Ocupaţi Cuvîntul!

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

„În cei doar cinci ani care s-au scurs între Occupy Wall Street şi «Occupy Crimea» a lui Vladimir Putin, am fost martorii unei explozii de proteste peste tot în lume – primăvara arabă, iarna rusească, vara turcească şi destrămarea Ucrainei au fost, toate, parte a timpului protestelor. Fiecare dintre aceste demonstraţii – şi multe altele mai puţin grandioase – a fost mînioasă în felul său, dar protestele sînt, de asemenea, şi un fenomen global.“ Cu un picior în Est, unul în Vest şi ochii roată, Ivan Krastev este unul dintre cei mai lucizi analişti politici pe care îi cunosc. Iar analiza recentă pe care a făcut-o politicilor globale ale protestului mi se pare una dintre cele mai comprehensive. Cred că ea spune multe lucruri şi despre noi, în partitura asta globală din care ne încăpăţînăm să considerăm că nu facem parte.

Ce au deci în comun toate aceste proteste din ultima vreme, dincolo de evidentele lor particularităţi locale şi conjuncturale?

Un prim element, structural, deja evident pentru toată lumea, este faptul că „acest nou val de politici revoluţionare este o revoluţie fără o ideologie sau un proiect“. Dacă unii mai compară acest timp al protestelor cu climatul revoluţionar al anilor 1848, „protestele actuale sînt, de fapt, negarea agendei politice de la 1848“, marcînd „deziluzia cetăţeanului-votant“: democraţia a fost dislocată.

Bine, dar ce îi mînă atunci în luptă pe aceşti manifestanţi?

Se pare că motivaţia generică trebuie căutată în criza globală nu a unei autorităţi sau a alteia, ci a însuşi regimului de autoritate. După cum remarca şi Paul Mason, „oricine aduce a politician de carieră, oricine încearcă să recurgă la retorică sau îmbrăţişează o ideologie, este întîmpinat cu un dezgust visceral.“ „Poate pentru prima dată după 1848, revolta nu este împotriva unui guvern, ci împotriva faptului guvernării“ – constată, la rîndul său, Krastev. „Protestatarii combină o autentică nevoie de comunitate cu un neînduplecat individualism. Ei îşi descriu propriul activism politic în termeni aproape religioşi, subliniind modul în care experienţa străzii a inspirat o revoluţie a sufletului şi o schimbare de regim a minţii.“ Politică, această conversiune la Occupy are adesea valoarea unei iluminări mistice.

Privite din afară, multe dintre aceste manifestaţii, colorate şi pestriţe, reunind cele mai diferite categorii sociale, seamănă a carnaval (care însă, citit în cheia lui Bahtin, este şi el o formă profundă de primenire socială); pentru participanţi, ele au şi valenţele unei psihoterapii de grup, pe care doar expresia englezească o poate rezuma corect: acting out the anger.

Dincolo de ideologie şi psihologie, manifestările recente sînt însă şi expresia dramatică a unei nelinişti ontologice, acea formă eterată, dar fundamentală, de ontologie care se aşază în limbaj, în Cuvînt. În stilul său mesianic, Nietzsche clama de mult că nu ne-am eliberat de Dumnezeu, dacă mai credem încă în Gramatică. Discursul, monopolizat de Putere, nu mai reprezintă, sîntem în plină criză a reprezentării, în ambele sensuri posibile ale cuvîntului: Occupy este astfel un dadaism social mînios şi disperat. În acest sens, îmi exprimam părerea aici, mai demult şi referitor la micuţele, dar semnificativele noastre revolte locale, că acestea sînt în căutarea unui nou limbaj, şi astfel purtătoare potenţiale de creativitate.

Această potenţă latentă extra-ordinară este însoţită însă de o impotenţă virtuală ordinară şi cotidiană: haterii. În cheie minoră, ţinta lor o constituie tot Cuvîntul, dar în întrupările sale individuale accidentale şi accesibile (accesabile): oricine aduce a intelectual de carieră, oricine încearcă să recurgă la retorică, deci să se erijeze în „stăpîn al cuvîntului“, este întîmpinat cu un dezgust visceral. Elita – o elită care, ce-i drept, a deziluzionat de prea multe ori şi a dispreţuit „masele“ de cîte ori a avut ocazia – a devenit bun de larg consum al dispreţului popular. În alt registru, apropiat mai mult de mitocănie decît de ideologie, este vorba despre aceeaşi criză a autorităţii şi reprezentării, iar ceea ce se contestă nu este un intelectual sau altul, ci însuşi regimul de autoritate al „elitei“.

„Maestrul“ Cristoiu a avut recent o formulare memorabilă: spre deosebire de politicieni, jurnaliştii se urăsc sincer. Mutatis mutandis, se poate spune că, spre deosebire de manifestanţi, haterii de pe Internet urăsc şi ei sincer. Ca şi jurnaliştii, lipsiţi de putere reală, aceştia urăsc real, pentru a-şi da iluzia puterii. Practică şi ei un soi de „occupy“, dar un occupy sub acoperire, ca să spun aşa: sub acoperirea anonimatului internaut. Like-urile şi dislike-urile lor nu vor corespunde niciodată cu angajarea reală în manifestaţii de stradă...

La mijloc între stradă şi calculator se află discursul politic. Alegerile actuale au atins însă gradul zero al discursului, nimeni nu a simţit nici măcar nevoia de a transmite vreun mesaj, toţi recurgînd doar la caii putere ai maşinilor electorale, pentru a arăta lumii că sînt Puterea. Criza reprezentării este totală: discursul politic nu spune nimic, iar politicienii nu reprezintă pe nimeni, în afară de ei înşişi şi de propria lor putere. O putere devenită autistă şi ecolalică. Cum şi faţă de ce anume să-ţi manifeşti atunci dispreţul sau adeziunea?

Alegerile actuale se confruntă astfel cu o alternativă dramatică: viaţa sau greaţa. Îmi pare rău, dar oricum ar fi, va birui greaţa...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit.: bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.