Revolta morală

Publicat în Dilema Veche nr. 563 din 27 noiembrie - 3 decembrie 2014
Charlie est ailleurs jpeg

Tot ce s-a putut spune mai plauzibil despre recentele alegeri şi răsturnarea de situaţie demnă de Guinness Book este că a fost un „vot emoţional“. Emoţional negativ, împotriva sistemului, sau unul pozitiv? Singurul răspuns plauzibil este: da. Nu avansăm prea mult. Dar probabil că ne lipsesc şi instrumentele de analiză, în primul rînd limbajul care să capteze coerent şi comprehensibil o realitate care a luat-o deja de ceva vreme înaintea discursului. Improvizez, aşadar, şi inventez un „concept“ ad-hoc:

În ştiinţele sociale există un concept care se cheamă „economie morală“. Prefigurată de Chayanov în Rusia anilor 1920, studiată de Thomson la masele britanice din secolul al XVIII-lea şi consacrată de James Scott, analizînd revoltele din sud-estul Asiei, „economia morală“ se referă, iniţial, la o aşa-numită etică a subzistenţei, proprie ţărănimii de pretutindeni. Redusă la esenţial, aceasta instituie ca normă şi valoare împărtăşită un tip de relaţii sociale care să împiedice maximizarea profitului individual. Motivul este simplu: doar aşa se poate păstra echilibrul precar al acestor economii de subzistenţă. Mijlocul este şi el pe măsură: încurajarea cooperării şi limitarea competiţiei. Scott are şi o imagine plastică pentru această stare de spirit: un grup de oameni care stau în apă pînă la gît, orice tulburare a apelor riscînd să-i înece.  Oricine face valuri – un parvenit intern, statul, piaţa – va provoca deci revolta. Nu sărăcia propriu-zisă, nu o nedreptate sau alta îi mînă pe ţărani în luptă, ci încălcarea acestui prag moral pe care şi l-au construit pentru a se adapta şi pe care este

Mutatis mutandis, ne-am putea întreba, astfel, ce i-a mînat în luptă pe românii care au produs această răsturnare istorică de situaţie? Răspunsul scurt ar fi i-moralitatea. Un răspuns ceva mai elaborat ar suna cam aşa: masele se pot mobiliza spontan atunci cînd resimt o ameninţare iminentă a capitalului lor moral şi pentru a reface pactul minim garantat de reciprocitate. Precizări: a) prin capital moral înţeleg aici recunoaşterea socială a valorii, percepută ca inalienabilă, a persoanei; b) pactul minim garantat de reciprocitate se referă la limita sub care percepţia apartenenţei devine sentiment de excludere. Puteţi să rezumaţi totul, dacă vreţi, la demnitate: îmi refuzi acel minim de respect fără de care încetez să mă mai simt eu însumi, mă simt exclus şi mă revolt pentru a-mi reface o apartenenţă cu rost. Punct. 

Din această perspectivă, Puterea nu doar că a făcut „valuri“, dar a aruncat cu bolovani în baltă, privind de pe mal cum oamenilor le intră apa în gură. Răspunsul a fost

adică, dincolo de lozincă, o încurajare a cooperării şi o limitare, fie şi momentană, a concurenţei. De aceea au fost cu toţii acolo, diasporă şi ţărani, hipsteri şi golani: mase, nu clase. A întreba cine a cîştigat alegerile este astfel greşit: nu o categorie socială sau alta s-a revoltat, ci revolta a născut revoltaţi. De asemenea, nu „virtualul“ a adus victoria, ci doar a transmis în timp real această contagiune a revoltei: vorba colegului Bogdan Iancu, nu seringa te face bine, ci ceea ce pui în ea. Iar în „seringa“ online s-a pus vaccinul speranţei disperate. 

Dar nu totul a fost „revoltă morală“. Mai multe curente, profunde, dar prea puţin vizibile mediatic şi politic, par a se fi împreunat pentru a ieşi la suprafaţă în acest „izbuc“ surprinzător. Apele subterane ale mişcărilor locale de tip occupy, bagatelizate de mulţi ca hipstereală şi carnaval pestriţ fără noimă şi scop, au continuat să curgă şi să se umfle nebăgate în seamă. Mai la suprafaţă, a avut loc o maturizare a simţului civic, tot mai organizat şi coerent, mai ales în unele oraşe mari, în speţă Clujul (chiar şi PSD-ul arată altfel în Cluj...). 

Cel puţin la fel de importantă este însă schimbarea societală a „ruralului“. Acest bazin electoral tradiţional al PSD-ului s-a împrospătat demografic şi s-a transfigurat social, o bună parte a diasporei fiind rudele apropiate ale alegătorilor de la ţară. Remitenţele sociale, prin care se transferă nu doar bani, ci şi cunoştinţe şi valori, s-au făcut în sfîrşit simţite din plin. PSD, pur şi simplu, a rămas nu doar în urma societăţii, ci şi în urma propriului electorat. 

Colateral, amplificarea – voită sau spontană – a imaginii ataşate puterii actuale ca fiind „comunistă“ a fost de natură să amplifice la rîndul ei mobilizarea unei drepte visceral anticomuniste, mai ales în rîndurile diasporei. Riscul este însă ca acest „triumf anticomunist“ să se transforme din nou în elitism obtuz, condamnînd „prostimea“ care iar a votat aiurea. 

Nici PSD nu a funcţionat, organizatoric, la fel de eficient ca alte dăţi. Disensiunile din interiorul partidului, ţinute sub preş, dar destul de profunde, precum şi inexplicabila lipsă de contact direct al lui Ponta cu filialele mici din teritoriu au făcut ca baronii locali să-şi piardă din vasali, iar maşina de vot a partidului să dea rateuri. 

Nu în ultimul rînd, să nu uităm că „fenomenul Ucraina“ a făcut să ne sufle un vînt prielnic în pînze, dinspre cancelariile occidentale...

Nimeni nu poate face însă, deocamdată, o analiză pertinentă şi completă. Un lucru însă e cert: energia declanşată în aceste zile este o resursă naţională uriaşă, care poate fi folosită, după cum poate fi, la fel de bine, risipită. Să nu uităm că am mai trecut prin euforii similare, de fiecare dată cînd, din 1996 încoace, am considerat că ne-a dăruit Dumnezeu un preşedinte

... 

Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului,

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Imagine WhatsApp 2024 11 17 la 18 26 16 20d296ac jpg
Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret și vor deveni părinți pentru a doua oară. Ipostazele spectaculoase în care au apărut cei doi: „Nu creeed”
Vestea care a rupt gura târgului! Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor și nu numai. Cei doi urmează să devină părinți pentru a doua oară. Cuplul a dat vestea într-un mod ceva mai inedit...mai exact în cel mai nou videoclip al artistului.
ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.