Dincolo de comunicare

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Dincolo de comunicare jpeg

Manifestaţiile din ultima săptămînă, impresionante prin mulţimea participanţilor şi prin calitatea participării, par să le fi trezit politicienilor guvernanţi o anume perplexitate. Nu era prea limpede de ce mulţi cetăţeni nu au fost mulţumiţi cu sporurile, gratuităţile şi alte avantaje primite, de ce s-au arătat neîncrezători, de ce nu au înţeles textul juridic în singurul mod recomandat – sau, cel puţin, de ce nu au protestat şi în trecut, cînd s-au emis alte ordonanţe de urgenţă. Pînă la urmă, răspunsul la toate aceste întrebări a fost găsit: manifestanţii din faţa clădirii Guvernului au fost manipulaţi, iar Guvernul a avut anumite probleme de „comunicare defectuoasă“, „proastă comunicare“, „comunicare deficientă“. Puse în aceşti termeni, protestele devin o simplă problemă de retorică şi de comunicare.

Astfel, istoria recentă oferă şi un prilej de meditaţie asupra unor convingeri contemporane despre atotputernicia comunicării şi despre eficienţa discursului public. Tehnici, strategii, abilităţi, stratageme, retorică populistă, discurs naţionalist – toate funcţionează doar pînă la un punct. Nu e suficient să fii un bun comunicator (ceea ce oricum nu e cazul, dacă vorbim de evenimentele de la noi) pentru a convinge pe oricine de orice. Nepotrivirea dintre vorbe şi fapte e uneori suficient de vizibilă. Nu e de mare folos nici să vorbeşti despre manipulare sau propagandă, ipostazele negative ale persuasiunii. Mi se pare tot mai inutil un concept care a ajuns să fie folosit ca o simplă insultă politică: ce faci tu e sinceră convingere, ce fac ceilalţi e manipulare. În aceste zile, tocmai tabăra care a acţionat imoral, servindu şi propriile interese, a abuzat de acuzaţiile de manipulare. Conceptul a fost în chip foarte potrivit răsturnat semantic şi convertit ironic de Gabriel Liiceanu, într-un text despre manifestanţii manipulaţi de propria conştiinţă.

În genere, se consideră că numărul mare de oameni ieşiţi să protesteze, cei mai mulţi foarte tineri, sînt în primul rînd mai informaţi decît oricînd altădată, avînd libertatea să-şi aleagă sursele şi căile de comunicare. E desigur adevărat, chiar dacă selecţia surselor nu e totdeauna uşoară şi nu garantează lipsa erorii. Se mai ştie că ei sînt mai conectaţi şi mai conectabili decît oricînd, reţelele de socializare fiind extrem de eficiente în realizarea unui proiect comun. E adevărat, dar like-uri s-au mai dat şi altădată, fără să producă o acţiune masivă de protest. Sursele de informaţie şi căile de contact sînt mijloace şi circumstanţe favorizante, dar nu cauzele profunde ale manifestaţiilor. Diferenţa esenţială faţă de alte ocazii, de alte situaţii, e, pînă la urmă, aşa cum s-a spus de mai multe ori în aceste zile, sensibilitatea morală. Într-o epocă în care totul pare relativizat, în care politica jonglează cu ideologiile şi se ghidează pragmatic şi oportunist după scopul imediat, în care tehnicile de comunicare par imbatabile, iată că apar dovezi că totul poate depinde, pînă la urmă, de sentimentul etic. Şi că acesta e destul de răspîndit, producînd solidarizări şi acţiuni. Unii se prefac că nu înţeleg, dar etica poate avea nişte semnale foarte simple: cînd cineva are puterea să ia o măsură sau alta şi o ia exact pe cea care îl favorizează (defavorizîndu-i pe alţii), deficitul moral al acţiunii sale e cît se poate de simplu şi evident. Comportamentul lipsit de etică e previzibil şi pragmatic: sigur că e de aşteptat ca de multe ori să primeze egoismul (care nu e însă asumat ca atare, cinic, ci mascat de discursuri generoase). Dar ce e previzibil şi frecvent nu e neapărat şi bun.

Cei care îşi reproşează inabilităţi de comunicare (pentru care va rămîne emblematic automatismul „Altă întrebare!“) sau caută chichiţe juridice ar trebui să-şi imagineze cum ar fi să dea, deliberat, legi care îi incriminează mai întîi pe ei înşişi, dar care pot contribui la asanarea climatului moral al societăţii şi pot pregăti un viitor îndepărtat mai bun. În faţa unor opţiuni şi acţiuni atît de simple, exerciţiile de comunicare îsi pierd prestigiul şi aura de soluţii universale.

Indiferent ce se va mai întîmpla, afirmarea simţului moral şi asimilarea masivă a unei concepţii moderne asupra Justiţiei sînt semnele extrem de îmbucurătoare ale acestor zile. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.
subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.