Vise de Anul Nou...

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Site-ul rusesc City reporter şi-a pierdut 66% dintre cititori în ziua în care a hotărît să publice exclusiv informaţii pozitive. Anunţul acesta a făcut ocolul site-urilor româneşti înainte de sărbători. 

S-a încercat şi la noi ceva similar, şi cam cu acelaşi efect. Nu ţine, lumea vrea să fie impresionată. Se pare că un text „bun“ – adică unul care să facă rating – nu trebuie să ofere informaţii, şi cu atît mai puţin idei, ci în primul rînd motive de emoţii, de la ură şi teamă la entuziasm. Iar cînd este vorba despre un „text de autor“, emoţiile sînt anterioare textului,

ca să spun aşa:

sau, dimpotrivă,

Şi, ce să vezi, cu rare excepţii, textul va fi declarat o „tîmpenie“ sau un lucru „deştept“, indiferent de ce scrie în el; antipatia sau simpatia sînt totul, ideile sînt moft. Drept care mulţi şi renunţă la idei, pentru a enunţa doar atitudini; de regulă negative, căci „asta vrea publicul“ – şi aşa simţesc şi ei! 

Comentariile de pe site-uri, bloguri etc. sînt şi ele pe măsură. Mă „emoţionează“ totdeauna, în 66% din cazuri mă enervează, în 33% mă entuziasmează, dar (aproape) niciodată nu mă interesează. În majoritatea cazurilor, ele sînt opera unor

profesionişti, afişîndu-şi narcisic superioritatea:

Alteori este vorba însă de adevăraţi

ai reţelelor virtuale, care nu au opinii, ci convingeri ferme: dacă le împărtăşeşti, te ridică în slăvi; dacă nu, să te ferească Dumnezeu! Mai sînt apoi

, comparativ mult mai simpatici:

– este laitmotivul lor. Mai e totdeauna ceva ce n-ai spus sau care putea fi spus şi altfel – ceea ce de multe ori este adevărat, doar că nu acele ceva-uri erau miza textului. În sfîrşit, sînt şi

Sînt cei 33% care au nevoie de emoţii pozitive, de confirmări, dar care nu sînt cu nimic mai interesanţi decît ceilalţi. 

Într-o anumită măsură, este foarte normal, dar numai într-o anumită măsură. Redusă la un trafic de emoţii, comunicarea publică ar putea fi rezumată uneori la emoticoane. Informaţiile nu mai sînt ceea ce sînt, ci ştiri negative sau pozitive. Ideile, analizele, argumentele sînt, la rîndul lor, simpatice sau antipatice, mă confirmă sau, dimpotrivă, pretind cu totul altceva – ceea ce nu e bine, pur şi simplu aşa ceva nu e posibil! Un text/comentariu „bun“ este, în consecinţă, cel care îţi confirmă părerea, nu unul care ţi-o schimbă. A apărut şi s-a dezvoltat astfel o nouă specie literară:

Este riscul cronic al blogurilor în general, cu o retorică diferită, ce ţine mai degrabă de oralitate, menită mai mult să impresioneze decît să convingă şi care se poate dispensa – şi, de cele mai multe ori, se dispensează – de analize sau argumente mai precise, de teamă să nu plictisească publicul. Există, desigur, şi riscul opus, al celor care confundă blogul cu catedra şi vor să dea lecţii cu orice preţ. De regulă însă, comunicarea devine o ciondăneală de cîrciumă, dar fără buna-dispoziţie şi francheţea discuţiilor dintre prieteni la o bere. Rezultatul nu este, în consecinţă, vreo valoare adăugată, vreo plus-idee, ci menţinerea – sau, în cel mai bun caz, modificarea – unei stări de spirit, un mesaj păstrat nu atît în cuget, cît în simţiri. 

Şi totuşi, nu e nimic rău în cugetare. Este un lucru normal şi el, la îndemînă şi, mai ales, util atît social, cît şi personal. De asemenea, este benefic, atît social, cît şi personal, să-ţi confrunţi cugetările cu cele ale altora, să încerci să convingi, dar şi să te laşi convins, să descoperi într-un final că ai avut dreptate, dar, în egală măsură, că ai greşit: să înveţi din greşeli – spune o platitudine înţeleaptă. Am avut parte recent de o astfel de lecţie.

Am trimis un articol, la care ţineam destul de mult, unei importante reviste franceze, unde mai publicasem de-a lungul timpului. Peste şase luni, mi-a venit înapoi făcut praf: nepublicabil! Şi iată de ce... Urmau cîteva pagini de tocat mărunt, precis, detaliat, argumentat; nici un „emoticon“ însă!

Nu există nimic mai folositor decît cineva care îţi

unde şi ce ai greşit. Am fost într-o asemenea stare de entuziasm, încît i-am scris editoarei să-i mulţumesc. Şi m-am apucat de treabă. 

Desigur, ar fi o dovadă de pedanterie, ba chiar pur şi simplu de prostie să ceri de la mass-media să fie

, precum o publicaţie academică. Dar într-o comunicare publică, fiecare dintre noi sîntem – sau ar trebui să fim – un astfel de

şi ar trebui să ne tratăm reciproc în consecinţă. Pentru aceasta, cei care scriu ar trebui să o facă pe înţelesul acestui public larg căruia i se adresează, iar cei care citesc ar trebui să aibă o singură calitate: să ştie să asculte. După care să reacţioneze, respectînd aceeaşi regulă a jocului. 

Visez aşadar – şi vă urez –, pentru 2015, un spaţiu public în care oamenii să se asculte între ei. După care, parafrazîndu-l pe Caragiale, să cînte... polemica!  

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013.  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
Oficial din Ministerul Energiei: O temperatură potrivită în casă este în jurul a 19-20 de grade
Economisirea resurselor, indiferent că sunt energetice sau de altă natură, este o responsabilitate a noastră, a tuturor, faţă de natură şi cred că o temperatură potrivită (în casă, n.r.) este în jurul valorii de 19-20 de grade, dar "depinde de câţiva factori".
cutit jpeg
Oameni înjunghiați în plină stradă, în Galați. Atacul recidivistului, sub ochii unor copii
Un bărbat cunoscut cu antecedente penale a provocat panică într-o localitate din județul Galați. Pe fondul unui conflict spontan, a atacat cu un cuțit doi consăteni, provocându-le răni grave.
copii batuti caldarasti (1) jpeg
Doi frați, bătuți și sechestrați de un fost pușcăriaș. Copiii erau puși cu forța la muncă
Doi frați, de 13 și 16 ani, au fost obligați de un consătean să-i muncească o zi întreagă la câmp, iar când au vrut să plece acasă, au fost sechestrați și bătuți.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.