Trumpişti şi clintonieni

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Cum poate fi Bucureştiul capitală europeană a culturii? jpeg

Huffington Post a avut ideea genial-amuzantă de a colecta de pe Twitter aproximativ opt milioane de bios-uri ale cetățenilor americani, fani Trump sau Clinton, și să se uite la ce le pot spune aceste mici autoprezentări de 160 de caractere despre „profilul“ celor două electorate. Oamenii sînt serioși și nu pretind că aceasta ar fi o cercetare științifică, semnificativă statistic etc. Nu, dar tot spune ceva. Pur și simplu introduci un cuvînt, ce-ți trece prin cap, și vezi cît de frecvent apare în bios-urile trumpiștilor și ale clintonienilor.

Mă amuz și tastez cîteva înjurături: wow, trumpiștii sînt fuckin’ good, depășindu-i pe clintonieni cu 110% (adică, ne explică realizatorii site-ului, Trump followers are 110% more likely to use swearing in their Twitter bios than Clinton followers). Las joaca și încep să-mi aleg mai cu grijă cuvintele. Ia să vedem, cum apare lumea în bios-urile celor două tabere? Europa? Plus 34% de partea lui Clinton. Asia? Clinton +62%. Africa? Clinton +26%. Dar America? Avantaj Trump cu +81%. Adaug rapid „globalizare“: după cum bănuiam, termenul apare cu un avantaj de 149% la clintonieni. Adaug „peace corps“: +417% pentru clintonieni. Deși nu mai e nevoie, tapez „noi“: avantaj trumpiști cu 34%. După care introduc „străini“: avantaj net clintonieni, cu +78%. Toate astea spun deja ceva: Vă arde de filantropie și pe noi ne-ați lăsat de căruță. Ia mai lăsați-ne cu africanii, asiaticii, ba chiar și cu europenii voștri, treaba noastră sînt Statele Unite – sugerează trumpiștii. Am o presimțire și introduc, la rînd, doi termeni mai de suflet: 1) „mîndrie“: avantaj trumpiști cu 31%; 2) „compasiune“: avantaj clintonieni cu 76%. Cam același mesaj: treaba mea este să pot fi eu mîndru de mine în țara mea, nu să le plîng de milă altora de te miri unde! – par a sugera trumpiștii.

Să o luăm însă mai sistematic. Cam care să fie oare valorile centrale, referințele morale și politice ale celor două tabere? Iată rezultatele: (tabel sus)

God, Country & Family – plus my freedom, pe de o parte; de partea cealaltă, egalitate, solidaritate, dreptate pentru toată lumea etc.

Dar care să fie îndeletnicirile și preocupările unora și altora? Iată: (tabel jos)

1 jpg jpeg

Cei de la Huffington Post ne oferă și o posibilă explicație a acestor date aproximative: aceea a lui George Lakoff, pentru care „opțiunile politice ale oamenilor decurg din modul în care aceștia își imaginează familia“. Atenție, nu este vorba despre familiile de apartenență ale cetățenilor, ci despre tipul ideal de familie pe care și-l imaginează, eventual inconștient, și în care s-ar simți bine, în siguranță; acea matrice relațională arhaică în care siguranța căminului este împărțită cu mama și/sau tata. Din acest punct de vedere, Lakoff distinge două pattern-uri de referință: „strict father“ și „nurturant parent“. În primul caz, „tatăl“ este imaginat ca autoritatea legitimă. E imaginea unei lumi a respectului pentru ierarhii, în care „cei care au dominat în mod tradițional trebuie să domine în continuare: Dumnezeu este deasupra omului, omul este deasupra naturii, cei bogați sînt deasupra celor săraci, Occidentul este deasupra celorlalte culturi, creștinii deasupra necreștinilor. Și America deasupra celorlalte țări“. În celălalt caz, nurturant parent (să-i spunem „mama“) este protecția îndreptățită: „ierarhiile și regulile sînt mai laxe și mai îngăduitoare, iar disciplina este mult mai puțin valorizată decît compasiunea și respectul“. Ierarhie versus empatie…

În acești termeni, reproșul trumpiștilor este simplu: Femeie (la propriu și la figurat), umbli creanga prin vecini și ți-ai uitat de casă și copii. Tată, bagă-i mințile în cap! E și ceva machism aici? Evident: „egalitate de gen“, de pildă, apare la trumpiști cu -613%, în timp ce „curvă“ are un avans de +34%… Nu e vorba (doar) de educație -
și/sau venituri aici, ci de teribilul sentiment de insecuritate, de „abandon“, am putea spune, în limbajul familialo-psiho-metaforic de mai sus. Iar acesta este, evident, mai frecvent printre cei cu studii și/sau venituri mai reduse, dar s-a răspîndit și în alte straturi ale societății, inclusiv într-o parte a sacrosanctei middle class americane: Tată, întoarce-te! Frica păzește bostănăria și insecuritatea face jocurile electorale. Visăm atunci la „familia“ care ne-ar putea proteja de fricile „lumii“. Dar visăm cultural și istoric, nu doar individual și psihologic. Și visăm într-un context anume: uneori ne e dor de mama, alteori ne-am dori să se întoarcă tata, depinde cine credem că ne poate scăpa mai bine, în contextul dat, de griji și îngrijorare.

Contextul românesc nu este cel american. Modelul nu se aplică deci, ca atare, și la noi, dar ne poate da de gîndit. Vă las așadar să speculați cine a fost „tatăl“ și cine „mama“ în alegerile noastre. Nu de alta, dar am, așa, o impresie că e o mare confuzie de roluri și multe adultere în „familia“ noastră politică… 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, București, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Când se văruiesc, de fapt, gardurile înainte de Paște? Mulți români nu știu perioada exactă
Văruitul gardurilor înainte de Paște e una dintre tradițiile faine și vechi din satele românești – și, da, e legată de curățenia de primăvară și de pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii.
Cizme Piedone Captura FB png
Cât costă încălțămintea cu talpă verde pe care Cristian Popescu Piedone o poartă la controale. Nu sunt pentru orice buzunar
Nu trece săptămâna fără ca acțiunile de control ale inspectorilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conduși de Cristian Popescu Piedone, să facă valuri.
12943863 jpg
Israelul controlează 50% din Gaza. Mărturii ale soldaților israelieni despre teritoriile-tampon: „O zonă a morții”
Israelul și-a extins dramatic prezența în Fâșia Gaza de la reluarea războiului împotriva Hamas luna trecută. Acum controlează mai mult de 50% din teritoriul enclavei și îi împinge pe palestinieni în porțiuni de teritoriu care se îngustează din ce în ce mai mult.
Robotul kawasaki png
Cum arată vehiculul viitorului: un robot cu patru picioare, alimentat cu hidrogen, care poate fi călărit. Când va fi disponibil
Kawasaki Heavy Industries a dezvăluit cea mai recentă inovație a sa: un robot cu patru picioare, alimentat cu hidrogen, care poate fi călărit, numit „Corelo”.
accident la locul de muncă în Botoșani foto isu botosani jpg
Un bărbat din Botoșani și-a pierdut viața în timp ce manevra un utilaj greu
Un accident grav s-a produs în localitatea Viișoara Mică, județul Botoșani, unde un bărbat și-a pierdut viața în timp ce opera un utilaj greu.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
UE vrea să prioritizeze negocierile cu SUA pentru eliminarea tarifelor impuse de Trump
Miniștrii Uniunii Europene au convenit, în linii mari, luni, că blocul ar trebui să acorde prioritate negocierilor pentru eliminarea tarifelor impuse de președintele Donald Trump, în locul represaliilor.
csm galati asc corona brasov hochei 38 jpeg
Canadianul care a făcut-o mare pe Corona pleacă de la Brașov după cinci ani
Corona Brașov schimbă foaia la secția de hochei.
ofiteri de poliitie ICE  Foto ICE png
Americanii înființează la București un birou al US Immigration and Customs Enforcement
Statele Unite pregătesc înființarea unui birou la București al diviziei de investigații din cadrul Serviciului pentru Imigrări și Vamă (ICE), parte a Departamentului de Securitate Internă al SUA.
urgente stomatologice non stop jpg
7 probleme care pot compromite succesul unui implant dentar și urgențe stomatologice asociate
Implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai eficiente și durabile soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, însă succesul unei astfel de intervenții nu este garantat în mod automat.