Îmbunătăţiri dramatice şi reduceri epice

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
„Cu bule“ jpeg

Terminologia teoriei literaturii şi în mod special denumirile genurilor literare suferă în ultima vreme, sub influenţa englezei colocviale, unele schimbări de întrebuinţare: sensurilor tradiţionale li se adaugă unele mult mai vagi, subiective, evaluative, propuse mai ales de textele publicitare şi aplicate celor mai banale realităţi cotidiene. Am scris acum cîţiva ani despre utilizarea neobişnuită, derutantă, a adverbului şi a adjectivului dramatic, cu sensul „spectaculos“. Termenul dramatic era folosit în română şi în sens figurat, în afara strictei caracterizări a unui gen literar, dar conotaţiile sale erau în acest caz predominant negative. Definiţia de dicţionar – („despre întîmplări, împrejurări, situații, momente etc.) bogat în contraste și în conflicte; zguduitor, impresionant“ – DEX) – nu indică suficient de clar orientarea evaluativă a cuvîntului. Mai edificatoare sînt contextele sale tipice de apariţie, în care întîmplările, situaţiile, schimbările îşi dezvăluie caracterul profund negativ: „localităţile din judeţul Constanţa în care, în urma unor întîmplări dramatice, 118 persoane, civili şi militari, şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi“ (ziuaconstanta.ro); „inundaţiile fac ravagii: situaţii dramatice în 3 judeţe din ţară“ (dcnews.ro); „alcoolul produce schimbări dramatice în corp şi creier: sînt afectate memoria, judecata, emoţia“ (adevarul.ro) etc. Unele mesaje publicitare vorbesc însă, fără nici o intenţie de a produce un oximoron – figura de stil a asocierii contradictorii –, de „îmbunătăţiri dramatice“: „Acest sistem de albire utilizează acelaşi ingredient activ cum este utilizat de către medicul stomatolog pentru o îmbunătăţire dramatică a dinţilor“ (whiteglo.ro); „De la o oră la alta observ îmbunătăţiri dramatice în ceea ce priveşte claritatea vederii“ (bzi.ro). În cele mai multe cazuri, efectul derutant şi chiar absurd este produs de traducerea stîn­gace din engleză a adjectivului dramatic (ca în exemplele de mai sus) şi a adverbului dramatically („brusc, radical, spectaculos“): „pierderea în greutate reduce dramatic problemele de sănătate în cazul copiilor obezi“ (viataverdeviu.ro).

Mai puţin contradictoriu, dar la fel de nemotivat în română e sensul apreciativ pe care îl capătă în contexte similare adjectivul epic. Româna a păstrat termenul doar în sfera discursului de specialitate al caracterizării genurilor literare, în vreme ce în engleza colocvială adjectivul epic şi-a lărgit sensul, cantitativ şi apreciativ, însemnînd şi „foarte mare“, „foarte bun“. E drept, şi dicţionarele noastre indică un sens figurat al cuvîntului epic, dar contextele de apariţie ale acestuia sînt limitate la fapte şi situaţii livreşti: „demn de o epopee; de proporții vaste; grandios“ (DEX): „trăim în era constructivismului, care el însuşi îmbracă proporţii epice“ (Gândirea, nr. 10, 1938, p. 558).

Formula des folosită în unele mesaje publicitare actuale este reduceri epice (o transpunere a anunţului „epic sales“): Pentru 3 zile îţi aducem pe site reduceri epice, preţuri incredibil de mici“ (fashiondays.ro); „reduceri epice la haine şi încălțăminte“ (idevice.ro). Şi alte lucruri devin epice, sub influenţa traducerii din engleză; de exemplu, sensul „tumultuos, plin de dificultăţi“ („used to describe events that happen over a long period and involve a lot of action and difficulty“, dictionary.cambridge.org) se întrevede în descrierea unui film – „producţia (…) prezintă viaţa epică a tinerei Malala“ (obiectivbr.ro) – şi mai ales în jargonul comentariilor sportive: „Optimile de finală ale Australian Open 2016 au oferit astăzi un nou meci epic“ (tenisite.info); „A pierdut frumos, într-un meci epic“ (crisana.ro).

Evident, ca intensificator cu sens foarte general, utilizabil în contexte variate, epic nu aduce nimic în plus faţă de multe alte cuvinte standard, colocviale sau argotice care indică un grad înalt de prezenţă a cantităţii sau a calităţii: „aliaje de doi bani vîndute la preţuri epice“ (nwradu.ro); „cred că vara asta vor fi nişte preţuri epice“ (agf.ro); „Puritate, linişte, fericire, o zi de neuitat care prefigurează o viaţă epică“ (amadecor.ro). Folosit în acest mod, cuvîntul nu mi se pare nici măcar expresiv, în română, ci mai curînd artificial şi derutant.

În acest proces de transformare a genurilor literare în mijloace persuasive de vînzare, doar liricul pare să nu-şi fi găsit o întrebuinţare. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.