Nume verzi

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cine caută zilele astea prin părțile mai obscure și mai dosnice ale presei sau printre recentele sloganuri ale unor manifestanți aburiți poate descoperi destule referiri urîte la adresa unor nume cu rezonanțe mai puțin românești, ale unor persoane care dețin sau au deținut funcții importante în stat. În capul listei se află, bineînțeles, Klaus Iohannis, Laura Codruța Kövesi și E-duard Hellvig. La vremea cuvenită, vrednicii păzitori ai „curățeniei“ neamului n-au uitat nici de Dacian Coloș, al cărui nume, spuneau ei, ar fi de fapt unguresc. Nu demult, și în cazul lui Raed Arafat au fost subliniate originile sale neromânești. Nu există mari sorți de izbîndă în a convinge victimele unei asemenea propagande că nici un ungur nu și-ar boteza copilul Dacian, tot așa cum n-are nici un rost să le explici că Laura Codruța are, de fapt, două prenume cît se poate de românești (ba unul chiar frățior cu românul), că numele de fată era Lascu și că a devenit Kövesi în urma unei căsătorii. Să le mai spui că oamenii ăștia s-au născut în România, că moșii și strămoșii lor tot din aceste locuri erau, că excepție face doar Raed Arafat, care însă a învățat și a muncit la noi, construindu-și o carieră excepțională bazată pe ajutorarea semenilor aflați în situații cruciale? Să le aduci aminte că și guvernul cel bun, care le-a mărit pensiile, era cît pe ce să fie condus de un nume cel puțin la fel de neobișnuit pe plaiurile noastre – Sevil Shhaideh, născută Sevil Geambec? Să le faci educație explicîndu-le că numele sau etnia nu contează, că nici locul de naștere n-are vreo importanță, că doar ce ai făcut în viață, faptele și nu originile ar trebui să conteze? Te vor privi neîncrezători. Orice ai face, „neaoșiștii“ de azi și de ieri ți-ar spune că așa niște nume n-au ce să caute în fruntea bucatelor în România. Reacția obișnuită va fi: „Să se ducă la ei, acolo, nu să ne conducă pe noi!“

Nu-ți rămâne decît să deduci că nostalgiile lor se îndreaptă, de fapt, spre vremurile apuse cînd președintele, toți miniștrii și marea majoritate a parlamentarilor Puterii erau „de-ai noștri“, români adevărați care mîncaseră salam cu soia. Adică pe vremea unor Culiță Tărîță, Triță Făniță, Vasile Fudulică, Gheorghe Boboc, Valeriu Tabără, Doru Ioan Tărăcilă, Toader Clocotici, Mihai Golu, Francisc Tobă, Petre Baniță, Marin Jugravu, Ioan Bivolaru sau Vasile Văcaru. Atunci cînd guvernul era păstorit de Nicolae Văcăroiu. Acelea era nume ale căror rezonanțe populare puteau fi legate cu adevărat de ceva serios și concret. Nu ca acum.

Că mai puteai găsi cîte un Frunzăverde și prin guvernele de mai tîrziu nu e ceva relevant. Dar poate că unii dintre oamenii aceștia își mai amintesc de timpurile și mai vechi, acelea ale epocii cu adevărat de aur, cînd tovarășul Nicolae Ceaușescu se întîlnea cu alți tovarăși din conducerea de stat și de partid, ale căror nume erau înșirate cu solemnitate patriotică la televizor, în urechile întregului popor, spre buna lui ținere de minte. Ce măreție a momentului și ce glorie de neuitat o fi fost să ți auzi numele rostit astfel, în preajma celui al „Tovarășului“. Erau numele acelea românești, de un verde proaspăt, din guvernele Mănescu, Verdeț sau Dăscălescu: Suzana Gâdea (sic), Alexandrina Găinușă, Ion Pățan, Ion Cioară, Gheorghe Pană, Aneta Spornic, Cornel Burtică, Cornel Pacoste, Ioan Totu, Emil Bobu, Petre Fluture, Lina Ciobanu, Eugen Tarhon, Vasile Pungan, Victor Ciobanu, Ioan Folea, Ilie Câșu, Vasile Bulucea, Vasile Bumbăcea, Constantin Băbălău, Gheor-ghe Cazan, Trandafir Cocârlă. Ce vremuri… ce țară…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.