Vremuri şi conducători

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Vremuri şi conducători jpeg

Schimbările politice, deteriorarea atmosferei democratice, turnura tot mai îngrijorătoare pe care o iau lucrurile și la noi, și pe plan mondial survin la vreo nouă ani de la începuturile crizei economice de la sfîrșitul deceniului trecut. Am văzut multe comparații între situația actuală și ceea ce s-a întîmplat înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Și atunci a fost o gravă criză economică, începută în 1929, după care în cîteva țări importante au venit la putere conducători iresponsabili și a urmat ceea ce știm. Și atunci o bună parte a lumii era dezorientată și apăsată de sentimentul condensării distanțelor, de schimbările și posibilitățile nebănuite pe care dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare și transport (telefonul, radioul, rețeaua tot mai extinsă de căi ferate, numărul în creștere al automobilelor și avioanele) începea să le ofere, de senzația că timpul și viața se accelerau, condiții în care mulți nu-și mai găseau rostul. Astăzi, în mod oarecum similar, avem de-a face cu dezvoltarea explozivă a posibilităților de informare datorate Internetului și cu extinderea rețelelor de comunicare și socializare la o scară fără precedent. Sînt mulți oameni derutați, frustrați sau pierzători în lumea asta.

Pe de altă parte, crizele economice sînt ciclice, după cum ne atrag atenția specialiștii. Temerea actuală este ca nu cumva, în lumea globalizată, ciclice să fie și crizele politice la scară planetară și, Doamne ferește, războaiele mondiale. Au trecut aproximativ nouă ani de la începutul crizei economice mondiale. Dacă lucrurile ar fi simetrice, situația ar fi astăzi similară celei din 1938, adică nouă ani după 1929. De la încheierea Primului Război Mondial trecuseră atunci douăzeci de ani, iar Germania umilită și frustrată pregătea o revanșă. De la încheierea Războiului Rece și prăbușirea Uniunii Sovietice au trecut 26 de ani, iar regimul Putin se arată a fi tot mai agresiv.

După ce s-a întîmplat în anii ’30 ’40, omenirea și liderii politici au tras în­vă­țăminte. Au fost gîndite sisteme, create reguli și înființate instituții internaționale care să prevină repetarea unor asemenea lucruri. Dar memoria acelor vremuri se estompează. Rostul celor stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial nu mai pare prea clar. Instituțiile și regulile democratice ale lumii libere s-au erodat. Istoria nu se repetă niciodată identic, dar fără îndoială are anumite ciclicități. Ca și cutremurele.

Analistul Robert Skidelsky, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, vorbește despre greșeala care s-a făcut cu Rusia, care ar fi fost, spune el, umilită de Occident după încheierea Războiului Rece, un fenomen cu consecințele nefaste pe care le vedem astăzi. Și Germania ar fi fost umilită după Primul Război Mondial, ceea ce ar fi dus, spun unii, la nazism și la tot ce a urmat. Cred, totuși, că multe asemenea paralele sînt forțate. Nici criza din 2008 nu a fost la fel de dură ca aceea din 1929. Iar ideea de umilire a unei întregi națiuni sună ciudat. Dar pot exista lideri și partide care să folosească propagandistic o asemenea găselniță. Să-i atragă pe oameni băgîndu-le în cap că au fost umiliți și că trebuie să se ridice, să-și arate puterea. O propagandă care de multe ori prinde. A prins în Germania, prinde în Rusia. În special în Rusia de azi însă, fenomenul ăsta îmi pare a fi fost inventat în sfere înalte și livrat apoi populației. Rusia anilor ’90 dădea impresia că se îndreaptă spre valorile occidentale. O tendință confirmată de Garry Kasparov în cartea sa Vine Iarna!. La un moment dat însă, societatea a fost cîrmită sau a fost ajutată să revină la vechile reflexe. Ce vreau să remarc, în definitiv, e că liderii contează foarte mult. Accidentele istorice pot fi de multe ori evitate sau diminuate dacă liderii sînt abili și responsabili.

Iată și la noi. România se bucura în ultimii ani de o oarecare liniște și stabilitate pe care cîțiva noi lideri iresponsabili și inabili au tulburat-o complet în doar cîteva zile. Iar ei nu au fost aduși la putere de cine știe ce val de mase, naționalist sau populist, bazat pe cine știe ce uriașă nemulțumire mocnită, un val căruia să nu i te poți opune și care nu poate să scoată la vîrf decît lideri autoritari pe măsură. Nu, ei au ajuns acolo din motive chiar contrare: apatia electoratului și apatia adversarilor lor politici. Nu e vorba de un destin implacabil, lucrurile puteau sta și altfel. Tot așa mi se par și lucrurile din America. Fiindcă, dacă ne gîndim bine, acolo populația a ales o pe Hillary Clinton. Matematic, ea a primit mai multe voturi decît Donald Trump. Doar sistemul electoral a făcut ca Trump să devină președinte. Foarte puțin a lipsit să fie invers. Nu zic că Hillary Clinton ar fi fost o mare fericire în fruntea Americii. Dar cu Donald Trump se profilează tot mai clar o mare nefericire. Observăm, în schimb, că mica Austrie, în plin val global naționalist, a reușit să aleagă un președinte ecologist. Liderii marii Chine par a miza la rîndul lor pe ideea de deschidere și vor profita în mod pragmatic tocmai de „închiderea“ Americii și a Occidentului. Nu la fiecare moment de cotitură a istoriei mondiale toate țările evoluează la fel, ca la o comandă. Rolul conducătorilor contează enorm, iar alegerea lor poate depinde de foarte puțin și uneori chiar hazardul are un rol. Dar o caracteristică de luat în seamă în ce-i privește pe liderii din vremea noastră (și nu numai) e că, oricît de străluciți ar fi, nu pot face binele decît încet, cu lingurița. Binele are nevoie de construcție, de efort și perseverență. În schimb, liderii răi sau proști pot provoca dezastre mult mai repede. Nici stricăciunile lor nu sînt văzute chiar ime­diat de către oamenii simpli. Cînd totuși politicile greșite sau rău intenționate încep să aibă efecte materiale, pe care majoritatea le resimte, de obicei e prea tîrziu și ele sînt foarte greu de reparat. Poate că o bună parte a lumii (iată, noi și americanii împreună de data asta) trebuie să treacă printr-un experiment de așa nu. Să sperăm că va fi doar atît.

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produsele de îngrijire potrivite
Ai visat mereu la acel păr strălucitor și sănătos pe care îl vezi în reclame? Cheia pentru a obține un păr de invidiat nu constă doar în vizitele regulate la salon, ci și în alegerea produselor de îngrijire potrivite.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Șeful NATO avertizează că este timpul „să trecem la o mentalitate de război”: „Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în 4-5 ani”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat, joi, că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și că este timpul să treacă la o mentalitate de război.
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.