Profesorul Theodor Neagu

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Comunismul se aplică din nou jpeg

Într-un amfiteatru plin de studenți, asistam alături de un prieten la primul curs universitar, ca proaspeți admiși la Facultatea de Geologie din București. În fața noastră, la tablă, era un om plin de energie, pe care-l percepeam ca fiind destul de în vîrstă (deși realizez că atunci avea exact vîrsta noastră de azi) și care umplea tabla cu denumiri latinești, descrieri și scheme cu ordine, familii, genuri și specii de organisme dispărute în urmă cu sute de milioane de ani. După două ore de curs ne simțeam copleșiți și cam idioți. De îndată ce s-a terminat, ne-am năpustit peste drum, la terasa „Dunărea“, să ne mai înecăm neliniștea în berea proastă care se găsea pe atunci. Ne trecea prin minte amîndurora că ne greșiserăm calea. Era prea mult, prea greu, prea neobișnuit pentru noi.

Pe parcursul anului, am început să ne dăm seama însă că omul acela era, de fapt, un savant, primul și poate cel mai mare pe care l-am întîlnit vreodată. Căci așa arată un savant: uneori sever, pretențios, plin de rigoare și nemulțumit că nu prea are cui împărtăși pe măsură din abundența științei sale; alteori îngăduitor, plin de răbdare și umor la adresa ignoranței învățăceilor. Și nu de puține ori, colosalele prostii pe care eram capabili să le debităm păreau să-l înduioșeze, dincolo de ironia necruțătoare pe care o afișa. Căci, în afara spiritului său riguros științific, profesorul nostru de paleontologie, Theodor Neagu, iradia o umanitate ieșită din comun. Felul în care ne privea deopotrivă pe cei mai deștepți sau mai proști dintre noi, pe cei mai conștiincioși sau mai delăsători, pe cei mai serioși sau mai șmecheri, denota o înțelegere și o conștiință superioare și rare. Nu cred că au existat studenți care să nu-l placă în cele din urmă, tot așa cum nu cred că el a fost vreodată indiferent față de vreunul dintre ei.

Specialiștii îi cunosc contribuția pe plan mondial, mai ales în domeniul micropaleontologiei. Pe scurt spus, Theodor Neagu a descoperit și a descris sute de specii și zeci de genuri de paleo-viețuitoare microscopice (moluște, brahiopode și foraminifere). La foraminifere a descoperit chiar și o nouă familie. A înființat o colecție de micropaleontologie excepțională, distrusă de mineri în zilele de 13-15 iunie 1990 și reconstituită cu mari eforturi. Probabil că mulți se pot întreba la ce folosește această știință. Lă­sînd deoparte ideea unei cunoașteri generale a lumii, a Pămîntului pe care trăim și a istoriei lui, studierea microfosilelor are, printre altele, aplicații directe în descoperirea zăcămintelor de petrol sau de cărbuni. Orice companie petrolieră serioasă are în componență și specialiști în micropaleontologie.

În aprilie 1993, în primul articol pe care l-am publicat în Dilema, am scris despre profesorul Neagu, despre laboratorul său și despre celebra sa colecție, care de atunci a continuat să se dezvolte. Îl comparam cu faimoșii și simpaticii savanți din cărțile lui Jules Verne. Scriam că asemeni lor, în călătoriile de studiu pe care le făcea cu studenții prin țară, profesorul Neagu îi fascina cu nesfîrșitele sale cunoștințe despre animalele și plantele care au trăit sau trăiesc încă pe Pămînt. Pornind de la niște minuscule fosile observate pe cîte o piatră, el putea uneori să reconstituie o întreagă istorie geologică a locului, descriind o imagine aproape palpabilă a peisajului local din urmă cu sute de milioane de ani. Aminteam în acel text și că un paleontolog american care a descoperit un nou gen l-a botezat, în onoarea profesorului român, cu numele Neaguides, dovadă că prestigiul său depășise Cortina de Fier. De altfel, și în România numele său se înscrie în linia unor celebri înaintași, ca Grigore Cobălcescu, Grigoriu Ștefănescu, Sabba Ștefănescu, Ion Simionescu sau Miltiade Filipescu.

Iată că, după aproape un sfert de secol, scriu din nou despre profesorul Neagu, cu ocazia tristă a dispariției sale. Marele public nu l-a cunoscut. Poate că nici nu era potrivit să-l cunoască, mai ales într-o epocă în care notorietatea nu are legătură cu valoarea și în care adevărurile științifice sînt puse în umbră de convenabilele adevăruri subiective (care de multe ori sînt chiar minciuni). Profesorul Nea­gu nu mai e, dar vreau să cred că printre noi încă mai există și vor mai exista asemenea oameni de știință, pe cît de discreți, pe atît de valoroși.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Drumarii au scos utilajele la deszăpezit Foto Captură video DRDP Craiova jpg
Iarna și-a intrat în drepturi! Drumarii au scos utilajele pentru deszăpezire
Iarna și-a intrat cu adevărat în drepturi în zonele montane. Se acționează cu utilaje cu lamă și material antiderapant în mai multe zone, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
Mugur Isărescu - conferinţă de presă sediul BNR - 6 iul 2022 / FOTO Inquam Photos / George Călin
BNR anunță creșterea inflației la final de 2024! „Țara trebuie să intre la dietă!"
Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
70724322 1004 webp
Criza din Germania, Ucraina și ce face România
La Berlin, neînțelegerile privind politicile economice au dus la o criză de guvern. În România, liberalii susțin că rămân în coaliție cu PSD doar din cauza războiului de la graniță.
Larisa Iordache și soțul ei, Cristian Chiriță, vor deveni părinți Foto: Instagram
Numele pe care Larisa Iordache și Cristian Chiriță l-au ales pentru fetița lor. Are o semnificație specială: „Ne mai gândim la un nume de sfânt”
Larisa Iordache este pe cale să devină mămică pentru prima oară. A mai rămas puțin timp până când gimnasta va da naștere bebelușului ei, iar recent a dezvăluit și numele pe care l-au ales pentru micuță. Se pare că are o semnificație aparte.
banner nadir png
Artistul Nadir și-a deschis loc de joacă în Pipera: „Nu știu încă cât am investit aici...”
Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru Nadir (35 de ani), artistul care s-a transformat treptat într-un antrepenor de succes în imobiliare.
O româncă dă în judecată Warner Bros după ce a fost accidentată grav la filmări Foto The Sun jpg
O româncă dă în judecată Warner Bros după ce a fost accidentată grav la filmări: „Durerea este acolo în fiecare zi”
Cristina Stanovici, o româncă stabilită în Marea Britanie, a decis să dea în judecată compania Warner Bros după ce a fost accidentată grav în timp ce făcea figuraţie pentru un film al celebrului producător de la Hollywood.
soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Armata rusă se pregătește să recâștige zona Kursk. 11.000 de soldați nord-coreeni se află în regiune
Rusia concentrează mii de militari, printre care și nord-coreeni, pentru a pregăti un nou asalt asupra trupelor Ucrainiene
autostrada comarnic brasov jpeg
Anul în care ar putea fi gata autostrada Comarnic-Brașov! „Costă în jur de vreo 4 miliarde de euro”
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spune despre autostrada Comarnic-Brașov că are un cost ridicat. Declară că aceasta nu va fi gata până în 2028, dar până atunci vor exista soluții alternative.
Accident DN6  Plan rosu activat jpg
Accident grav pe DN6: un microbuz plin cu călători s-a ciocnit cu o mașină. O persoană a decedat
Un accident rutier grav s-a produs pe DN6, în apropierea localității Valea Plopilor.