Fete care fac curat

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Fete care fac curat jpeg

În urmă cu aproape zece ani povesteam experiențele cu Mariana și Sanda, două fete care făceau curățenie în moduri cît se poate de diferite, una zbîr­nîind, alta duduind, una bazată pe viteză, cealaltă pe putere. Între timp, istoria a continuat să curgă. A mai fost Vio, care avea perioadele ei de dispariție totală, în care își lăsa toți clienții cu buza umflată, pentru ca după cîteva luni să reapară ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, nefiind dispusă să dea vreo explicație. Niciodată nu erai complet mulțumit de treaba pe care o făcea în casă, dar nici nu era atît de rău încît să renunți la ea. De altfel, în timp aveam să înțelegem că la mijloc era vorba de un adevăr mult mai general: nici o familie care angajează o asemenea femeie cu ziua nu va fi vreodată pe deplin mulțumită de ea, mai ales dacă nu stă cineva permanent s-o dirijeze. Cu dirijatul ăsta însă, la un moment dat a apărut o altă problemă.

Era o fată mititică, pe nume Mari, care, pe cît de matinală, pe atît de dichisită apărea la ușă. Venea cu recomandări serioase de la persoane importante. Se schimba de simandicoasele haine de stradă și își punea treningul cenușiu, de lucru. Părîndu-i-se la început că e cam mult dăscălită, a avut o reacție care ne-a lăsat cu gura căscată: „Dar lăsați-mă, doamnă, vă rog, să-mi văd singură de treabă, fiindcă e vorba de meseria mea, pe care știu s-o fac“. Poate că știa ea ce știa despre meseria asta, dar, nesuportînd nici un fel de instrucțiuni, nu prea nimerea să pună lucrurile înapoi la locul lor. După ce pleca, era întotdeauna nevoie de o întreagă rearanjare care nu se dovedea niciodată completă. Cînd ți era lumea mai dragă sau te grăbeai mai tare, te trezeai că nu găsești cuțitul de pîine, vasul de la blender, storcătorul sau chiar crema de bărbierit.

Lia era o fire sensibilă. Cînd îți permiteai să-i atragi atenția că n-a făcut sau n-a terminat ceva, îți replica irefutabil: „Dacă aveți nemulțumiri, să știți că nu mai vin.“ Vorbea în româno-italiană la telefon cu copilul, care o întreba dacă iar e îndrăgostită. „Nu sînt îndrăgostită, puișor. Mama e la muncă. Lavorare per i soldi.“ Dacă venea altcineva din familie să stea cu ea pînă își termina treaba, aflai că a comentat în casa celor care ne-au recomandat-o: „Nu au încredere să mă lase singură în casă și asta mă deranjează.“ Miza pe faptul că prietenii ne vor spune?

Aurora era pe cît de binevoitoare, pe atît de repezită. Spunea că e de datoria ei să știe cum funcționează orice aparat din casă. Nu te lăsa să-i explici prea mult, zicînd că deja a înțeles. De multe ori se apuca singură să descopere cum merg lucrurile și apăsa greșit pe butoane înainte să apuci să zici ceva. Reușea mereu să deschidă ușa mașinii de spălat înainte să închidă complet comenzile, punea punga de la aspirator invers și se mira de ce nu trage, sau deschidea televizorul pe șest și apoi îl închidea într-un fel care necesita multă perspicacitate pentru a-i putea regăsi setările și canalele obișnuite. Parcă și mai insistent decît celelalte, cerea mereu „produse“ de curățat. Nu accepta decît anumite mărci pe care le știa ea bine și care în mîinile ei se terminau incredibil de repede. În urma ei, casa rămînea plină de mirosuri de tot felul de căpșunici, vanilii și lămîițe chimice.

Pot să mai spun și că, în ciuda repetatelor observații, niciodată n-am reușit să o determinăm pe vreuna din persoanele amintite să verse apa din mașină după ce a călcat rufele.

Trebuie să recunosc totuși că n-am avut parte de cele întîmplate unor prieteni, adică de schimbări suspecte ale poziției cardurilor bancare din portofel sau de situații în care, după foarte puțin lucru și foarte multe țigări și cafele, femeia să aibă obiceiul de a se așeza la masă cu întrebarea: „Noi ce mîncăm azi, doamnă?“

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.