Turist în neo-liberalism

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Cînd i-a creat pe englezi, Dumnezeu era prost dispus. A început cu bărbatul, bineînţeles, pe care l-a înzestrat ca pe toţi ceilalţi bărbaţi. Pe urmă însă, s-a lăsat pradă proastei Sale dispoziţii şi l-a hărăzit unei vieţi amare: „Să ai parte de cele mai urîte femei din lume şi să nu cunoşti bucate mai alese decît cartofii copţi; hai, treacă de la Mine, duminicile poţi să pui şi o bucată de peşte pe lîngă cartofi şi să le zici fish & chips.“ După o pauză, un zîmbet malefic – nedemn de El, trebuie să o spunem – a înflorit pe buzele Domnului: „Şi să te plouă tot timpul!“ a adăugat El.

Şi asta a fost. Lipsit de principalele bucurii umane, englezul s-a retras pe o insulă, unde să nu-i vadă nimeni umilirea de care avusese parte şi de unde să poată spune apoi că trăieşte ca-n paradis şi că, de fapt, de acolo de la el, din sătucul ăla amărît zis Greenwich, începe pămîntul. Trist şi plouat, englezul a inventat apoi beţia britanică, cea mai ingenuă şi spontană amnezie din lume, bucurie pură şi infantilă care să-l facă să uite cît ai zice fish and chips viaţa sa tristă. De unde şi vorba care a ajuns pînă în zilele noastre: să te ferească Dumnezeu de sîmbătă seara printre englezi!

La un moment dat însă, lui Dumnezeu i s-a făcut un soi de milă creştină de această creaţie oropsită a Sa: „aia nu, aia nu, trebuie să-i fie greu bietului englez“ – s-a scărpinat El în barbă. „Ce să-i dau oare ca să-l mai îmbunez?“ Şi atunci, într-o străfulgerare divină, Dumnezeu s-a hotărît să-i dea englezului Puterea.

Tare s-a mai bucurat englezul de jucăria lui Dumnezeu! Ca orice copil sărman, obişnuit de mic cu greutăţile vieţii, şi-a păzit darul cu stricteţe şi s-a decis să se bucure de el cu chibzuinţă. Mai auziseră şi alţii de putere, dar o foloseau nesăbuit, îmbrăcată în fast şi pentru prea umane plăceri. Englezul s-a făcut însă puritan şi a folosit puterea pentru plăcerea puterii, inventînd puterea pură, la care nici Dumnezeu nu se gîndise. Şi pentru că devenise ceva atît de frumos şi pur, a rezervat-o nobililor, pentru care a inventat apoi golful – joc la fel de nobil şi pur –, unde aceştia să poată discuta în linişte despre putere. Golful şi Puterea au mers astfel mînă în mînă multă vreme, făcînd să înflorească oraşele şi golf courses ale insulei britanice.

Convins că acesta este darul său de la Dumnezeu, care a inventat puterea doar pentru el, englezul a ajuns să considere că el şi doar el era îndreptăţit – ba chiar consacrat – să o aibă. Şi pentru ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea, a început să şi-o exercite în toată lumea, conferindu-i reguli stricte precum cele ale jocului de golf, cu care o confunda adesea. Aşa a apărut The R&A (The Royal and Ancient Golf Club – pentru necunoscători); cînd englezul a ajuns pe o altă insulă, mai mare, numită America, a înfiinţat acolo USGA (U.S. Golf Association – pentru necunoscători). În sfîrşit, cînd jocul s-a mondializat, englezul i-a dat şi un nume nou: neo-liberalism.  

Această „cosmogeneză“ mi s-a revelat mergînd în susul şi-n josul straturilor geo-istorice ale Edinburgh-ului. Este şi forma cea mai adecvată pe care am găsit-o pentru a-mi exprima sentimentul care mă bîntuie de fiecare dată cînd merg în Anglia. I se poate adăuga şi o „sociogeneză“, mult mai serioasă şi mai raţională, pentru care ar fi nevoie însă de o monografie istorică voluminoasă. Nu este cazul. Putem să evocăm totuşi, în treacăt, cîteva episoade ale acestei istorii.

Aici, puterea ecleziastică şi cea civilă deopotrivă au hotărît, după marea ciumă, să-i împartă pentru prima dată pe săracii milei creştine în „săracii Domnului“ – subiecţi ai viitoarei asistenţe sociale, şi „săracii Diavolului“ – consacraţi ca vagabonzi încă din 1349 (de cînd au fost şi însemnaţi cu un V de la vagrant, precum evreii mult mai tîrziu) şi strămoşi ai tuturor speciilor de marginali. Aici s-au consacrat cele două mari clase esenţiale, upper class – care exercită puterea, şi lower class – asupra căreia se exercită puterea (middle class a fost inventată doar mai tîrziu, cînd clasa de jos n-a mai fost suficientă pentru exersarea eficientă a jocurilor de putere). Aici a fost organizată cea mai feroce – şi eficientă – revoluţie paşnică din istorie: revoluţia industrială, mecanizînd gadget-ul lui Dumnezeu, puterea. De aici au plecat rebelii clasei de jos pentru a-şi cîştiga libertatea de a se juca şi ei, la fel de eficient, de-a puterea, într-o Lume Nouă. Aici, mai mult decît în orice alt loc din lume, poţi vedea la ora prînzului defilînd pe străzi costumaţii office pe un trotuar şi piercing pe alt trotuar. Aici şi-au căpătat aroganţa eficientă titlurile de nobleţe şi a fost realizat filmul If. Şi doar aici se putea naşte Margaret Thatcher.  

Toate acestea nu constituie, desigur, un argument, şi cu atît mai puţin o demonstraţie istorică. Ceea ce vreau să ilustrez este faptul că „neo-liberalismul“ nu este atît o ideologie recentă, cît o stare de spirit, o frame of mind – cum le place anglo-saxonilor să spună, care, ca atare, există de mult şi s-a hrănit cu secole de istorie. Neo-liberalismul este doar o Mărie cu altă pălărie, care şi-a schimbat eventual şi numele de fată, dar nu şi năravul. Nu neo-liberalismul s-a adaptat la piaţă, ci această predestinaţie a puterii a adaptat piaţa la propriile nevoi. Restul e birocraţie ideologică, chestiune de certificate de stare civilă a puterii.

Se poate trăi bine în neo-liberalism? O, da! Cu două condiţii: să crezi în el şi să ai grijă să nu te afli niciodată de partea cealaltă a puterii. Şi o recomandare de ultimă oră: să nu fii turist român în Albion!... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.