De la „cîrpe de nas“ la „batiste nazale“

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
De la „cîrpe de nas“ la „batiste nazale“ jpeg

Denumirea batiste nazale, care apare pe ambalajul unor pachete şi în unele liste de mărfuri, e surprinzătoare şi supărătoare prin aspectul ei pleonastic: în uzul curent şi în dicţionarele generale, substantivul batistă este definit în primul rînd prin destinaţia sa „nazală“: „bucată pătrată de pînză întrebuințată la șters nasul, fața, mîinile etc.“ (DEX). Desigur, alte întrebuinţări sînt oricînd posibile, lista rămînînd deschisă atît pentru batista tradiţională, cît şi pentru varianta sa de hîrtie. Aerul nefiresc al formulei a mai fost observat şi ironizat („Cu genul proxim e OK, dar nu pot pricepe ce e cu diferenţa specifică“ – Zoe Petre, Toamna căpitanului, Iaşi, 2014; însemnare din 13 ianuarie 2010). Ţinînd cont de lipsa de ambiguitate a termenului batistă, diferenţa specifică a produsului modern ar fi trebuit să fie reprezentată doar de precizarea „de hîrtie“ (la care recurg, de fapt, alte firme şi alţi distribuitori).

Ce i-a făcut totuşi pe producători să adauge inutila specificare nazal? Bănuiala că o parte a cetăţenilor nu ar şti cum se folosesc batistele? Pare destul de jignitor; or, nu e recomandabil să-ţi jigneşti potenţialii clienţi… Teama de vreo confuzie etimologică cu substantivul batist („ţesătură din fire foarte subțiri de bumbac sau de in“, DEX)? Contextele de utilizare sînt diferite şi, oricum, substantivul neutru se foloseşte foarte rar la plural (pentru a indica sortimente) – şi atunci are forma batisturi. Se ştie că sensul termenului românesc batistă e rezultatul unei metonimii, denumirea de sursă franceză a unui tip de pînză subţire de in – batistă (azi în forma batist) – devenind denumirea obiectului multifuncţional produs din aceasta. Batistul a fost la un moment dat materialul prototipic pentru batiste; Wikipedia ilustrează versiunile în mai multe limbi ale articolului care descrie materialul textil batist (în franceză batiste, în germană Batist, în spaniolă batista etc.) chiar prin imaginea unei batiste (în franceză mou-choir, în germană Taschentuch, în spaniolă pañuelo).

O explicaţie pentru apariţia pleonasmului ar putea fi influenţa unei limbi balcanice vecine asupra producătorilor şi a traducătorilor. Produsul distribuit în Europa Centrală şi în Balcani este vîndut în Bulgaria sub denumirea nosni kărpi (pluralul de la nosna kărpa, adică „batistă“). E posibil ca sintagma din bulgară să fi fost calchiată în română. Pentru vorbitorii de română, formula bulgărească are rezonanţe comice, pentru că e destul de transparentă, traductibilă prin cîrpă de nas, îmbinare de cuvinte marcată stilistic ca populară. În limba actuală, cîrpa (împrumut din vechea slavă – krupa –, întărit şi prin bulgară – kărpa) este o bucată de material textil uzată, folosită la ştersul prafului, al vaselor etc. Sensul nu a fost însă întotdeauna marcat depreciativ prin restrîngerea obiectului la întrebuinţări umile; ca şi în slavă, vechea cîrpă putea fi o simplă bucată de material textil. Cîrpă avea în româna mai veche şi sensul „batistă“, consemnat în Dicţionarul limbii române (DA, Litera C, 1940), iar cîrpă de nas pare să fi circulat mai ales în Transilvania cu sensul „batistă“, în vreme ce în Regat era curent sinonimul basma. Cuvintele sînt alăturate, de exemplu, în Calicul, revistă umoristică din Sibiu: „să se inventeze basmale, sau cîrpe de nas, cu instrucţiunea despre folositoarea lor întrebuinţare tipărită pe ele“ (1/13 aprilie 1881); „Aveţi cîrpe de nas, sau după cum se zice-n România basmale, că mi-aş cumpăra o duzină?!“ (Calicul, 1/13 august 1882). Într-adevăr, basma – împrumut din turcă – avea, printre sensurile sale, şi pe acela de „batistă“ (consemnat în DA, tomul I, Literele A-B, 1913). Laurian şi Massim includeau cuvîntul în Glossariu care coprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor cum şi cele de origine îndoioasă (1871), definindu-l („cuventu turcescu, buccata de pandia sau metassa ce serve de stersu mucii“) şi propunîndu-i un înlocuitor de origine latină: muciniu.

Aşadar, în româna mai veche şi populară obiectul cu destinaţie specifică era cunoscut (în măsura în care era cunoscut…) sub denumirile cîrpă sau basma; prin secolul al XIX-lea, s-a răspîndit rapid cuvîntul batistă (cu prima atestare la 1796, conform Dicţionarului etimologic al limbii române, DELR), care le-a înlocuit total; latinismul muciniu nu a circulat cu adevărat niciodată. La sfîrşitul secolului al XX-lea, cînd a pătruns şi pe piaţa românească batista de hîrtie, nu i s-a dat un nume special (în franceză, prin antonomază, variantei din hîrtie a batistei i s-a fixat în uzul curent un nume comercial: kleenex). În mod surprinzător, dicţionarele noastre nu au actualizat definiţia termenului batistă, descriind obiectul ca fiind confecţionat doar din material textil.

Ar fi normal ca producătorii să renunţe la precizarea inutilă nazal, iar dicţionarele să includă şi hîrtia, ca material al batistelor. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit.: bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.