Taxă pentru democraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Taxă pentru democraţie jpeg

Polarizarea din ce în ce mai acută a societăţii româneşti se datorează în principal manipulării mediatice. Este rezultatul direct al unei lupte disperate pentru supravieţuire a unei clici politice corupte care a reuşit, în ultimii 26 de ani, să controleze foarte bine mecanismele puterii şi care riscă acum să piardă acest control.

O bună parte a oamenilor care ne-au condus în aceşti 26 de ani au avut legături foarte puternice cu cei care ne-au condus şi în timpul comuniştilor. Şi ei, şi „politicienii noi“ au făcut averi colosale folosindu-se de găurile legale existente sau furînd în mod nesimţit şi sperînd că prezenţa lor la putere îi va apăra de puşcărie. Unii au făcut o alegere cinică: riscul de a face puşcărie este prea mic în comparaţie cu beneficiile furtului.

România este relativ uşor coruptibilă din cauza faptului că o bună parte a elitei politice şi economice nu are nici un fel de legătură cu profesionalismul şi meritocraţia, ci cu reţelele de influenţă şi putere mai degrabă tipice sistemelor mafiote.

Considerînd că avem o populaţie în general săracă, aceasta poate fi uşor cumpărată cu bani şi cu promisiuni de glorie, stabilitate, securitate. Vînzarea acestor promisiuni devine uşor de făcut mai ales în condiţiile în care poţi să îi ataci la televizor, cu impunitate, pe cei care îşi doresc eliminarea corupţiei ca fiind cei care vor răul României, destabilizarea ei şi anarhie. Banii mafioţilor plătesc pentru televiziuni şi pentru creierele unor mîrlani deştepţi capabili să manipuleze populaţia săracă. Se găsesc îndeajuns de mulţi „consultanţi“ politici care, pe bani, să poată „credibiliza“ orice nesimţire care ajută supravieţuirea şobolanilor politici din toate partidele.

Derek Rucker a examinat ceea ce el numeşte „tactica proiecţiei“: să acuzi rivalii de infracţiunile pe care le faci tu. Cercetarea lui arată că, în cazul unei maşini de propagandă puternice, persoana care acuză va fi în ochii publicului absolvită de vină, în timp ce persoana inocentă va fi considerată vinovată. În cartea lui Pratkanis şi a lui Aronson, Era Propagandei, sînt o mulţime de exemple care demonstrează ceea ce spune Rucker.

O bună parte a televiziunilor aşa numite de ştiri, în special Antena 3 şi RTV, nu fac altceva decît să urmărească pas cu pas principiile bine cunoscute şi bine experimentate ale manipulării pentru ca patronii televiziunilor şi aliaţii lor să poată să îşi păstreze poziţiile de influenţă şi accesul la putere şi la sifonarea banului public.

Manipularea are paşi clari şi urmăreşte, în primul rînd, discreditarea „adversarului“ prin atacuri false și repetate, lucru care încet, dar sigur reuşeşte să producă o disonanţă cognitivă a publicului care se uită la aceste televiziuni. Amestecul de anunțuri caritabile, ştiri care generează frică, paneluri de golănaşi mediatici şi promisiuni de bani, glorie, stabilitate şi securitate venite de la politicienii mafioţi sînt metode clasice de manipulare care se regăsesc în literatura de specialitate.

Spre exemplu: Dragnea, Ponta, Ghiţă, Mazăre, Tăriceanu şi interpuşii lor au făcut o mulţime de afaceri super-mirositoare cu „străini“. Ponta a avut doi consilieri italieni super-dubioşi, incluzîndu-l şi pe Pino Arlacchi, care a fost prezentat cu surle şi trîmbiţe ca specialist anti-Mafia la numirea lui în 2012. Arlacchi a fost dat afară din ONU pentru corupţie într-un scandal cumplit prin 2000 şi are nişte legături foarte stranii cu ţări mari producătoare de droguri. În Parlamentul European, în 2012, ca şef al delegaţiei Parlamentului European pentru Azerbaidjan – ţară faimoasă pentru mită prin „diplomaţia caviar“ –, a prezentat o ruşine de raport în care îl „spăla“ pe dictatorul cu care se tot întîlnea Ponta. Arlacchi este investigat pentru mită. Una dintre europarlamentarele cele mai active în a înălţa osanale lui Alyiev (dictatorul din Azerbaidjan) – şi ea implicată în scandalul raportului lui Arlacchi care spăla democraţia originală, dar foarte bogată a Azerbai-janului – este foarte apropiată de Tăriceanu şi invitată constant pe la Antena 3. Dragnea este şi el legat de numele unui alt fost consilier italian al lui Ponta, ca să nu mai vorbim de legăturile cu mafioţi brazilieni făcute publice de jurnaliştii de la RISEProject.

Nici Antena 3, nici RTV nu au discutat vreodată despre asta, în schimb, au promovat zvonul aberant că Dacian Cioloş ar fi fiul vitreg al lui Soros. Oamenii din jurul lui Dacian Cioloş sînt periculoşi pentru clasa politică actuală, pentru că nu fac parte din clica politică ce a dominat România şi nu pot fi controlaţi prin şantaj sau trafic de influenţă. Discreditarea lor este o soluţie logică pentru oameni ca Dragnea.

În mod oarecum paradoxal, România are o şansă bună să devină un model de democraţie. Dar asta, cred eu, nu se poate face decît plătind o taxă pentru democraţie. Partidele vechi sînt profund corupte din cauza baronilor locali care au sprijinit cu bani negri campaniile electorale ale celor mai mulţi dintre cei care ne reprezintă. Avem nevoie de un partid nou, un partid care să fie finanţat exclusiv de membrii cotizanţi. Un fel de taxă pentru democraţie. Cred că Dacian şi oamenii din jurul lui ar putea să strîngă peste 100.000 de membri cotizanţi care să susţină cu 1 pînă la 5 euro pe lună cheltuielile necesare pentru o reformă meritocratică a clasei politice şi apoi a aparatului administrativ.

Este un moment bun pentru a face asta, mai ales datorită atacurilor inepte ale PSD-ului asupra corporaţiilor şi angajaţilor care au salarii relativ mari. Desigur, sînt şi multe riscuri, iar USR-ul – un partid care a fost construit pe o idee frumoasă – ar putea să dispară în cazul în care nu ar reuşi să se integreze în noul partid.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.