Sărbători...

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Cum mai e cu sărbătorile la români?... 

Paştile şi Crăciunul au început să-mi cadă greu din cauza acestei întrebări pe care presa o pune cu o consecvenţă demnă de o cauză mai nobilă. E firească, într-un fel, dar cînd se repetă identic, în fiecare an, cam ce noutăţi ai putea să mai spui? Că doar nu apare în fiecare an ceva nou în sărbătorile noastre strămoşeşti! Pe de altă parte, modul în care este pusă întrebarea sugerează (ca în atîtea alte cazuri) genul de răspuns aşteptat: s-a ales praful de sărbătorile noastre, românii nu-şi mai ţin frumoasele lor sărbători, unde sînt sărbătorile d-altădată?! Şi dacă nu verşi măcar o lacrimă pe altarul sărbătorilor defuncte, îl apucă pe jurnalist plînsul că a ratat interviul! (Ştiu, iar o să-mi iasă vorbe că am eu ce am cu jurnaliştii. Zău că am tot respectul pentru cei care îşi fac meseria! Pentru cei care nu, nu...) Mai există, apoi, modelul folclorist, un fel de

că vag autoexotic: ştiaţi că, pe vremuri, românii făceau aşa şi pe dincolo, de la Florii şi pînă la Rusalii? Şi asta iarăşi, în fiecare an, la fel. E minunat şi e util, dar parcă se cam repetă, nu credeţi? 

Să încercăm să lămurim, deci, puţin lucrurile. 

Există minunate colecţii despre „Sărbătorile la români“ şi/sau despre „Credinţe şi superstiţii“, există calendare comentate ale sărbătorilor ţărăneşti, există monografii despre fiecare dintre ele. Toate acestea fac parte din patrimoniul nostru cultural. Este, deci, firesc să le păstrăm memoria. Unii ţin, însă, morţiş să le păstreze în viaţă, ca atare. Pe de altă parte, alţii, mai cîrcotaşi, insinuează că, de leneşi ce sînt, românii aveau mai multe sărbători decît zile lucrătoare. Nu este tocmai aşa, dar nici foarte departe de adevăr. Cum e, deci, cu sărbătorile la români? 

Păi, cum să fie, ca peste tot! Sărbătorile sînt, de fapt, timpul sacru al unor ritualuri menite să păstreze

lumii şi să susţină

oamenilor. Ele sînt practicate întrucît – şi în măsura în care – oamenii respectivi

în această rînduială şi se roagă pentru acest rost. Sărbătorile ţin, astfel, mai mult de

decît de

. Căci toţi cei care participă la ele au convingerea profundă că aşa este rînduit de cînd lumea, că sărbătorile (adică ritualurile respective) le vor face viaţa mai uşoară, dar şi invers, că nerespectarea lor va atrage nenorociri. Sărbătorile, multe la număr, sînt păstrate deci cu sfinţenie din respect şi din teamă, nu din lene sau simplă plăcere. Şi nici de dragul „păstrării tradiţiilor“! Pe scurt, sărbătorile ţin de ontologie, nu de

. Faptul că sînt

, adesea, şi de petrecere este cu totul altceva: bucuria face parte şi ea din ritual. 

Ce se mai întîmplă

cu aceste sărbători? 

Ce să se întîmple, se întîmplă ce s-a petrecut peste tot în Europa cu sărbătorile societăţilor ţărăneşti. Au dispărut încet-încet, pe măsură ce credinţele într-o rînduială dată şi eternă au slăbit, iar modul de viaţă al oamenilor s-a „modernizat“. Timpul sacru al sărbătorilor a devenit şi el unul festiv – ceea ce este cu totul altă treabă. 

Să luăm un exemplu la întîmplare: înstruţatul (sau împănatul/ferecatul) boilor, ritual arhaic practicat în preajma Rusaliilor. Ritual de fertilitate, ca atîtea altele, vital şi el pentru soarta recoltelor de peste an. Vital atîta vreme cît oamenii cred cu tărie în invocarea rituală a fertilităţii şi depind de ea; dar devenit inutil, pe măsură ce

au fost înlocuite de

. Ce să mai înstruţezi acum, tractorul? Şi de unde boi, cînd n-a mai rămas nici unul în sat? 

Şi uite-aşa s-au născut tradiţiile! Amintirea şi bucuria acestei sărbători i-au făcut pe unii să o repună în scenă, „ca altădată“, dar fără credinţa şi mizele de odinioară. Într-un sat din Bistriţa-Năsăud, de pildă, localnicii sărbătoresc cu fast, în fiecare an, înstruţatul boilor, deşi nu mai au nici un bou în comună şi sînt nevoiţi să închirieze dintr-un sat vecin. Îi hrănesc cum se cuvine şi îi „primenesc“, îi „împănează“, aranjează gospodăria de unde va porni cortegiul, cele patru „druşte“ pregătesc cununile de spice şi de flori ale boilor, pe uliţă intervin şi „ghiduşii“ cu tălăngi, mă rog, toate elementele ritualului sînt acolo. În plus, „maşinile sînt oprite pentru a plăti vama“ – precizează Ema Mihalachi în prezentarea pe care o face pe blogul său acestui obicei. Ei, asta cu maşina cred că e ceva mai recentă... 

Care e morala fabulei? 

– ca să spun aşa. Ca şi multe alte sărbători, nici înstruţatul boilor nu-şi mai are eficienţa sa rituală, nimeni nu mai crede în ea. Din fericire pentru noi, orăşenii, căci dacă agricultura actuală s-ar baza în continuare pe paparude şi alţi caloieni, în loc de irigaţii sau aspersoare, noi am fi primii supăraţi, căci am risca să murim de foame! Ceea ce nu i-a împiedicat însă pe oamenii din satul de mai sus să se „joace“ de-a înstruţatul boilor. Şi să o facă exact ca la carte! E frumos? Este! Dar este o „joacă“, un spectacol, o festivitate la care vin şi turişti din alte părţi, la care există un

; nu mai este „sărbătoarea de altădată“. 

Zău, nu e nimic de jelit în povestea asta!...  

Dilema veche

Fascinaţia diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog,

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alegeri, votul pe județe. Foto RoAEP
Elena Lasconi, preferată de românii din București și din orașele mari. Cum s-a votat pe județe la alegerile prezidențiale
Votul pe județe la alegerile prezidențiale din 2024 arată diferențele semnificative în privința opțiunilor românilor pentru primul tur. Elena Lasconi a câștigat Capitala și județele cu orașe mari, în timp ce în majoritatea județelor, alegătorii au ales între Marcel Ciolacu și Călin Georgescu.
Lansare ZYN România1 jpg
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv adulților care altfel ar continua să fumeze, pliculețele cu nicotină ZYN.
Coreea de Nord fabrica FOTO @StratcomCentre / X
Coreea de Nord extinde fabrica de rachete utilizate de Rusia. Munițiile care pot evita apărarea antirachetă
Coreea de Nord extinde o fabrică-cheie de producție a armamentului care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune folosită de Rusia în Ucraina, conform concluziilor unor cercetători de la un think tank din SUA, bazate pe imagini din satelit.
adevarul ro  Cum să gestionezi eficient anulările și modificările zborurilor imag principala jpg
Cum să gestionezi eficient anulările și modificările zborurilor?
Avionul este considerat un mijloc de transport extraordinar. Cu siguranță, preferi să mergi cu acesta într-un city break spontan sau o vacanță prelungită într-o destinație de vis. Cu toate avantajele transportului cu avionul, planurile de călătorie pot fi perturbate de....
fobii
Adevărul despre fobiile alimentare. Vedete cărora le e frică de mâncare
Fobia alimentară, cunoscută și sub numele de „cibofobie”, este o teamă sau o anxietate intensă declanșată de anumite alimente. Specialiştii spun că aceasta poate fi declanşată de „vederea, mirosul sau chiar doar gândul la mâncare”.
dacia duster 3 jpeg
Dacia a rechemat modelul Duster 3 în fabrică. Anunţul a fost publicat în sistemul european de alertă. Seriile vizate
Sistemul de alerte al Uniunii Europene a publicat avertizarea legată de rechemarea modelului Dacia Duster 3 de pe piaţă, după ce s-a constatat un defect de fabricaţie, care creşte riscul de accidente.
siderurgie
Cel mai mare producător german de oțel concediază 40% dintre angajați
Cel mai mare producător german de oțel a anunțat că vrea să renunțe la 40% din cei 27.000 de angajați până în 2030 și să închidă o unitate de procesare în încercarea de a diminua pierderile.
punctul de pensie jpg
Casa de Pensii a făcut anunțul! 920.000 de pensionari vor avea parte de o nouă creștere de 520 de lei pe lună, la pensie
Aproape un milion de români se pot bucura de 520 de lei în plus la pensie, în fiecare lună. Autoritățile au explicat cine sunt pensionarii care primesc acest beneficiu financiar, cât și ce urmează să se întâmple cu acesta de anul viitor, din luna ianuarie.
55bfd353 3536 4f24 97d1 719555bb9f9b jpg
Vizita la dentist ar putea dezvălui boli autoimune. Ce spune medicul stomatolog
Semnele bolilor autoimune în cavitatea orală. Dr. Sorina Stroe explică rolul dentistului în diagnosticare.