500 de ani în laborator

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
500 de ani în laborator jpeg

Inventarul celui mai bine păstrat laborator de alchimie din Renaștere a fost descoperit de arheologi în 1980 sub sacristia capelei din castelul Oberstockstall (în Kirchberg am Wagram, nu departe de Viena). Tratate de alchimie avem gîrlă, dar inventarul propriu-zis, complet, al unui laborator e ceva neprețuit. Or, în Schloss Oberstockstall erau aproape o mie de artefacte, inclusiv 300 de creuzete triunghiulare, 40 de scorificatoare, 60 de cupele, alambice, aludele, cupe de porțelan pentru mercur și resturile a două cuptoare, toate astea prinse sub tavanul care s-a prăbușit peste ele, în 1590 (printr-o coincidență, în timpul unui cutremur). Operațiunile pseudo-științifice sau, mai corect, proto-științifice de transmutare a metalelor erau făcute (sau măcar supravegheate) de preoți. Creuzetele cu gura largă, triunghiulară, aveau încă reziduuri de plumb, cupru și argint. De excelentă calitate, ele nu erau totuși creuzete de Hesse, tipice pentru alchimiști, făcute cu caolin și exportate masiv de nemți în toată Europa la sfîrșitul Evului Mediu și în Renaștere, ci un tip necunoscut din texte la această dată, creuzetul negru, făcut cu grafit, foarte rezistent la temperaturi înalte. Arheologii au găsit și un mic depozit de cenușă de oase, de amestecat în argila pentru cupele, care în felul ăsta aveau un randament mai mare cînd se făcea separarea aurului sau argintului de plumb.

Newton însuși a avut o pasiune pentru alchimie – deși nu pentru asta e cunoscut – și de-a lungul celor 30 de ani cît a stat la Cambridge (1666-1696) a făcut vreo 400 de experimente (al)chimice. Lucra într-un laborator privat, cu dotări remarcabile, atît ca echipament, cît și ca reactivi, într-o grădină înconjurată cu un zid înalt, aflată chiar sub apartamentele lui de la Trinity College. Dat fiind că foarte puține laboratoare de dinainte de 1700 sînt cunoscute, British Museum a cerut permisiunea pentru investigarea arheologică a „grădinii lui Newton“, dar permisiunea n-a fost obținută pentru săpături, ci doar pentru geofizică și pentru eșantioane de sol (carotaj în coloane cu diametru de 5 cm). În 1998 s-au scos deci 12 carote de sol din spațiul dintre Trinity Street, capelă și Great Gate, unde se arată azi un urmaș cam pipernicit al „mărului lui Newton“. Concentrații mari de substanțe care teoretic nu au ce căuta într-un sol obișnuit apar în două locuri. În zona dintre cei doi contraforți de la colțul sud-estic al capelei s-au identificat arsenic, aur și mercur, plus fragmente de cărămidă și mortar, iar geofizica indică o podea îngropată – pare-se, laboratorul. În zona de lîngă colțul nord-estic al capelei apar substanțe de așteptat în deșeurile unui laborator chimic, fier, cobalt, cupru, argint, staniu, stibiu, mercur, plumb și bismut, plus cărbune și sticlă – pare-se, locul de depozitare a gunoiului (loc la fel de important, pentru un arheolog, ca însuși laboratorul). Într-adevăr, dat fiind că Newton lucra în mare secret, e foarte posibil ca orice cioburi, reactivi folosiți, degete redundante etc. să fi fost îngropate rapid chiar în grădină. Nemaivorbind că locul ales era chiar în colțul unde începea proprietatea vecină, a St. John College. Newton, cu geniul lui analitic, trebuie să-și fi dat seama că locul ăsta efectiv cerea să devină haldă de gunoi.

Închei cu o altă cercetare arheologică pe urmele unui om de știință la fel de preocupat de secretul cercetării, dar care deja conceptualiza proprietatea intelectuală. În 2002 s-a descoperit, sub laboratorul lui Edison din Menlo Park (azi în Edison, New Jersey, SUA), o pivniță – complet goală, din nefericire. Pivnița lipsește de pe planurile arhitecturale ale complexului – pînă și din cele ale companiei de asigurări imobiliare –, dar se știe din memoriile unor angajați că acolo se păstrau toate carnetele descriind experimentele și planurile de la concepție la patent. Toate astea erau esențiale, bineînțeles, nu atît pentru a documenta, de dragul artei, fluxul ideilor în mintea unui cercetător, ci mai ales în cazul unui proces de încălcare a patentului sau de stabilire a priorității. Edison s-a mutat în Menlo Park în 1876, într-o clădire (un fel de hibrid arhitectural biserică-școală) în care instalase, la etaj, ceea ce atunci era cel mai mare laborator științific privat din SUA. Aici a lucrat la diverse invenții pentru telegraf, telefon, fonograf și, în fine, pentru becul incandescent. Cu cel din urmă a avut, după demonstrațiile publice din 1880 pe străzile din Menlo Park, atîta succes încît a plecat într-o locație mai bună. Vechiul laborator, care acționase cu naivitate împotriva propriilor interese, a fost închis în 1882 și s-a ruinat rapid. În 1929, Henry Ford a început să-l mute ca să-l reconstruiască (fără pivniță) ca parte din Muzeul Inovației și, cu o ambiție pseudo-arheologică, nu numai că a cercetat ruinele laboratorului, dar a triat și mormanele de gunoi provenite de la el. Cît despre pivnița propriu-zisă – o conductă de fier oferea protecție pentru documente, ca microclimat, iar o ușă grea (judecînd după mărimea balamalelor) și încă una suplimentară ofereau protecție tout court, împotriva răutății lumii. (Iar dorința mea ar fi să pot încheia articolul astfel: într-un colț al pivniței, îngălbenite de vreme, arheologii găsiră planurile mașinii de călătorit în timp…) 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.
horoscop sanatate jpg
Horoscop luni, 18 noiembrie. O zodie are probleme de sănătate. Nativii care vor să fie răsfățați
Vești bune pentru mai multe zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicțiile complete pentru toate cele 12 zodii, pentru ziua de 18 noiembrie.