Fashionu’, balet şi alergări

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

– Check-in?

Sînt la check-in. Şi am stat deja douăzeci de minute la coadă. Mi se pare că nu am înţeles întrebarea. Probabil faţa mea arată asta, aşa că întrebarea vine încă o dată. Piticii zburdă.

– Nuuuu… am venit în excursie în Bucureşti şi primul obiectiv turistic a fost să verific dacă funcţionează check-in-ul de la zborul înapoi.

Doamna nu e deloc amuzată, aşa că primesc un loc la mijloc, căci bilete la fereastră cică nu mai erau. Asta se dovedeşte a fi un adevăr „alternativ“, iar doamna în mod sigur ar putea face o carieră strălucită la Antena 3 şi România TV. Şi pe la Realitatea sau B1 sigur s-ar descurca. Jumătate din avion este gol şi atît în faţă, cît şi în lateral sînt locuri libere la fereastră. Desigur, unde stau eu nu este nici un loc liber. Îmi vine să îmi întreb vecinele cu ce au supărat-o şi ele pe doamna de la check-in, dar mă abţin.

Doamna de la fereastră e atît de siliconată încît îmi trece prin minte că aş dori-o prin preajmă în caz de accident rutier. Şi pentru o amerizare forţată cred că ar fi foarte utilă. De fiecare dată cînd întoarce capul spre mine am impresia că o să îmi iau nişte buze peste faţă, aşa că mă feresc instinctiv. Îi mulţumesc mamei în gînd, căci anii de antrenament de ferit de scatoalce pentru tot felul de remarci „deştepte“ se dovedesc a fi utili şi în avion. Piticii mă chinuie rău şi îmi vine să încerc să pun cîte un mac-mac înaintea fiecărei silabe cînd aş vorbi cu ea. Aşa aş inventa şi o nouă păsărească pentru fotomodeloaice.

Se ridică să meargă la toaletă şi realizez cu oareșce îngrijorare că fie doamna şi-a luat rochia invers, fie trebuie să îmi reconsider serios noţiunea de decolteu. Mă simt cam mîrlan, dar încercînd să evit să mă uit la raţă (ptiu, am vrut să zic la față), mi-au căzut ochii în decolteul doamnei. Mă gîndesc că şi dacă ar fi fost invers rochia, tot ar fi fost cam exagerată. Îmi dau seama cu stupoare că doamna s-a întors spre stînga destul de brusc, iar bustul a rămas încă spre mine. Noroc că scaunul din dreapta e gol, căci alt­fel oricine ar fi stat acolo ar fi fost în mare pericol, avînd în vedere forţa de pendulare a sacilor de silicon. În capul meu admir forma fizică şi echilibrul doamnei, eu aş fi fost în mod sigur dezechilibrat de o mişcare de felul ăsta. Mă folosesc de oportunitate şi mă mut pe unul dintre locurile libere.

Ajung teafăr la Strasbourg şi car cu entuziasm bagajele din dotare. Spre mine vin doi neni alergînd. Sînt îmbrăcaţi beton, în ţoale care costă cît o maşină din tîrg de la Vitan. Pantofi de alergare făcuţi la comandă, căciuliţa care le lasă cheliile să respire adecvat, tricou de firmă specializată în alergare, geacă de alergat care costă cît blana a mai procopsită a Getei. Sînt înzestraţi regulamentar cu echipament şucar pentru iPhone ţîşpe, că doar nu ne jucăm aşa cu alergatul.

Aleargă, bineînţeles, ca nişte cizme. Dar nu asta este problema mea. Problema este echipamentul pe care îl poartă de la brîu în jos. Au nişte cioraiegări minunaţi, care ne permit tuturor celor de pe stradă să povestim acasă că am văzut nişte puţulici alergînd. Ce e drept, erau ele cam încorsetate, dar tot alergau voioase prin oraş. Mă gîndesc cum echipamentele de alergat încep din ce în ce mai mult să semene cu cele de biciclişti, care aduc şi ele din ce în ce mai mult cu cele de balet.

În timpul lui Ceaşcă eram obligaţi de şcoală să mergem la diverse manifestări artistice. Aşa am ajuns împreună cu mama la un spectacol de balet. Mama a fost foarte impresionată de balerini şi s-a scuipat în sîn pe tot drumul de întoarcere. Entuziasmul meu pentru costumaţiile balerinilor a fost bine calculat (în fapt, eu am fost mult mai impresionat de balerine) şi, ca urmare, am primit sprijinul total al mamei pentru chiul la activităţile artistico-educative. Retrospectiv, mi se pare că echipamentul balerinilor din timpul comunismului era mai decent decît ultimele modele de pantaloni de alergat.

Îmi car cu entuziasm mai departe bagajele pînă la tramvai. În tramvai e o doamnă care pare încătuşată într-un material antiexploziv. Nu ştiu cum o să poată să îşi dea hainele jos, că par lipite. Dar, în mod sigur, doamna o să-şi dubleze volumul cînd se va întîmpla. Mă aşez departe, în mod preventiv, că nu se ştie cînd se poate întîmpla un accident şi îmi dau seama că sînt varză cînd vine vorba de modă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.