La perfecţie...

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
„Cu bule“ jpeg

Exagerările şi afirmaţiile evident false ale publicităţii îi irită cel mai mult, desigur, pe cei deja familiarizaţi cu domeniul din care face parte obiectul mult prea lăudat. De aceea e firească iritarea pe care o simte un filolog – altminteri sceptic sau indiferent în faţa remediilor-minune împotriva petelor de pe haine, a ridurilor, a căderii părului etc. – cînd citeşte anunţuri publicitare despre metode miraculoase de învăţare a limbilor străine. În ultima vreme, mai ales în Internet, circulă mesaje aproape identice, a căror imagine de captare cuprinde cîte un martor localizat prin prenume şi oraş: „Irina din Iaşi“ sau „Ionela din Craiova“. Că persoana nu e reală se poate verifica uşor: Irinei din Iaşi îi sînt asociate patru-cinci fotografii (descărcate probabil la întîmplare, de pe diverse pagini de Internet) ale unor persoane cît se poate de diferite. Acum cîteva luni, Dilema veche (mai exact, M.V.) semnala deja, la rubrica „Cu ochii-n 3,14“ (nr. 661, 20-26 octombrie 2016), ridicolul reclamei: contradictorie (sărind brusc de la promisiunea învăţării unei limbi în două ore la o perioadă de două săptămîni şi apoi la o lună), ilustrată de texte prost traduse şi – mai ales – inventînd pleonasticul termen multi-poliglot.

Textul care însoţeşte prima imagine, de captare a atenţiei cititorului, e cel mai scandalos: începe prin a afirma că martorul, după numai două ore de studiu, „vorbea fluent în engleză“ – şi, mai grav, îi dă cuvîntul pentru o declaraţie delirantă: „Nu am studiat niciodată engleza, iar după două ore o ştiam la perfecţie“. Dacă absurditatea textului n-ar fi de ajuns pentru a indica un caz tipic de publicitate mincinoasă, ar trebui doar să purcedem la cîteva căutări în Internet. Am afla, astfel, că lingvistul în cauză, autor al unei metode revoluţionare de învăţare, are 62 (rar, 64) de ani, e vorbitor a 23 de limbi, dar se numeşte în Polonia Magnus Carlsson, în Spania Lauridsen, în Italia mai întîi Allen Collins, apoi Leo Anders, în ultimele săptămîni Christian Olson. În România, deocamdată e doar Leo Anders – evident, un nume care nu poate fi găsit nicăieri în afara reclamei. Fotografia unui profesor englez cu nume şi performanţe total diferite e lipită de numele Magnus Carlsson, Lauridsen şi Allen Collins. Pentru Leo Anders şi Christian Olson s-au găsit alte fotografii, dar celelalte detalii sînt neschimbate: limba se învaţă în două săptămîni, iar metoda au îmbrăţişat-o cu entuziasm exact 75.000 de cetăţeni polonezi în Polonia, 75.000 de cetăţeni români în reclama românească, 75.000 de spanioli, 75.000 de italieni.

De altfel, toată pagina de prezentare a metodei-minune, tradusă chinuit, cu numeroase greşeli de limbă, poartă semnele falsului grosolan – care se confirmă printr-o minimă confruntare internaţională. O fotografie o arată pe o presupusă beneficiară a programului, o doamnă blondă care ar fi găsit datorită acestuia un post la Paris; legenda fotografiei o indică în textul spaniol pe „Mónica B.“, în cel italian pe „la signora Paola Genovese“, în cel românesc pe „doamna Monica Sorescu“. În subsolul paginii de prezentare, o lungă listă de comentarii e la fel de falsă: sînt aproape unanime aprecierile pozitive, rareori întrerupte, pentru un ipotetic efect de credibilitate, de timide îndoieli. Evident, şi comentariile sînt traduse din altă limbă (unii bloggeri care semnalează înşelătoria afirmă că sursa ei ar fi în Polonia; sau cel puţin se pare că cele mai vechi versiuni ar fi apărut în poloneză). Exact „acum 13 minute“, Margo scria în spaniolă cît de bine a învăţat germana în trei săptămîni, lucru confirmat de verişoara din Munich; italianca Margarita, cu aceeaşi fotografie, spunea exact acelaşi lucru, invocînd-o pe verişoara din Monaco (numele italienesc al oraşului german). În română, Maria (cu aceeaşi fotografie şi acelaşi text) atestă că efectele metodei „sînt impunătoare“ şi o invocă pe verişoara „care lucrează în Monachium!“ (un exemplu pentru riscurile traducerii automate a denumirilor de oraşe). Autorii traducerii au şiretenia de a încerca unele adaptări: un soţ şi o soţie de 60 de ani, „din oraş mic“, declară că nu au învăţat niciodată limbi străine; negaţia lor rămîne absolută în versiunea italiană a textului, dar capătă o rezervă în spaniolă („cu excepţia catalanei“) şi una similară în română (căreia i s-a aplicat desigur stereotipul blocului estic): „Bine, fără rusă, ca oricine cîndva“.

Nu ne rămîne decît să-i mai dăm cuvîntul unui personaj-martor, cu o replică dezarmantă: „Micu: Oamenii spun că au învăţat limbi străine datorită acestuia, pentru ce ar minţi?“ 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

modernizare manastirea curtea de arges foto cristian gheorghe jpg
Bijuteriile spirituale ale Argeșului, în restaurare: Mănăstirea Curtea de Argeș și Biserica Domnească primesc o nouă viață
Din această primăvară, grație a două proiecte cu fonduri europene, a început restaurarea Mănăstirii Curtea de Argeș și a Bisericii Domnești din același oraș, cele două fiind simboluri ale istoriei și culturii României.
bani jpg
7 reguli de aur despre bani pe care trebuie să le știi până la vârsta de 25 de ani dacă vrei să câștigi primul milion înainte să-ți crească primul fir de păr gri
Nu trebuie să fii Elon Musk sau să moștenești o avere ca să faci primul milion. Ai un avantaj pe care niciun milionar de 50 de ani nu-l mai are: timpul.
Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (1) jpg
Revolta unui turist care a plătit 50 de lei pe alune, un corn și un suc: „Cum să mai mergi pe litoral la asemenea prețuri?”
Un turist ajuns pe litoralul românesc de 1 Mai a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale după ce a publicat o fotografie cu bonul fiscal de la un butic din Constanța: 23 de lei pentru o pungă mică de alune și 18 lei pentru o sticlă de suc.
piran slovenia jpeg
Cea mai favorabilă țară din UE din punct de vedere fiscal. Uită de Elveția. Acesta este paradisul pentru profiturile tale
Într-o Europă în care dezbaterea despre taxare ajunge uneori la 45% impozit pe profit și la o birocrație care îți poate dizolva spiritul antreprenorial, există o mână de state care văd în antreprenoriat o oportunitate, nu o amenințare.
Banner Georgescu Șoșoacă
Șapte luni de șocuri politice în România: interdicții de candidaturi, anularea alegerilor și demisia președintelui țării
Ultimele șapte luni au fost cele mai complicate și imprevizibile în peisajul politic românesc din ultimele decenii, cu decizii ce au reprezentat tot atâte șocuri politice, de la interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă până la anularea alegerilor prezidențiale și demisia lui Klaus Iohannis.
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
Nutriționiștii dezvăluie: acești 4 pești sunt cei mai sănătoși – și mult mai ieftini decât somonul!
Somonul este adesea considerat „regele” peștelui, un simbol al alimentației sănătoase și al unui stil de viață echilibrat.
albine stup   foto pixabay jpg
Victorie pentru albine: Justiția interzice folosirea pesticidelor controversate în agricultură
În anul 2025, folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu trei substanțe interzise în Uniunea Europeană, dar pentru care fermierii români au primit succesiv derogări din partea Ministerului Agriculturii, este ilegală. Decizia a venit pe cale judecătorească.
conopida jpg
Șase beneficii surprinzătoare ale conopidei pentru sănătate
Versatilitatea conopidei face să poată fi amestecată în blaturi de pizza sau combinată cu piure de cartofi. Este vedeta aripioarelor de conopidă vegane și a clasicului aloo gobi din curry house și chiar își face loc în smoothie-uri pentru un plus de fibre.
migrena jpg
Te trezești des cu dureri de cap și fără energie? Vinovatul se ascunde în dormitorul tău – și aproape nimeni nu-l observă!
Dimineața ar trebui să înceapă cu o cafea bună și energie, nu cu o durere de cap care îți strică toată ziua. Dacă te trezești frecvent amețit, obosit și cu o presiune enervantă în cap, nu e doar „o întâmplare”.