Societatea reală

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

„Vă admir şi vă invidiez detaşarea“ – comenta doamna Roxana Dascălu „alegerea“ mea din pilula scrisă înaintea primului tur, precizînd apoi că „mie una însă, nu îmi este la îndemînă această alegere“. Vă mulţumesc pentru admiraţia ironică la adresa detaşării mele alegro con hai-hui şi vă admir şi invidiez la rîndul meu pentru ingenuitatea de a crede că aşa ceva ar fi posibil în aceste vremuri. Singura „detaşare“ ar putea fi una religioasă, sub specie aeternitatis; or, nu poate fi cazul meu, sînt sociolog, nu preot! Lipsa de încrîncenare nu înseamnă detaşare...

Mai degrabă ar putea fi vorba, dacă vreţi, de distanţare, nu de detaşare, un anumit soi de distanţare însă, care să-ţi permită să vezi mai bine, dincolo de luminile de discotecă ale scenei publice, care să te ajute măcar să întrevezi pădurea societăţii dincolo de copacii mass-media. La aceasta se referea „alegerea“ mea (care nu este una conjuncturală): perspectiva a ceea ce colegul meu Alfred Bulai numeşte, polemic, societatea reală. Căci, din păcate, aceasta aproape că nu se mai vede – şi nu prea mai interesează pe nimeni – în ceţurile de basm grotesc în care ne complacem cu toţii: „realitatea“ a devenit fantasmă.

Personajele în jurul cărora s-a învîrtit întreaga suflare românească în ultimele săptămîni sînt şi ele „de basm“, repartizate, după caz, în rolul lui Făt-Frumos (eventual Prîslea cel Voinic...), respectiv cel al Zmeului. Diabolizarea sau angelizarea, oricare ar fi obiectul lor electiv, nu sînt însă decît exerciţii fantasmatice, iar somnul realităţii naşte doar zmei de mucava şi feţi-frumoşi de hîrtie.

S-a vorbit mult despre nevoia românilor – sub-specia „prostime“ – de un tătuc salvator al naţiei, cu trimitere directă la comunism şi la cei vinovaţi de nostalgie. Nu e chiar aşa. Povestea e mai veche şi a fost inaugurată de nimeni altul decît Eminescu: se cheamă mitul voievodal. Cu toţii ne întrebăm de atunci, continuu, unde eşti tu, Ţepeş Doamne? Şi Ţepeş nu mai vine... S-a încercat repartizarea DNA-ului în acest rol, dar nu a fost prea convingător. Ne încăpăţînăm deci în continuare să credem în basme sau să construim propriile poveşti mesianice în jurul cărora ne strîngem, pe înserat, la gura presei; realitatea ne încurcă, nu ştim cum şi de unde să o apucăm...

Se vorbeşte mult despre societatea civilă, activism şi activişti, ca variantă mai civilizată şi democratică a eroului salvator. În ciuda fragilităţii sale, aceasta chiar a început să existe. Doar că se împarte în activişti care vor să activeze şi activişti care vor să realizeze, ultimii – angajaţi în „societatea reală“, ceilalţi – în propria lor poveste de succes. Activiştii activismului văd mai degrabă idei, precum intelectualii lui Camil Petrescu, şi le povestesc între ei, se minunează cît sînt de vizionari şi se supără pe realitate că nu este la înălţimea conceptelor şi preceptelor. Unii merg mai departe şi se cred ei înşişi Făt-Frumos (sau Regele Soare, după rang şi posibilităţi): societatea civilă c’est moi! Sau Adevărul, Dreptatea, Binele, mă rog, o Idee care să le legitimeze propria valoare. Activiştii care vor să realizeze sînt mai modeşti, se ocupă de iniţiative mici şi mijlocii şi rămîn aproape anonimi; realitatea este mai complicată...

La fiecare campanie de alegeri s-a vorbit – şi se vorbeşte şi acum, bineînţeles – despre cele două Românii, cea „roşie“, care acoperă uniform regiunile înapoiate ale Moldovei şi Munteniei, şi cea albastră sau de alte culori luminoase, care se suprapune peste civilizata Transilvanie. Nu e chiar aşa. „În fapt, votul în ţară a mers pe cel puţin şase modele clar structurate. Ideea că harta votului reproduce doar sau în principal activismul echipelor de campanie şi volutele discursului electoral nu se susţine. În plus, modelul celor «şase Românii electorale» permite depăşirea clişeului «diaspora românească nu are corespondent în ţară în materie de vot»“, adică ar fi „altă lume“ – arată colegul Dumitru Sandu. De unde ştie? Pur şi simplu s-a uitat pe datele existente, cu o anumită „distanţare“ însă, care i-a permis să vadă ce era de văzut, şi nu ce şi-ar fi dorit să vadă. Realitatea nu este chiar atît de departe de noi şi de greu accesibilă...

S-a vorbit mult la aceste alegeri – mai exact, unii au vorbit mult – despre un posibil sfîrşit al lumii, i s-a cerut lui Ponta să aibă milă de naţie etc. Doamna Roxana Dascălu îşi încheie şi ea comentariul astfel: „Acum sîntem iar la răscruce – dacă iese Ponta, plec eu acolo, hai-hui, la vîrsta mea «fragedă». Dacă iese Iohannis, poate mai există o speranţă să rămînem amîndoi la vatră, şi poate să construim alt hai-hui, cu care să străbatem apele vieţii, pînă la marea cea mare... mie una îmi e greu să plec hai-hui, dar o voi face, nu am de ales.“

Nu am de ales... Doar în basme nu mai e nimic de ales după lupta finală dintre Făt-Frumos şi Zmeu. În realitate, există – trebuie să existe! – totdeauna şi alte alegeri, oricît ar fi ele de neplăcute. Nu este „detaşare“ sau împăcare cu soarta, defetism mioritic şi toate cele, ci dimpotrivă, aş zice, un crunt optimism convins că trebuie să ne plasăm alegerile în „societatea reală“ şi să le ducem la capăt, oricît de puţin atractivă ar putea fi uneori această opţiune. „Alegerea“ mea, dacă mi se permite să-mi dau şi eu cu părerea, rămîne deci aceasta: înapoi la societatea reală!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Volodimir Mandziuk foto facebook png
Un boxer ucrainean celebru a murit pe front. „Luptător în ring, războinic neînfricat pe câmpul de luptă”
Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front.
shutterstock 1697546407 jpg
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
Europa își atenționează cetățenii că trebuie să fie pregătiți pentru un război. Multe țări percep o amenințare crescândă a unui conflict la ușa lor și oferă îndrumări - ghiduri de supraviețuire cum să facă stocuri, evacuări în masă - dar cât de dispuși sunt cetățenii să le ia în serios? scrie CNN.
Reghecampf
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Tăierea pensiilor magistraților, între temă de campanie și obiectiv din PNRR| ANALIZA
Inițiativa coaliției de a modifica legea pensiilor magistraților stârnește dezbateri în spațiul public. Până acum, încercările anterioare au dat greș, însă măsurile în domeniu sunt necesare pentru îndeplinirea unui jalon de 230 de milioane de euro din PNRR.
orz verde jpg
Orzul verde poate preveni boli grave. Cum se consumă
Adevărată „mină” nutriţională, orzul verde poate oferi protecţie împotriva unor boli, în timp ce completează necesarul de vitamine, minerale şi alţi compuşi valoroşi. Este un tonic pentru organism şi poate fi un aliat al unui stil de viaţă sănătos.
cristiano ronaldo getty webp
12958203 jpg
Cum a reușit gurul finanțelor din administrația Trump să pună capăt haosului și să salveze lumea de prăbușire economică
Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a intervenit salvator pentru evita o potențială catastrofă economică, în condițiile în care Donald Trump nu părea să dea înapoi în mijlocul susținerii aproape unanime din partea loialiștilor MAGA radicali, relatează Daily Mail.
maini intelegere
Crește încrederea investitorilor în România: Ce afaceri s-au parafat în primul trimestru și cine le-a cumpărat
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 57 de tranzacții în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 968 milioane euro, potrivit unei analize de piață.
Payet