Taxă pentru democraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Taxă pentru democraţie jpeg

Polarizarea din ce în ce mai acută a societăţii româneşti se datorează în principal manipulării mediatice. Este rezultatul direct al unei lupte disperate pentru supravieţuire a unei clici politice corupte care a reuşit, în ultimii 26 de ani, să controleze foarte bine mecanismele puterii şi care riscă acum să piardă acest control.

O bună parte a oamenilor care ne-au condus în aceşti 26 de ani au avut legături foarte puternice cu cei care ne-au condus şi în timpul comuniştilor. Şi ei, şi „politicienii noi“ au făcut averi colosale folosindu-se de găurile legale existente sau furînd în mod nesimţit şi sperînd că prezenţa lor la putere îi va apăra de puşcărie. Unii au făcut o alegere cinică: riscul de a face puşcărie este prea mic în comparaţie cu beneficiile furtului.

România este relativ uşor coruptibilă din cauza faptului că o bună parte a elitei politice şi economice nu are nici un fel de legătură cu profesionalismul şi meritocraţia, ci cu reţelele de influenţă şi putere mai degrabă tipice sistemelor mafiote.

Considerînd că avem o populaţie în general săracă, aceasta poate fi uşor cumpărată cu bani şi cu promisiuni de glorie, stabilitate, securitate. Vînzarea acestor promisiuni devine uşor de făcut mai ales în condiţiile în care poţi să îi ataci la televizor, cu impunitate, pe cei care îşi doresc eliminarea corupţiei ca fiind cei care vor răul României, destabilizarea ei şi anarhie. Banii mafioţilor plătesc pentru televiziuni şi pentru creierele unor mîrlani deştepţi capabili să manipuleze populaţia săracă. Se găsesc îndeajuns de mulţi „consultanţi“ politici care, pe bani, să poată „credibiliza“ orice nesimţire care ajută supravieţuirea şobolanilor politici din toate partidele.

Derek Rucker a examinat ceea ce el numeşte „tactica proiecţiei“: să acuzi rivalii de infracţiunile pe care le faci tu. Cercetarea lui arată că, în cazul unei maşini de propagandă puternice, persoana care acuză va fi în ochii publicului absolvită de vină, în timp ce persoana inocentă va fi considerată vinovată. În cartea lui Pratkanis şi a lui Aronson, Era Propagandei, sînt o mulţime de exemple care demonstrează ceea ce spune Rucker.

O bună parte a televiziunilor aşa numite de ştiri, în special Antena 3 şi RTV, nu fac altceva decît să urmărească pas cu pas principiile bine cunoscute şi bine experimentate ale manipulării pentru ca patronii televiziunilor şi aliaţii lor să poată să îşi păstreze poziţiile de influenţă şi accesul la putere şi la sifonarea banului public.

Manipularea are paşi clari şi urmăreşte, în primul rînd, discreditarea „adversarului“ prin atacuri false și repetate, lucru care încet, dar sigur reuşeşte să producă o disonanţă cognitivă a publicului care se uită la aceste televiziuni. Amestecul de anunțuri caritabile, ştiri care generează frică, paneluri de golănaşi mediatici şi promisiuni de bani, glorie, stabilitate şi securitate venite de la politicienii mafioţi sînt metode clasice de manipulare care se regăsesc în literatura de specialitate.

Spre exemplu: Dragnea, Ponta, Ghiţă, Mazăre, Tăriceanu şi interpuşii lor au făcut o mulţime de afaceri super-mirositoare cu „străini“. Ponta a avut doi consilieri italieni super-dubioşi, incluzîndu-l şi pe Pino Arlacchi, care a fost prezentat cu surle şi trîmbiţe ca specialist anti-Mafia la numirea lui în 2012. Arlacchi a fost dat afară din ONU pentru corupţie într-un scandal cumplit prin 2000 şi are nişte legături foarte stranii cu ţări mari producătoare de droguri. În Parlamentul European, în 2012, ca şef al delegaţiei Parlamentului European pentru Azerbaidjan – ţară faimoasă pentru mită prin „diplomaţia caviar“ –, a prezentat o ruşine de raport în care îl „spăla“ pe dictatorul cu care se tot întîlnea Ponta. Arlacchi este investigat pentru mită. Una dintre europarlamentarele cele mai active în a înălţa osanale lui Alyiev (dictatorul din Azerbaidjan) – şi ea implicată în scandalul raportului lui Arlacchi care spăla democraţia originală, dar foarte bogată a Azerbai-janului – este foarte apropiată de Tăriceanu şi invitată constant pe la Antena 3. Dragnea este şi el legat de numele unui alt fost consilier italian al lui Ponta, ca să nu mai vorbim de legăturile cu mafioţi brazilieni făcute publice de jurnaliştii de la RISEProject.

Nici Antena 3, nici RTV nu au discutat vreodată despre asta, în schimb, au promovat zvonul aberant că Dacian Cioloş ar fi fiul vitreg al lui Soros. Oamenii din jurul lui Dacian Cioloş sînt periculoşi pentru clasa politică actuală, pentru că nu fac parte din clica politică ce a dominat România şi nu pot fi controlaţi prin şantaj sau trafic de influenţă. Discreditarea lor este o soluţie logică pentru oameni ca Dragnea.

În mod oarecum paradoxal, România are o şansă bună să devină un model de democraţie. Dar asta, cred eu, nu se poate face decît plătind o taxă pentru democraţie. Partidele vechi sînt profund corupte din cauza baronilor locali care au sprijinit cu bani negri campaniile electorale ale celor mai mulţi dintre cei care ne reprezintă. Avem nevoie de un partid nou, un partid care să fie finanţat exclusiv de membrii cotizanţi. Un fel de taxă pentru democraţie. Cred că Dacian şi oamenii din jurul lui ar putea să strîngă peste 100.000 de membri cotizanţi care să susţină cu 1 pînă la 5 euro pe lună cheltuielile necesare pentru o reformă meritocratică a clasei politice şi apoi a aparatului administrativ.

Este un moment bun pentru a face asta, mai ales datorită atacurilor inepte ale PSD-ului asupra corporaţiilor şi angajaţilor care au salarii relativ mari. Desigur, sînt şi multe riscuri, iar USR-ul – un partid care a fost construit pe o idee frumoasă – ar putea să dispară în cazul în care nu ar reuşi să se integreze în noul partid.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.