Nu mai înţeleg nimic...

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Branduirea optimismului jpeg

Am plecat surîzători la drum, cu perspectiva a trei zile furate din agenda de lucru. Am mers aşa, veseli, pînă ne-a oprit poliţia: „V-a expirat asigurarea.“ (Nu, domnu’ poliţist, bineînţeles că nu plecaserăm la drum fără asigurare la zi, asta este doar aşa, o metaforă, o figură de stil, ca să dea mai bine în poveste!...) Consecinţa era clară: lăsat maşina în cîmp, întors la Bucureşti pe jos şi revenit cu asigurarea. Poliţistul s-a uitat la mine, s-a înduioşat (căci în România, oameni sîntem, ce naiba!) şi mi-a zis să mă întorc cu o asigurare. „Promiteţi?“ mă măsoară el din priviri. „Pe cuvînt de onoare!“ răspund eu, fără să clipesc. Doar că era sîmbătă, iar noi eram in the middle of nowhere, cum se spune la noi, la ţară. Am oprit la prima benzinărie şi m-am plîns, cu ochii umezi, unei mami care mînca seminţe, în aşteptare de clienţi. „Nu se poate, ce oameni răi!“ m-a compătimit ea. „Staţi aşa, că vorbesc cu Costel.“ Şi l-a chemat pe Costel, care a sunat-o pe Nuţi, care i-a dat numărul de telefon al unui asigurator din comuna învecinată, care şi-a lăsat răsadurile şi a venit să-mi facă asigurarea. „Mă scuzaţi că am întîrziat“ – mi-a mai zis acesta. „Sînt şi profesor suplinitor, am şi asigurările astea, mai fac şi puţină agricultură pe-acasă, ce să-i facem. Vînd şi răsaduri! Nu vreţi nişte mazăre?“ Am luat asigurarea şi nişte mazăre, ne-am făcut cruce că nu trăim în Elveţia şi am plecat bucuroşi mai departe.

Doar că, de bucurie, am greşit drumul. Cînd mi-am dat seama, l-am căutat pe hartă, să văd unde ne aflăm. Nu era pe nici o hartă. Nu ştiam unde sîntem şi încotro mergem, dar era un drum ca-n palmă şi cel mai frumos spaţiu mioritic din cîte văzusem. N-am apucat să ne minunăm, însă, de două ori ce frumoasă ţară avem, că drumul s-a oprit la fel de brusc precum începuse. Şi aşa am ajuns, după o probă de safari, la Dunăre, în loc de Munţii Godeanu.

Ei, şi dacă tot a fost să ajungem la Dunăre, ne-am oprit la Orşova, ne-am cazat (cu greu!) şi ne-am grăbit să mîncăm un peşte bun, pe malul gîrlei. „Nu avem decît ceafă de porc“ – ne-a spus sec ospătăriţa şi ne-a întors spatele. Am găsit o altă terasă, unde aveau şi „ceva peşte“. În timp ce mîncam, nişte manele au început să curgă peste noi, de la fereastra pensiunii de deasupra, împreună cu o ploaie de coji de seminţe. „Nu înţeleg“ – a murmurat soţia mea şi am plecat grăbiţi.

Dimineaţa am părăsit oraşul răvăşit parcă de un cataclism. La cîteva minute, spre Cazane, au apărut din senin hoteluri cu terase generoase şi bărci de croazieră. „Parcă ar fi Monte Carlo“ – am zîmbit eu şi ne-am întors, luînd-o în sus, pe Valea Cernei. Festivalul Pinului. „Hai şi noi!“ Am ajuns, astfel, la Băile Herculane. Unele dintre cele mai triste ruine din România. Prostia nu are istorie, aşa că e oarbă la trecut. „Chiar nu înţeleg!“ se ambalează soţia mea, şi renunţăm la festival.

Ceva mai departe, văd un panou mare din tablă, ruginit: „Închiriem sală de sport pentru nunţi – Primăria.“ „Oameni gospodari“ – zîmbesc eu, în sinea mea. Mai încolo, zăresc o dubiţă cu o reclamă mare pe ea: „Transport orice.“ „Românul bun la toate!“ îmi mai trece mie prin minte. Ne oprim, deprimaţi, la un han de pe drum. Toată lumea se uită la cazul Becali şi comentează. „Păi, ce e el de vină, dacă statul e prost şi-ţi dă pe degeaba?“ se revoltă o tînără. „A greşit şi el o dată, dar şi-a răscumpărat vina prin tot ce a făcut pentru oameni!“ explică, pe post, şi un avocat. În două ore, cît am mîncat, nimeni nu a pomenit ceva despre legalitate.

Şi am ajuns la Buziaş. Mai fusesem acolo în tinereţe. Acum era o ruină. Promenada acoperită, din lemn traforat, a parcului secular – o bijuterie unică în România – atîrna în franjuri putreziţi, iar în Vila Franz Josef, nişte chiloţi erau agăţaţi la o fereastră. „Un străin nu ar putea înţelege nimic din asta!“ zice soţia mea, pe un ton cu o octavă mai sus. De mîncare am găsit doar o pizza bănăţeană, aşa că am plecat mai departe. Chinuiţi de foame, ne-am oprit la prima cîrciumă din cîmpia întinsă a Banatului. Am mîncat un platou de peşte cum numai la tanti Valentina de la Sfîntu Gheorghe am mai avut parte.

Pe înserat, am ajuns într-un orăşel ardelenesc cochet. Am tras la un hotel confortabil, cu multe stele, să ne limpezim gîndurile. Impecabil, ştaif, distincţie afişată. Stilul Ludovic al XVII-lea – vorba mea; barocul românesc postcomunist – vorba soţiei mele: grinzi aparente stil bavarez, cu oglinzi veneţiene superbe, brocarturi franţuzeşti şi imitaţii de pictură flamandă, de prin casele burgheziei imperiale scăpătate, totul pe fundal de piscină stil Hollywood. Şi chelneri şlefuiţi şi reci precum un diamant. Becalizare sau civilizaţie occidentală? Ambele...

Flori de mucegai... Un rahat imens, prin care fojgăie gîndaci de bălegar şi din care răsar flori diafane, în jurul cărora roiesc albine fără stup. O societate care se scufundă şi indivizi care se ridică imprevizibil, unde te aştepţi mai puţin, un spaţiu abandonat şi oameni care sfinţesc locul. Dracu’ să mai înţeleagă această ţară! Cîndva, de mult, am hotărît, însă, că o iubesc, aşa că asta e...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică, Polirom, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

amy winehouse wikipedia jpg
23 iulie: 14 ani de când a murit cântăreața britanică Amy Winehouse, din cauza abuzului de alcool
La data de 23 iulie 2011 a murit celebra cântăreața britanică Amy Winehouse. În aceiași zi, în 1888, s-a născut romancierul Raymond Chandler, iar în 1983 a început Războiul Civil din Sri Lanka.
mokie cel mai batran cal jpg
Cel mai bătrân cal din lume a murit la 40 de ani! A aparținut unui celebru actor de la Hollywood
Mokie, un cal din rasa arabă crescut inițial de legenda Hollywood-ului Burt Reynolds, a fost recunoscut drept cel mai bătrân cal în viață după ce a împlinit 40 de ani. Din păcate, la scurt timp după omologarea recordului, Mokie s-a stins din viață.
botosani jpg
Locul din România unde mai puțin de un sfert din oameni lucrează oficial. Județul, o adevărată perlă a nordului
Într-o Românie măcinată de dezechilibre economice și deficit bugetar, există județe în care realitatea sfidează logica economică.
dominic fritz foto facebook (1) png
Dominic Fritz explică de ce nu a obținut încă cetățenia română: „Acum peste un an mi-am depus dosarul”
Președintele USR, Dominic Fritz, a explicat marți seară, 22 iulie, motivul pentru care nu a obținut încă cetățenia română. Primarul Timișoarei este cetățean german.
Schiţă bloc nou
Cât trebuie să câștigi, în funcție de oraș, pentru a-ți permite un apartament nou după creșterea TVA
Creșterea TVA pentru locuințele noi achiziționate după data de 1 august va crește considerabil și nivelul veniturilor necesare contractării unui credit ipotecar, potrivit calculelor „Adevărul”.
image png
Radu Vâlcan a urmărit debutul sezonului 9 Insula Iubirii înconjurat de „puicuțe”: „Am puțină treabă...”
Ziua de ieri, 21 iulie 2025, a fost una plină de emoții pentru fanii show-ului de la Antena 1, Insula Iubirii. Nu doar telespectatorii au așteptat cu sufletul la gură primul episod al sezonului 9, ci și Radu Vâlcan, prezentatorul și moderatorul emisiunii. Unde se afla acesta în urmă cu doar câteva o
ozzy osbourne FOTO Facebook jpg
Mai multe trupe aduc omagii după moartea lui Ozzy Osbourne. UB40: „Nu doar că ai modelat o cultură, ci ai și definit-o”
După vestea tragică privind moartea lui Ozzy Osbourne, trupa Black Sabbath, fondată de artist, a publicat mesajul „Ozzy Forever” (Ozzy pentru totdeauna).
image png
Cele două zodii își clarifică relația cu partenerii de viață. Adevărul iese la suprafață în scurt timp!
A venit clipa ca două zodii ale horoscopului european să aibă parte de momente decisive pentru a clarifica relația de cuplu în care se află. Sub influența unor aspecte astrale puternice, adevărul iese la suprafață, iar discuțiile devin mai clare ca niciodată. Vezi dacă și tu te regăsești în cele dou
sobolan cambodgia mine TBT Foto AP News webp
Șobolani antrenați pentru depistarea minelor terestre. Dresor: „Suntem ca o familie”
Șobolani uriași de până la 1,5 kg sunt dresați și folosiți în prima linie pentru depistarea minelor terestre, localnicii spunând că au un miros extrem de dezvoltat și nu au ratat nicio mină până acum.