Per aspera ad Astra

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

A fost necesară multă aspera pentru a ajunge la Astra, festivalul de film documentar pe care îl cunoaştem, astăzi, cu toţii. Anul trecut, a ajuns însă la a zecea ediţie, aşezat într-o recunoaştere naţională şi internaţională indubitabilă.

Iniţial, a fost un soi de PFL. Într-un fel, a rămas pînă în ziua de astăzi, doar „familia“ s-a extins. Iniţiativa, inspiraţia şi munca au aparţinut lui Dumitru Budrală şi lui Csilla Kato, însoţiţi de cîţiva alţi entuziaşti şi, cu timpul, de tot mai mulţi voluntari. Instituţiile statului au sprijinit cu parcimonie festivalul, de obicei pe ultima sută de metri şi fără prea mare entuziasm. Uneori l-au boicotat însă, cu nedisimulată perversitate. Anul trecut, ministrul Culturii a promis că îl va sprijini, cu şi mai multă parcimonie, dar, simbolic, va veni să deschidă această ediţie jubiliară. Nu a făcut nici una, nici alta. Nimic surprinzător, se întîmplă frecvent în România...

Iată însă că, de data aceasta, boicotul vine de acasă, din însăşi capitala europeană a culturii: Festivalul de Film Documentar „Astra Film“ nu a fost inclus în agenda culturală a Primăriei Sibiu pentru a primi finanţare nerambursabilă din fonduri publice – au anunţat zilele trecute agenţiile de presă. Oare cel mai important eveniment de film documentar din regiune nu este suficient de „cultural“, sau Sibiul, care se prezintă ca un model în domeniu, are deja prea multă cultură pentru a se mai ocupa şi de această artă „minoră“? Desigur, agenda culturală, cu bugetul aferent vor deveni oficiale de-abia după ce va fi definitivată prin hotărîrea Consiliului Local Sibiu, cel mai probabil în şedinţa de la finalul lunii martie. De asemenea, se poate spune, într-un senin spirit de piaţă, că doar cei mai buni cîştigă şi, iată, un număr de 78 de proiecte culturale au întrunit punctajul necesar pentru a primi finanţare în anul 2014. Astra Film nu este printre ele. Chiar aşa, după 20 de ani de existenţă, după ce s-a deschis tot mai mult şi spre elevi, iar acum a apărut şi Astra Film Junior, devenind astfel şi un instrument educativ de excepţie, „experţii“ Primăriei au descoperit că, de fapt, festivalul nu merită atenţia noastră?

Pur şi simplu nu înţeleg! Indiferent de rezultatele petiţiei online, de eventualele gîndiri şi răzgîndiri ale reprezentanţilor administraţiei locale, cum este posibil ca statul să întoarcă pur şi simplu spatele unei instituţii culturale care i-a fost „servită“, practic, fără efortul său şi care a ajuns să facă parte din identitatea culturală a Sibiului? Şi aceasta în condiţiile în care festivalul a avut totdeauna şi alţi finanţatori, pe care organizatorii s-au străduit de fiecare dată să-i convingă, contribuţia oraşului fiind necesară, dar nu suficientă. Dincolo de retragerea sprijinului financiar, gestul Primăriei devine astfel un gest simbolic şi mai grav: dacă propriul oraş nu te recunoaşte şi nu te sprijină, de ce te-aş mai spijini eu, instituţie privată?

Desigur, am învăţat lecţia statului minimal, pe care o proclamăm, mai mult mimetic, pe toate gardurile, dar nici chiar aşa ! Devenit un soi de Deus otiosus de rit neo-liberal, statul se retrage din tot ceea ce consideră că nu este rentabil (pentru reprezentanţii săi), dar intervine imediat pentru a distruge şi ceea ce există deja şi este util (cetăţenilor săi). Cazul celor peste 60 de muzee retrocedate sau în curs de retrocedare este deja notoriu; Muzeul Naţional al Literaturii din Bucureşti, de pildă, este sortit pieirii. Dreptul proprietăţii? Cine a negat acest lucru? Dar ce stat serios rezolvă această problemă prin scoaterea la mezat a culturii sale pe piaţa imobiliară?

Iată acum şi o retragere făcută „nemţeşte“, bine ticluită şi „democratică“, într-o capitală culturală a Europei, care are suficienţi turişti pentru a se mai ocupa şi de festivaluri. Repet: nu înţeleg. Mai exact, refuz să înţeleg!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.