Turist în neo-liberalism

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Cînd i-a creat pe englezi, Dumnezeu era prost dispus. A început cu bărbatul, bineînţeles, pe care l-a înzestrat ca pe toţi ceilalţi bărbaţi. Pe urmă însă, s-a lăsat pradă proastei Sale dispoziţii şi l-a hărăzit unei vieţi amare: „Să ai parte de cele mai urîte femei din lume şi să nu cunoşti bucate mai alese decît cartofii copţi; hai, treacă de la Mine, duminicile poţi să pui şi o bucată de peşte pe lîngă cartofi şi să le zici fish & chips.“ După o pauză, un zîmbet malefic – nedemn de El, trebuie să o spunem – a înflorit pe buzele Domnului: „Şi să te plouă tot timpul!“ a adăugat El.

Şi asta a fost. Lipsit de principalele bucurii umane, englezul s-a retras pe o insulă, unde să nu-i vadă nimeni umilirea de care avusese parte şi de unde să poată spune apoi că trăieşte ca-n paradis şi că, de fapt, de acolo de la el, din sătucul ăla amărît zis Greenwich, începe pămîntul. Trist şi plouat, englezul a inventat apoi beţia britanică, cea mai ingenuă şi spontană amnezie din lume, bucurie pură şi infantilă care să-l facă să uite cît ai zice fish and chips viaţa sa tristă. De unde şi vorba care a ajuns pînă în zilele noastre: să te ferească Dumnezeu de sîmbătă seara printre englezi!

La un moment dat însă, lui Dumnezeu i s-a făcut un soi de milă creştină de această creaţie oropsită a Sa: „aia nu, aia nu, trebuie să-i fie greu bietului englez“ – s-a scărpinat El în barbă. „Ce să-i dau oare ca să-l mai îmbunez?“ Şi atunci, într-o străfulgerare divină, Dumnezeu s-a hotărît să-i dea englezului Puterea.

Tare s-a mai bucurat englezul de jucăria lui Dumnezeu! Ca orice copil sărman, obişnuit de mic cu greutăţile vieţii, şi-a păzit darul cu stricteţe şi s-a decis să se bucure de el cu chibzuinţă. Mai auziseră şi alţii de putere, dar o foloseau nesăbuit, îmbrăcată în fast şi pentru prea umane plăceri. Englezul s-a făcut însă puritan şi a folosit puterea pentru plăcerea puterii, inventînd puterea pură, la care nici Dumnezeu nu se gîndise. Şi pentru că devenise ceva atît de frumos şi pur, a rezervat-o nobililor, pentru care a inventat apoi golful – joc la fel de nobil şi pur –, unde aceştia să poată discuta în linişte despre putere. Golful şi Puterea au mers astfel mînă în mînă multă vreme, făcînd să înflorească oraşele şi golf courses ale insulei britanice.

Convins că acesta este darul său de la Dumnezeu, care a inventat puterea doar pentru el, englezul a ajuns să considere că el şi doar el era îndreptăţit – ba chiar consacrat – să o aibă. Şi pentru ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea, a început să şi-o exercite în toată lumea, conferindu-i reguli stricte precum cele ale jocului de golf, cu care o confunda adesea. Aşa a apărut The R&A (The Royal and Ancient Golf Club – pentru necunoscători); cînd englezul a ajuns pe o altă insulă, mai mare, numită America, a înfiinţat acolo USGA (U.S. Golf Association – pentru necunoscători). În sfîrşit, cînd jocul s-a mondializat, englezul i-a dat şi un nume nou: neo-liberalism.  

Această „cosmogeneză“ mi s-a revelat mergînd în susul şi-n josul straturilor geo-istorice ale Edinburgh-ului. Este şi forma cea mai adecvată pe care am găsit-o pentru a-mi exprima sentimentul care mă bîntuie de fiecare dată cînd merg în Anglia. I se poate adăuga şi o „sociogeneză“, mult mai serioasă şi mai raţională, pentru care ar fi nevoie însă de o monografie istorică voluminoasă. Nu este cazul. Putem să evocăm totuşi, în treacăt, cîteva episoade ale acestei istorii.

Aici, puterea ecleziastică şi cea civilă deopotrivă au hotărît, după marea ciumă, să-i împartă pentru prima dată pe săracii milei creştine în „săracii Domnului“ – subiecţi ai viitoarei asistenţe sociale, şi „săracii Diavolului“ – consacraţi ca vagabonzi încă din 1349 (de cînd au fost şi însemnaţi cu un V de la vagrant, precum evreii mult mai tîrziu) şi strămoşi ai tuturor speciilor de marginali. Aici s-au consacrat cele două mari clase esenţiale, upper class – care exercită puterea, şi lower class – asupra căreia se exercită puterea (middle class a fost inventată doar mai tîrziu, cînd clasa de jos n-a mai fost suficientă pentru exersarea eficientă a jocurilor de putere). Aici a fost organizată cea mai feroce – şi eficientă – revoluţie paşnică din istorie: revoluţia industrială, mecanizînd gadget-ul lui Dumnezeu, puterea. De aici au plecat rebelii clasei de jos pentru a-şi cîştiga libertatea de a se juca şi ei, la fel de eficient, de-a puterea, într-o Lume Nouă. Aici, mai mult decît în orice alt loc din lume, poţi vedea la ora prînzului defilînd pe străzi costumaţii office pe un trotuar şi piercing pe alt trotuar. Aici şi-au căpătat aroganţa eficientă titlurile de nobleţe şi a fost realizat filmul If. Şi doar aici se putea naşte Margaret Thatcher.  

Toate acestea nu constituie, desigur, un argument, şi cu atît mai puţin o demonstraţie istorică. Ceea ce vreau să ilustrez este faptul că „neo-liberalismul“ nu este atît o ideologie recentă, cît o stare de spirit, o frame of mind – cum le place anglo-saxonilor să spună, care, ca atare, există de mult şi s-a hrănit cu secole de istorie. Neo-liberalismul este doar o Mărie cu altă pălărie, care şi-a schimbat eventual şi numele de fată, dar nu şi năravul. Nu neo-liberalismul s-a adaptat la piaţă, ci această predestinaţie a puterii a adaptat piaţa la propriile nevoi. Restul e birocraţie ideologică, chestiune de certificate de stare civilă a puterii.

Se poate trăi bine în neo-liberalism? O, da! Cu două condiţii: să crezi în el şi să ai grijă să nu te afli niciodată de partea cealaltă a puterii. Şi o recomandare de ultimă oră: să nu fii turist român în Albion!... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

9 copii ai unui medic ucisi in fasia gaza foto X
Familia din Gaza care a pierdut 9 copii într-un atac israelian. Bilanțul tragic din ultimele 24 de ore
Cel puțin 79 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în urma atacurilor lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza, potrivit unui comunicat emis sâmbătă de Ministerul Sănătății. Bilanțul nu include victimele din spitalele din nordul teritoriului.
un simple accident film cannes FOTO Captura video
Filmul regizorului iranian Jafar Panahi a luat marele premiu la Cannes. „Sunt în viață atât timp cât fac filme”
Lungmetrajul „It Was Just an Accident”, regizat de cineastul iranian Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a anunțat sâmbătă seară juriul competiției de pe Croazetă, relatează site-ul oficial al evenimentului.
watermelon 551235 1280 jpg
Cu ce trebuie să stropești lubenițele din curte, ca să iasă gustoase și dulci? Trucurile vechi ale strămoșilor
Cultivarea lubenițelor (sau pepenilor verzi) în grădină este o adevărată bucurie pentru gospodarii pasionați, mai ales când rezultatul este un fruct zemos, parfumat și cu gust autentic, de vară românească.
andrei ratiu facebook rayo jpg
atac ucraina foto x jpg
A doua noapte de atacuri masive: În Kiev, cel puțin trei persoane au murit. Dronele ucrainene au forțat închiderea aeroporturilor din Moscova
Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian de amploare în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 mai 2025, soldat cu cel puțin trei morți în regiunea Kiev, în timp ce drone ucrainene au provocat închiderea temporară a aeroporturilor din Moscova.
Joe Biden shutterstock 2551316423 jpg
Joe Biden a apărut pentru prima dată în public după ce a fost diagnosticat cu cancer
Fostul președinte al SUA, Joe Biden, a participat vineri la ceremonia de absolvire a liceului de către nepotul său, aceasta fiind prima sa apariție publică de când a fost diagnosticat cu cancer la prostată.
graovac cfr cluj webp
riduri jpg
Aşa foloseşti corect retinolul pentru a reduce ridurile şi acneea!
Derivat al vitaminei A, retinolul este un ingredient inclus în multe produse cosmetice şi tratamente pentru boli de piele precum acneea.
Djokovici Facebook jpg