Ciolanu’ prin lobodă

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Sînt la restaurant. M-a invitat doamna ambasadoare a unei ţări nordice. Ca să nu îmi iau iarăşi ţeapă, am descărcat meniul online şi m am dus la un coleg francez – şi el un mic poet – ca să mi-l traducă. M-am lămurit buştean. La restaurant nu m-am putut abţine şi am comandat „feerie de primăvară cu patru arome“ – adică borş de lobodă – şi „coşul de dimineaţă al pescarului cu garnitură de buchet de verdeţuri proaspete“, adicătelea un peşte la grătar cu ştevie şi lobodă.

E a patra oară cînd chelnerul vine şi mă întreabă dacă totul e bine. Mă gîndesc că m-a mirosit că sînt român şi că s-a dus vestea cu conga aia din Spania. Îmi vine să îi zic că nu sînt deloc bine, că doar e cunoscută istoria coloniilor franceze cu ăştia un pic mai închişi la culoare. Ar fi fost tare să îi zic că mă simt oribil în Franţa şi să dau vina pe el pentru sclavie, să îi zic cîteva de arhetipul opresorului francez, despre afacerea Dreyfus şi cum se manifestă asta în zilele noastre în rasismul împotriva coetnicilor mei, dar l-am iertat.

Ambasadoarea este o tanti care suferă de hiperpozitivism. Totul este senzaţional de mirobolant pentru ea. Îmi spune că a văzut filmul pe care l-am produs şi ce perlă cinematografică este. Încep să fiu convins că e una din ăia de stau şi citesc creditele de la sfîrşitul filmului şi aplaudă de nebuni de unii singuri. Mă întreabă cum e să fiu rom.

Doamnă, e o superfantastică onoare să fiu rom! Înainte de a mă naşte am selectat unde şi ce să mă nasc, dar în loc de Dalai Lama, care era o chestie relativ complicată, că doar trebuia să mă descopere alt Lama, am ieşit Dobre.

Cum asta cu Dobre era cumva cam prea uşurică, s-a decis că ar fi bine să merg cu numele de Ciolan. Că ce e mai bine decît să fii rom? Să fii rom, să te cheme şi Ciolan şi să trăieşti într-o familie mixtă în care tac-tu urăşte romii cu spume! Mi am dorit jumate de viaţă să mă întîlnesc cu una pe care o cheamă Fasole, dar nu am avut norocul ăsta. M-aş fi însurat numa’ aşa, de-al dracu’, şi i-aș fi luat numele – Valeriu Ciolan Fasole. Nume predestinat, mi-aş fi deschis restaurant.

Aşa însă, nu am decît şansa politicii de Dîmboviţa. În fapt, dacă e să mă iau după cîţi bani i-a dat Fillon nevesti-sii şi lui fii-su, cred că aş fi putut face o supercarieră politică şi în Franţa. Sau în Statele lui Trump. Dacă stau să mă gîndesc bine, e perioada ciolanului cam peste tot. Numai nemţii şi nordicii se pare că sînt cam întîrziaţi în a prelua moda mondială. Dar să revenim.

E tare bine să fii rom, mai ales prin ţările alea nordice, unde te umple lumea de respect una-două. Orice control de graniţă prin care treci şi menţionezi că eşti rom (sînt şi masochişti printre noi) sau unde eşti suspect că ai fi rom creează bucurii neaşteptate. Interacţiuni doveditoare de prea multă dragoste ţi se pot întîmpla la orice punct de control. Ca să fiu sincer, nu m-am aşteptat să fiu atît de bine pipăit nici măcar în cele mai minunate vise erotice, darmite în văzul lumii, pe aeroportul din München. Dovezi similare de afecţiune şi respect am primit şi în Austria, Italia, Franţa, Suedia, Bulgaria, Elveţia şi Olanda. Ce Brad Pitt, rom să fii, că bolunzeşti cu un coup de foudre majoriatea ţărilor blonde sau cu obsesii de puritate genetică!

Mi-a sunat telefonul. Mi-am dat seama că nu spusesem nimic, ci că rămăsesem cu gura căscată. Am bîiguit ceva cu „nu prea ştiu să răspund, e ca şi cum v-aş întreba eu cum e să fiți blondă“. S-a dat pe spate, de parcă aş fi fost cine ştie ce guru filozof.

Mă sunase Maria. O tipă faină, căreia îi pasă de lume într-un fel care mă face să simt de fiecare dată că ar trebui să mă străduiesc mai mult. Maria, cu gene de româncă verde. Am simţit brusc o revoltă a lobodei din stomac. Ştiu peste o sută de oameni, nici unul dintre ei rom, deşi toţi români, pe care îi admir sau îi invidiez cu spume, depinzînd de ocazie. Oameni cu care m-aş duce liniştit pe o insulă pentru cîteva decenii. Şi da, sînt momente cînd nu e deloc comod să fiu rom şi cînd mi-ar veni să sparg capul unora dintre compatrioţii mei români. Dar faptul că sînt şi rom, şi român, lucru cîteodată complicat pentru tot felul de idioţi, este o chestie pe care în mod sigur nu mi-aş dori să o schimb. Nu de alta, dar dacă nu aş fi ceea ce sînt nu aş avea norocul să fiu înconjurat de atîţia oameni mişto.

M-am binedispus şi am avut o cină faină. Nici doamna ambasadoare nu pricepe poezia culinară franceză, crede că Trump e un tîmpit şi deci, automat, l-ar umple de respect pe Dragnea, şi are un simţ al umorului destul de aliniat standardelor balcanice. În plus, ne crede supertari pentru demonstraţiile împotriva corupţiei.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.