Luţă

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

În fiecare dimineaţă, cînd cobor în living să-mi beau cafeaua, trec pe lîngă pîlcul de bufniţe ale soţiei mele şi le salut cu o reverenţă: Bună dimineaţa, doamnelor! Stau atît de ţepene şi de demne, că de fiecare dată mă pufneşte rîsul. Mă duc apoi la birou să le bîrfesc cu Luţă, porcuşorul meu maro cu ochii vii, care îmi urmăreşte privirea oriunde m-aş aşeza. Stă în fund şi se uită la mine într-o aşteptare mută, dar vigilentă. Ori de cîte ori din ecranul calculatorului îmi sar la beregată tot felul de fiare virtuale, Luţă mă consolează cu privirea; e un prieten sigur şi de nădejde.

Zilele trecute, o doamnă din publicitate m-a întrebat ce cred eu, „ca antropolog“, despre aceste animăluţe. Se referea la cele din publicitate. Eu însă am realizat că mica noastră grădină zoologică nu este un alint izolat şi că numai eu ştiu o sumedenie de persoane care se înconjoară de porcuşori, raţe, ursuleţi etc. Le colecţionează aproape compulsiv şi le aşază cu grijă, într-un colţ intim, unde se retrag adesea să stea puţin de vorbă, fără să le audă nimeni. „Ca antropolog“, chiar am început să mă întreb ce ne-o fi apucat pe toţi, căci, iată, pare să fie un mic fenomen social.

M-am lăsat în voia imaginaţiei sociologice, aia despre care Wright Mills spunea că reuneşte biografia şi istoria pentru a înţelege societatea, şi m-am întrebat cum anume ni se trage această pasiune biografică a fiecăruia din istoria tuturor.

Am ajuns astfel, urmînd retrospectiv firul istoriei, la colţul sacru din orice gospodărie ţărănească, acolo unde erau aşezate icoanele după ce au fost date jos de pe vatră şi unde se retrăgeau oamenii ca să se închine la sfinţi, cărora să le poată spune în intimitate necazurile şi dorinţele. Cu timpul, „colţul sacru“ a migrat, icoanele au fost puse printre milieuri sau atîrnate pe cîte o „răpire din serai“, au devenit obiecte estetice sau au fost trivializate, rezumîndu-se la un cartonaş luat de la magazinul de suveniruri al unei mănăstiri; dar sfinţii au continuat să păzească viaţa unora dintre noi.

Dezvrăjirea lumii i-a alungat însă din dormitoarele tinerilor, unde posterele cu idoli rock/pop/punk etc. au înlocuit sfinţii. Şi să te ferească sfîntu’ să protestezi, ca părinte conservator, împotriva acestor „derbedei“ suiţi ireverenţios pe pereţi! Este tot un „colţ sacru“, dar din altă lume, a unui tineret iconoclast. 

Postmodernitatea şi virtualul au schimbat însă din nou „colţul sacru“. Acel significant other despre care vorbesc sociologii, Dumnezeul la care te închinai, idolul cu care te culcai şi la care visai în somn, a părăsit pereţii casei şi s-a instalat pe Facebook şi pe mobil: idolul sînt eu! Ne fotografiem în orice ipostază şi ne postăm instantaneu pe Facebook, share-uim, like-uim, sîntem pretutindeni, în timp real, cu toţi prietenii noştri, oriunde ar fi aceştia. Debranşarea este excomunicarea postmodernă. 

Dar de unde au apărut „animăluţele“?

Păi, mai întîi de toate, ele nu aveau cum să apară decît în contextul a ceea ce Bulliet numeşte „societăţi postdomestice“, adică acele societăţi, precum a noastră, în care nu mai avem nici o relaţie directă cu animalele reale din ogradă sau natură şi începem să le fabulăm: how cute! Sau le considerăm persoane şi le aducem în casă, ca membri ai familiei: how lovely! A contribuit, desigur, şi Disney & co., antropomorfizînd „animăluţele“ şi (re)vrăjindu-ne copilăria. Din această copilărie vrăjită, acestea au revenit în noile noastre „colţuri sacre“ pentru a ne aduce odată cu ele un parfum de tandreţe şi voioşie. Căci „colţul sacru al animăluţelor“ este emoţional şi ludic, este tandreţe şi (auto)ironie, nu este luat în serios, dar ne alină depresiile din viaţa serioasă: idolul a devenit copilul din noi, un înlocuitor de taină al adultului din viaţa noastră prea reală. „Cînd mă uit la bufniţele mele, uit de toate supărările“ – îmi mărturiseşte adesea soţia mea. O prietenă s-a bucurat ca un copil atunci cînd i-am dat cadou o răţuşcă frivolă. Eu însă nu recunosc niciodată ce uşurare simt cînd îl mîngîi pe Luţă pe cap, în penumbra biroului meu, unde nu mă vede nimeni...

Psihanaliştii ar numi chestia asta regresie şi, probabil, ar avea dreptate. Dar, ca orice regresie, şi aceasta serveşte la ceva; oare un mic mecanism de apărare?

Piaţa nu avea cum să nu adulmece prima toate aceste pasiuni secrete, drept care a umplut publicitatea cu tot soiul de animale, care mai de care mai emoţionante. Şi cînd nu sînt animăluţe, sînt bunicuţe, care ne ispitesc cu bucatele copilăriei (sau, mă rog, aşa zic ele...), făcînd astfel apel la rezerva de afectivitate a copilului din noi. În faţa cîntecului de marketing al animăluţelor şi bunicuţelor sîntem cu toţii copii. Sociologii ar vorbi, probabil, de infantilizare, experţii în comunicare ar descrie operaţiunea ca pe un caz tipic de manipulare; doar cei din industria de vise a marketingului ştiu că e vorba de eficienţă!

Sfinţi, idoli, prieteni, înlocuitori... Ne-au populat biografia şi au trasat istoria. Istoria unei societăţi care pare să-şi fi mutat încet privirea de pe icoanele transcendentului spre închipuirile sinelui, pentru a-şi căuta autenticitatea în cele mai intime pliuri ale psihicului...  

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident minor mort bobicesti, olt, 15 iulie 2025   foto IPJ Olt jpeg
Un copil de 12 ani, care circula cu bicicleta pe un drum județean, a fost accidentat grav, decedând la spital. A doua victimă în două zile
Un accident rutier grav s-a petrecut marți după-amiază, 15 iulie 2025, pe un drum județean, în județul Olt. Un copil aflat pe bicicletă a fost acroșat de un autoturism. Copilul a decedat la spital.
Călin Georgescu sosește la Curtea de Apel București unde a fost așteptat de susținători. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Fostul candidat este acuzat de propagandă legionară
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru declaraţiile sale în care a promovat idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a decis marţi Tribunalul Bucureşti.
CCR FB jpg
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR vor primi câte 35.000 de euro până la sfârșitul verii
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR pe 13 iulie vor primi câte șase indemnizații lunare - adică 35.000 de euro- până la sfârșitul verii.
israelul   bombardamente  siria FOTO Profimedia 2 jpg
Israelul a bombardat tancurile forțelor guvernamentale siriene. Ce se întâmplă în sudul Siriei după încleștările între druzi și beduini
Israelul a bombardat forțele guvernului sirian care se îndreptau spre un oraș majoritar druz din sudul Siriei, după mai multe zile de încleștări interetnice, într-un atac fără precedent asupra forțelor loiale noii conduceri de la Damasc, pe care Ierusalimul o considerase un potențial aliat.
Trump si Zelenski jpg Foto Getty Images
Danemarca și Țările de Jos au dat undă verde planului lui Trump privind înarmarea Ucrainei
Danemarca și Țările de Jos au anunțat marți că intenționează să participe la planul președintelui american Donald Trump prin care Europa va cumpăra arme americane pentru Ucraina, scrie Euractiv.
horoscop august hutterstock 2108178623 jpg
Horoscop miercuri, 16 iulie. Racii ar putea obţine bani dintr-un hobby. Capricornii trebuie să facă ore suplimentare
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au rezervat astrele tuturor celor 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 16 iulie.
abuz sexual pedofilie stokesentinel.co.uk
Un bărbat care și-a violat de mai multe ori fiica de 12 ani a fost arestat după ce s-a lăudat unei cunoștințe
Un bărbat din Timiș, arestat după ce s-a lăudat că și-a violat fiica de 12 ani de mai multe ori. Fata a spus mamei, mama nu a făcut nimic
Din 2016, Lili Sandu merge cu drag la emisiunea care o reprezintă
Lili Sandu își adoră vârsta și își dorește vacanțe liniștite. Ce destinație de vis a ales în loc de Ibiza: „Ceva mai pe chill, pentru că trebuie să-mi și reîncarc bateriile”
Lili Sandu (46 de ani), prezentatoarea carismatică de la Vorbește Lumea, emisiunea de la PROTV care a ajuns deja la 10 ani și s-a aniversat frumos ieri și toată săptămâna aceasta, nu își arată vârsta deloc.
bataie America png FOTO capturi video
Două românce, filmate în timp ce bat o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare
Două românce au devenit protagonistele unui video viral pe internet, după ce au fost filmate în timp ce loveau cu pumnii şi trăgeau de păr o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare.