Îmbunătăţiri dramatice şi reduceri epice

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
„Cu bule“ jpeg

Terminologia teoriei literaturii şi în mod special denumirile genurilor literare suferă în ultima vreme, sub influenţa englezei colocviale, unele schimbări de întrebuinţare: sensurilor tradiţionale li se adaugă unele mult mai vagi, subiective, evaluative, propuse mai ales de textele publicitare şi aplicate celor mai banale realităţi cotidiene. Am scris acum cîţiva ani despre utilizarea neobişnuită, derutantă, a adverbului şi a adjectivului dramatic, cu sensul „spectaculos“. Termenul dramatic era folosit în română şi în sens figurat, în afara strictei caracterizări a unui gen literar, dar conotaţiile sale erau în acest caz predominant negative. Definiţia de dicţionar – („despre întîmplări, împrejurări, situații, momente etc.) bogat în contraste și în conflicte; zguduitor, impresionant“ – DEX) – nu indică suficient de clar orientarea evaluativă a cuvîntului. Mai edificatoare sînt contextele sale tipice de apariţie, în care întîmplările, situaţiile, schimbările îşi dezvăluie caracterul profund negativ: „localităţile din judeţul Constanţa în care, în urma unor întîmplări dramatice, 118 persoane, civili şi militari, şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi“ (ziuaconstanta.ro); „inundaţiile fac ravagii: situaţii dramatice în 3 judeţe din ţară“ (dcnews.ro); „alcoolul produce schimbări dramatice în corp şi creier: sînt afectate memoria, judecata, emoţia“ (adevarul.ro) etc. Unele mesaje publicitare vorbesc însă, fără nici o intenţie de a produce un oximoron – figura de stil a asocierii contradictorii –, de „îmbunătăţiri dramatice“: „Acest sistem de albire utilizează acelaşi ingredient activ cum este utilizat de către medicul stomatolog pentru o îmbunătăţire dramatică a dinţilor“ (whiteglo.ro); „De la o oră la alta observ îmbunătăţiri dramatice în ceea ce priveşte claritatea vederii“ (bzi.ro). În cele mai multe cazuri, efectul derutant şi chiar absurd este produs de traducerea stîn­gace din engleză a adjectivului dramatic (ca în exemplele de mai sus) şi a adverbului dramatically („brusc, radical, spectaculos“): „pierderea în greutate reduce dramatic problemele de sănătate în cazul copiilor obezi“ (viataverdeviu.ro).

Mai puţin contradictoriu, dar la fel de nemotivat în română e sensul apreciativ pe care îl capătă în contexte similare adjectivul epic. Româna a păstrat termenul doar în sfera discursului de specialitate al caracterizării genurilor literare, în vreme ce în engleza colocvială adjectivul epic şi-a lărgit sensul, cantitativ şi apreciativ, însemnînd şi „foarte mare“, „foarte bun“. E drept, şi dicţionarele noastre indică un sens figurat al cuvîntului epic, dar contextele de apariţie ale acestuia sînt limitate la fapte şi situaţii livreşti: „demn de o epopee; de proporții vaste; grandios“ (DEX): „trăim în era constructivismului, care el însuşi îmbracă proporţii epice“ (Gândirea, nr. 10, 1938, p. 558).

Formula des folosită în unele mesaje publicitare actuale este reduceri epice (o transpunere a anunţului „epic sales“): Pentru 3 zile îţi aducem pe site reduceri epice, preţuri incredibil de mici“ (fashiondays.ro); „reduceri epice la haine şi încălțăminte“ (idevice.ro). Şi alte lucruri devin epice, sub influenţa traducerii din engleză; de exemplu, sensul „tumultuos, plin de dificultăţi“ („used to describe events that happen over a long period and involve a lot of action and difficulty“, dictionary.cambridge.org) se întrevede în descrierea unui film – „producţia (…) prezintă viaţa epică a tinerei Malala“ (obiectivbr.ro) – şi mai ales în jargonul comentariilor sportive: „Optimile de finală ale Australian Open 2016 au oferit astăzi un nou meci epic“ (tenisite.info); „A pierdut frumos, într-un meci epic“ (crisana.ro).

Evident, ca intensificator cu sens foarte general, utilizabil în contexte variate, epic nu aduce nimic în plus faţă de multe alte cuvinte standard, colocviale sau argotice care indică un grad înalt de prezenţă a cantităţii sau a calităţii: „aliaje de doi bani vîndute la preţuri epice“ (nwradu.ro); „cred că vara asta vor fi nişte preţuri epice“ (agf.ro); „Puritate, linişte, fericire, o zi de neuitat care prefigurează o viaţă epică“ (amadecor.ro). Folosit în acest mod, cuvîntul nu mi se pare nici măcar expresiv, în română, ci mai curînd artificial şi derutant.

În acest proces de transformare a genurilor literare în mijloace persuasive de vînzare, doar liricul pare să nu-şi fi găsit o întrebuinţare. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit.: bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.