temporară a războiului necruţător cu recolta de ţuică. L-au luat pe el la nuntă. La un moment dat, şeful tarafului, care era cu spatele la el, a şoptit: „Mai sus, mă“. Puştiul s a gîndit un pic, a hotărît că vătaful era cam ciudat, dar avea palma grea, aşa că s-a suit pe podium. Ăsta i-a zis iară: „Mai sus, mă, în pizda mă-tii“. S-a suit băiatul pe scaun. Şi-a luat o grămadă de bani la nuntă. Şi o mică trosneală. Nu de alta, dar mai sus trebuia să fie nota pe care cînta şi nimic altceva.

Am încercat de multe ori să fiu mai sus, în 2016, răspunzînd la tot felul de aşteptări. De cîteva ori m-am cocoţat ca prostul pe podium, neînţelegînd că, în fapt, sfaturile erau în cu totul altă notă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.